Για αρχή, τι είναι ο διαλογισμός; Ο διαλογισμός επιτυγχάνεται με την χαλάρωση και το άδειασμα του μυαλού από κάθε σκέψη με σκοπό την άντληση γνώσης ή και εμπειριών, αλλά και την ψυχική χαλάρωση και την ευεξία.
Ωστόσο, απαραίτητες είναι ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η αδιατάρακτη συγκέντρωση της προσοχής σε ένα αντικείμενο. Η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός είδους διπλής προσοχής. Το ένα σκέλος της κατευθύνεται προς το αντικείμενο που παρατηρείς, και το άλλο σκέλος στρέφεται προς τον εαυτό μας που ασκεί τη διαδικασία αυτή. Δεν παρατηρούμε απλώς κάτι, έστω και με εστιασμένη προσοχή, αλλά είμαστε συνειδητοί ότι το κάνουμε (για περισσότερες πληροφορίες ανέτρεξε σε μια εγκυκλοπαίδεια).
Το σημείο κλειδί στην όλη διαδικασία του διαλογισμού είναι η δημιουργία ενός εσωτερικού “παρατηρητή”. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Οι πρώτες κινήσεις αφορούν την χαλάρωση και τη συγκέντρωση του νου. Το δεύτερο στάδιο συνιστά τη δημιουργία της διπλής προσοχής, το να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας καθώς εστιάζεται στο αντικείμενο της συγκέντρωσής του (Πηγή: Wikipedia).
Τι πρέπει όμως να ξέρεις;
1 . Όταν αρχίζω τον διαλογισμό, πρέπει να σκέφτομαι από πριν τι να περιμένω;
Χρειάζεται να έχω από πριν στο μυαλό μου τα αποτελέσματα που θέλω να έχω μέσω της πρακτικής αυτής;
Αν εσύ θέλεις και νιώθεις καλύτερα έχοντας μια λίστα στο μυαλό σου, τότε κάνε το. Αλλά το πρέπον θα ήταν να μην το επιχειρήσεις. Αν ξεκινήσεις με μια τέτοια λίστα, το πιο πιθανό είναι να αγχωθείς, και να βάλεις τον εαυτό σου σε μια διαρκή διαδικασία επίτευξης όλων αυτών, χάνοντας τον στόχο σου, που είναι η ηρεμία πάνω από όλα. Με απλά λόγια ... περίμενε τίποτα και κέρδισε τα πάντα .
2 . Ποια είναι η κατάλληλη διάρκεια;
Την πρώτη εβδομάδα το ιδανικό θα ήταν 5-10 λεπτά την ημέρα. Στη συνέχεια, και αφού θα έχεις δει μια πρόοδο, αύξησε την διάρκεια κατά 15 λεπτά την ημέρα ή διατήρησε την ίδια πρακτική τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η εμπιστοσύνη έρχεται όταν συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχουν κακές ή καλές πρακτικές. Ωστόσο, αν μπορείς να διακρίνεις ενάντια σε τι αγωνίζεσαι προκειμένου να το αποβάλλεις από τη ζωή σου, τόσο πιο ειρηνικά θα γίνουν όλα. Ο διαλογισμός είναι φοβερός δάσκαλος της υπομονής. Υπομονή στον εαυτό σου, υπομονή στο να μάθεις πώς η πρακτική ταιριάζει σε σένα, υπομονή για το αν πρέπει να αλλάξεις το πρόγραμμά σου για τον διαλογισμό, υπομονή στην απογοήτευση, υπομονή για όλα.
3 . Πόσο καιρό διατηρούνται τα αποτελέσματα του διαλογισμού;
Ο διαλογισμός και η τέχνη της αυτογνωσίας συνιστούν πρακτικές που κρατάνε για μια ζωή. Σκέψου μόνο αυτό: Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να ανοίγεσαι, να βάζεις τη ζωή σε ένα νέο, πλαίσιο, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να γυρίσεις πίσω στις παλιές συνήθειες. Η ζωή γίνεται πολύ πιο πλούσια διαρκώς, ακόμη και το τετριμμένο γίνεται θαυμαστό.
4 . Πώς θα καταλάβω ότι ο στόχος μου έχει επιτευχθεί;
Ο διαλογισμός δεν χρειάζεται βιασύνη, ούτε ανυπομονησία για να φτάσεις κάπου. Ωστόσο, θα έχεις φτάσει σε καλό σημείο όταν είσαι σε θέση να μην κρίνεις τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους, και να γνωρίζεις οτιδήποτε συμβαίνει μέσα σου. Επίσης, όταν θα είσαι ανοικτή και δεκτική σε όλα τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που προκύπτουν χωρίς να τις εμποδίζεις.
Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι «εξασκείσαι». Στόχος δεν είναι να φτάσεις κάπου, αλλά να είσαι καλά στο σημείο που είσαι ήδη. «Αλλά πού είμαι;» μπορείς να ρωτήσεις. Λοιπόν, αυτό θα το μάθεις. Κάτσε, σκέψου, ζήσε. Άκουσε τον εαυτό σου με τρόπους που δεν έχεις κάνει ποτέ πριν. Θα εκπλαγείς από το τι θα ακούσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό. Και αυτό είναι μια προσδοκία με την οποία θα χαίρεσαι να ζεις.
Tip: Κάνε διαλογισμό στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Έτσι, θα νιώθεις μεγαλύτερη άνεση και θα φτάσεις το πνευματικό στόχο που έχεις θέσει.
0 σχόλια: