Κάθε μέρα καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για δεκάδες ζητήματα, άλλοτε κρίσιμα κι άλλοτε λιγότερο σημαντικά, από το τι θα κάνουμε μετά τη σχολή μέχρι το τι καφέ θα αγοράσουμε για να πάμε σχολή (έχει γίνει ακριβός στις καφετέριες, μια χαρούλα είναι τα αμφιθέατρα).
Και επανέρχομαι μετά την κρίση τσιγγουνιάς μου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 από τη New York Times, όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνεις κάθε μέρα τόσο περισσότερο εξουθενώνεται ο εγκέφαλος σου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες επιλογές που αξίζει πραγματικά να κάνεις κι ας βαρέσουν διάλυση τα κύτταρα του ιππόκαμπου κατά τη διαδικασία.
Να είσαι χαρούμενος.
Ξοδεύεις ώρες κι ώρες της ημέρας σκεπτόμενος πως θα περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, κοινώς βρίσκεσαι σε ένα αέναο κυνήγι ευτυχίας. Το σίγουρο είναι ότι τα λεφτά και εκείνα τα πανάκριβα μποτάκια που είδες στο Κολωνάκι δεν θα σου τη φέρουν. Η χαρά, η αισιοδοξία και το χαμόγελο δεν είναι τίποτα άλλο από ...επιλογές. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα σε ρωτήσει «Τι θα κάνεις σήμερα;» απάντησε του: «Θα γελάω όλη μέρα σαν παιδί!»
Nα «αποσυνδεθείς» από το κινητό τηλέφωνο.
«Σηκώνω το κεφάλι από την οθόνη του smartphone και τι να δω; Είμαι για καφέ!». Αυτή η φράση, όσο ξεκαρδιστική κι αν είναι, κρύβει μια θλιβερή πραγματικότητα. Πλέον νομίζουμε ότι ανασαίνουμε, ότι ζούμε μόνο για όση ώρα καιγόμαστε μπροστά από το κινητό ή οποιαδήποτε led μας τριγυρίζει. Κάνε λοιπόν εσύ τη διαφορά! Κάθε μέρα μέτρα τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να το κοιτάξεις καθόλου, ούτε ματιά, κανονική χυλόπιτα. Θα δεις πόσο ελεύθερος/η θα αισθανθείς, πόσο καλύτερα θα κοιμάσαι τα βράδια και πόσο θα μειωθούν οι συχνοί πονοκέφαλοι!
Να είσαι πάντα ευγενικός.
Ό,τι κι αν θες να εκφράσεις, όσο θυμό και εκνευρισμό κι αν μαζεύεις κατά καιρούς για ανθρώπους, ποτέ μην ξεχνάς την ευγένεια και τους τρόπους συμπεριφοράς. Άσε τη φαρμακόγλωσσα, τους χαρακτηρισμούς του πεζοδρομίου και φυσικά τις κατάρες, που είναι και ντεμοντέ, για τους αμαθείς θρασείς. Παράλληλα, επένδυσε σε αυθόρμητες κινήσεις γενναιοδωρίας, όπως το να ανοίξεις την πόρτα σ' έναν άνθρωπο περιορισμένης κινητικότητας ή να κουβαλήσεις τις τσάντες του υπερφορτωμένου οικογενειάρχη γείτονα σου! Extra tip: Εθελοντισμός!
Να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου όπως φέρεσαι στους φίλους σου.
Πολλές φορές, λόγω της αγάπης που τους έχεις, τους δίνεσαι, τους κάνεις χάρες και είσαι πάντα εκεί για να σπεύσεις σε βοήθεια. Αν αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στις παρέες σου από ότι στον ίδιο σου τον εαυτό, τίθεται θέμα ανασφάλειας ξεκάθαρα. Ξεκόλλα! Είσαι μοναδική προσωπικότητα και όσο κι αν πορεύεσαι χρόνια με το κλισέ «αγάπα τον πλησίον σου περισσότερο από τον εαυτό σου», αυτά είναι μπαρούφες! Πιο πολύ πρέπει να αγαπάς και να φροντίζεις εσένα. Άνθρωπος που δεν νοιάζεται για τον ίδιο, φαντάσου πόσο ανίκανος είναι να νοιαστεί πραγματικά για τους γύρω του.
Να χαμογελάσεις σ' έναν άγνωστο.
Έρευνα του 2012 έχει δείξει ότι το να χαμογελάς σ' έναν άγνωστο βελτιώνει σταδιακά τα επίπεδα κοινωνικότητας σου. Πέρα φυσικά από το ότι σου φτιάχνει το κέφι, είναι και μία καλή ευκαιρία να κάνεις ένα αυτοσχέδιο κοινωνιολογικό πείραμα. Άραγε πόσοι θα σου ανταποδώσουν αυτό το χαμόγελο; Μην πάρεις σβάρνα τα cute μωράκια στα καρότσια, αυτό δεν πιάνεται το ξέρεις!
Εφόσον το αισθάνεσαι, να πεις «όχι»!
Λες ναι στη ζωή, από την στιγμή που επιλέγεις να πεις και μερικά έως πολλά ...όχι. Το να κουνάς καταφατικά το κεφάλι συνεχώς κι αδιαλείπτως, επειδή φοβάσαι την απόρριψη, την κριτική και γενικά τα απότοκα είναι λάθος τακτική. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, όταν δεν πρόκειται να αδικήσεις κι όταν πραγματικά δεν το γουστάρεις, λες ένα φαρδύ, πλατύ και μεγαλοπρεπές όχι. Πάντα με αιτιολόγηση και επιχειρήματα φυσικά!
Ό,τι αποφάσεις και να παίρνεις, να λαμβάνεις υπόψη τον χρυσό κανόνα: Είναι κρίμα να μετανιώνεις για τις επιλογές σου, ακόμα και αν κι αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γι' αυτό ζύγιζε πάντα καλά τις εναλλακτικές που σου δίνονται!
Αρθρογράφος: Έφη Αλικάκου
0 σχόλια: