Η αυτοεκτίμηση “χτίζεται” στην παιδική μας ηλικία. Οι γονείς μας, οι δάσκαλοι, οι φίλοι και το κοινωνικό μας περιβάλλον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή μας και στο πώς θα βλέπουμε τον εαυτό μας στο μέλλον.
Αν οι προσδοκίες των γύρω μας, είναι πολύ ανώτερες από τις δυνατότητές μας αν δεν έχουμε επιβραβευτεί για την προσπάθειά μας κι αν μονίμως μας έλεγαν ως παιδιά πως δεν είμαστε αρκετά καλοί, τότε αυτό θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια και θα χρειαστεί δουλειά προσωπική για να το ξεπεράσουμε.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε ξανά τη χαμένη μας αυτοεκτίμηση;
Βρείτε τα ταλέντα σας
Δείτε σε ποιους τομείς τα καταφέρνετε καλά και καταγράψτε τα σ΄ένα χαρτί. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι, από το μαγείρεμα μέχρι τον χορό ή την οργάνωση στο σπίτι. Δε χρειάζεται να έχετε πάρει πτυχίο ιατρικής για να το γράψετε. Κάθε μέρα γράφετε από μερικά ταλέντα σας πριν κοιμηθείτε. Την επόμενη μέρα που θα ξαναδιαβάζετε το χαρτί με τις σημειώσεις σας, θα νιώθετε καλύτερα και σε λίγο θα αρχίσετε να πιστεύετε σ΄εσάς.
Δημιουργήστε καλές σχέσεις με υγιείς συναισθηματικά ανθρώπους όχι τοξικούς
Αναζητήστε την παρέα θετικών ανθρώπων που σας εκτιμούν και σας το δείχνουν. Αν έχετε στη ζωή σας (πράγμα πολύ πιθανό εξαιτίας της χαμηλής αυτοεκτίμησης) τοξικούς ανθρώπους, είτε μιλήστε τους για το πώς νιώθετε, είτε σιγά σιγά σταματήστε να κάνετε παρέα μαζί τους.
Τολμήστε να κάνετε πράγματα
Μπορεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση να σας έχει κάνει να μην μπορείτε να κάνετε βήμα μπροστά, να νιώθετε σαν να βρίσκεστε με τα πόδια σας κολλημένα στη λάσπη. Βγείτε από αυτό, αλλάξτε. Τολμήστε να κάνετε πράγματα που μέχρι χθες φοβόσασταν και δείτε πόσο θα αλλάξει η ζωή σας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
Σταματήστε να λέτε μονίμως "ναι"
Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνηθίζουν να λένε "ναι" σε όλους και όλα γιατί φοβούνται την απόρριψη. Όμως αυτό μπορεί να σας κοστίσει πολύ, καθώς θα νιώθετε θυμό, άγχος και στο τέλος ακόμη και κατάθλιψη. Το "οχι" δεν διαταράσσει τις σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Εξάλλου υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πείτε "όχι" αν δεν θέλετε να κάνετε κάτι.
Συγχωρήστε τον εαυτό σας
Ο πιο σκληρός κριτής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Μην είστε λοιπόν αυστηροί μαζί του. Είναι ανθρώπινο να έχετε κάνει λάθη, συγχωρείστε τον εαυτό σας, μη μένετε στο παρελθόν και προχωρήστε. Για να σας είναι πιο ευκολο αυτό, σκεφτείτε πώς θα μιλούσατε σε μια φίλη σας; Ετσι πρέπει να μιλάτε και στον εαυτό σας.
0 σχόλια: