Ας πάρουμε τη μέση, σύγχρονη γυναίκα του Δυτικού κόσμου: Μπορεί να βιώσει περίπου 450 περιόδους στη ζωή της. Αθροιστικά μιλάμε για 8 ολόκληρα χρόνια με έμμηνο ρύση. Αλλά σε πληθυσμούς με περισσότερες εγκυμοσύνες, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόλις περίπου 100 περιόδους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή η απότομη αύξηση των συνολικών περιόδων στη ζωή των γυναικών, συμβαίνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι γυναίκες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, παράγοντες οι οποίοι και οι δύο καταστέλλουν την έμμηνο ρύση. Επιπλέον, η έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ξεκινά σε μικρότερη ηλικία από ό,τι στις προηγούμενες γενιές. Αυτό όμως μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα της ζωής των γυναικών, καθώς η υπερβολική αιμορραγία και ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να ταλαιπωρήσουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες.
Τι είναι μια «φυσιολογική» περίοδος;
Τι κάνει όμως μια περίοδο «φυσιολογική»; Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τους κλινικούς γιατρούς είναι:
- Φυσιολογικές περίοδοι εμφανίζονται κάθε 24 έως 38 ημέρες
- Η αιμορραγία δεν διαρκεί περισσότερο από 8 ημέρες
- Εμφανίζονται με κάποια προβλεψιμότητα, με διακύμανση που δεν υπερβαίνει τις 9 ημέρες (για άτομα ηλικίας 26-41 ετών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7 ημέρες)
- Η ροή του αίματος δεν είναι πολύ βαριά (ή πολύ ελαφριά).
Αυτό το τελευταίο, μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο. Πώς ξέρουμε ποια ροή αίματος είναι «πολύ βαριά;». Μερικές ενδείξεις ότι η απώλεια αίματος είναι υψηλότερη από το συνηθισμένο είναι:
- Αλλάζεις σερβιέτα ή ταμπόν κάθε 1-2 ώρες
- Χρειάζεται να αλλάξεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Έχεις μεγάλους θρόμβους (κομμάτια αίματος)
Ωστόσο, αφού εξετάσεις όλες αυτές τις παραμέτρους, το τι είναι «φυσιολογικό» εξακολουθεί να διαφέρει για κάθε γυναίκα.
Γιατί η περίοδός σου μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις;
Μερικούς μήνες η περίοδός σου μπορεί απλώς να είναι «εκτός λειτουργίας». Αυτό από μόνο του μπορεί να μην αποτελεί σημαντική αιτία ανησυχίας, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείς αυτές τις αλλαγές, επειδή οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων καταστάσεων υγείας. Μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σου ή ένα ψηφιακό ημερολόγιο, είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να παρακολουθήσεις την περίοδό σου.
- Εγκυμοσύνη:
Η εγκυμοσύνη βρίσκεται πάντα στην κορυφή της λίστας των λόγων για μια απώλεια περιόδου. Επομένως, εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή και έχεις καθυστέρηση, κάνε πρώτα ένα τεστ εγκυμοσύνης ή/και επισκέψου τον γυναικολόγο σου. Να θυμάσαι ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μιας εγκυμοσύνης, μπορεί ακόμα να έχεις λίγο αίμα.
- Ενδομητρίωση:
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, κατά την οποία ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτή. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική αιμορραγία και παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, υποδιαγιγνώσκεται.
- Τρόπος ζωής και άλλες αλλαγές:
Διάφοροι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις στην περίοδό σου. Το άγχος, η έντονη σωματική άσκηση, μεγάλες αλλαγές στο βάρος, η μη ισορροπημένη διατροφή, μια σοβαρή ασθένεια και φυσικά αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας, όπως η εφηβεία και η εμμηνόπαυση, επίσης επηρεάζουν την έμμηνο ρύση.
- Εμβολιασμός:
Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 σχετίζεται με μια μικρή προσωρινή αύξηση στη διάρκεια του κύκλου και ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο βαρύτερης περιόδου, όπως φαίνεται από επιστημονικές μελέτες.
0 σχόλια: