Γερά κόκαλα με σωστή διατροφή!
Πολλά τρόφιμα είναι πλέον εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, καθιστώντας ευκολότερη την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη. Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αρκούν 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D προσλαμβάνετε καθημερινά. Εάν εκτιμάτε ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, συζητήστε το με τον γιατρό σας.
Οι τροφές με τις οποίες θα προστατεύσετε τα οστά σας είναι οι εξής:
Δημητριακά: Ξεκινήστε την ημέρα σας με δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πάνω από 3 γραμμάρια ανά μερίδα) και δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα δημητριακά ολικής άλεσης με ένα φλιτζάνι γάλα σάς δίνουν έως και 600 mg ασβεστίου.
Ωμέγα 3: Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Μία μερίδα 80 γραμμαρίων άγριου σολομού καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης D.
Λαχανικά: Είναι σημαντικό να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα και κέιλ.
Γιαούρτι: Μια μερίδα 230 γραμμαρίων γιαουρτιού σας δίνει 400 rng ασβεστίου. Προτιμάτε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες.
Γάλα αμυγδάλου: Μια άλλη πρόταση είναι το γάλα φυτικής προέλευσης, όπως αμυγδάλου ή σόγιας, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.
0 σχόλια: