Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Το καλύτερο κίνητρο για έναν εργαζόμενο

Τι θα μπορούσε να ζητήσει ένας εργαζόμενος για να είναι χαρούμενος και να μπορεί να αποδίδει καλύτερα στην εργασία του; Η απάντηση σύμφωνα με έρευνα από καθηγητή του Πανεπιστημίου Ντιουκ θα εκπλήξει όσους πιστεύουν στο παλιό κλισέ που λέει ότι τα πάντα γίνονται για το χρήμα...
Ο καθηγητής Dan Ariely, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει ποιο είναι το κίνητρο που θα ωθήσει περισσότερο έναν εργαζόμενο να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, λαμβάνοντας ευχαρίστηση και ψυχική ικανοποίηση από αυτήν, προχώρησε σε σχετική έρευνα. Το συμπέρασμα είναι, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του New York Magazine, ο Ariely περιγράφει και εξηγεί το πείραμα που πραγματοποίησε με την ομάδα του στα πλαίσια της έρευνας, στο επερχόμενο βιβλίο του “Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations” (Απόδοση: Η Κρυμμένη Λογική που Διαμορφώνει τα Κίνητρά μας).

Ένα ιδιαίτερο πείραμα

Ο καθηγητής Ariely υλοποίησε το πείραμά του σε ένα εργοστάσιο της Intel στο Ισραήλ, του οποίου οι εργαζόμενοι θεωρήθηκαν ιδανικά υποκείμενα, καθώς οι στόχοι τους στα πλαίσια της δουλειάς τους ήταν ξεκάθαροι και κυρίως, μετρήσιμοι. Συγκεκριμένα, είχαν να συναρμολογήσουν ορισμένο αριθμό τσιπ ηλεκτρονικού υπολογιστή κάθε ημέρα.

Μία Δευτέρα, μία ομάδα εργαζομένων έλαβε ένα email το οποίο υποσχόταν μικρό χρηματικό bonus αν ολοκλήρωναν όσα είχαν να κάνουν εκείνη την εβδομάδα, μία δεύτερη ομάδα έλαβε το ίδιο email αλλά με υπόσχεση ένα κομπλιμέντο σε SMS από το αφεντικό, μία τρίτη ομάδα πήρε υπόσχεση για ένα κουπόνι για πίτσα και μία τέταρτη ομάδα (ελέγχου) δεν έλαβε κανένα email.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, την πρώτη ημέρα, η πίτσα αποδείχθηκε το καλύτερο κίνητρο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα της ομάδας που έλαβε το σχετικό email κατά 6,7% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Πολύ κοντά, στη δεύτερη θέση, ήταν η υπόσχεση του SMS από το αφεντικό, η οποία αύξησε την παραγωγικότητα όσων την περίμεναν κατά 6,6% συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα; Όχι δα!

Προς έκπληξη της εταιρείας, η υπόσχεση χρηματικού bonus ήταν το χειρότερο κίνητρο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα μόλις κατά 4.9%. Μάλιστα, τη δεύτερη μέρα, η παραγωγικότητα της ομάδας έπεσε κατακόρυφα: τα μέλη της απέδωσαν κατά 13,2% χειρότερα από τα μέλη της ομάδας ελέγχου.

Γενικά, σε βάθος εβδομάδας, η ομάδα που δούλευε έχοντας λάβει την υπόσχεση χρηματικού bonus ήταν κατά 6,5% λιγότερο παραγωγική από την ομάδα ελέγχου. Με άλλα λόγια, το χρηματικό κίνητρο από την οπτική του εργοδότη αποδείχθηκε χειρότερο από το μηδαμινό κίνητρο.

Όχι, δεν δουλεύει μόνο για τα χρήματα ο κόσμος.
Από την άλλη, ο Ariely περιγράφει ότι η πίτσα και το καλά λόγια από το αφεντικό αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα κίνητρα από το χρήμα. Στο τέλος της εβδομάδας, η παραγωγικότητα των ομάδων στις οποίες τα email υπόσχονταν ένα από τα δύο, ήταν καλύτερη από την παραγωγικότητα της ομάδας ελέγχου, με τα κομπλιμέντα να νικούν την πίτσα στα σημεία.

Ο Ariely δεν εξεπλάγη για την αποτελεσματικότητα της πίτσας. Αντιθέτως, γράφει στο βιβλίο του ότι πιστεύει πως αν η ερευνητική του ομάδα άκουγε την αρχική του εισήγηση, να στέλνουν πίτσα στο σπίτι κάθε εργαζόμενου που έπιανε τον στόχο του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η πίτσα θα αποδεικνυόταν το νούμερο ένα κίνητρο.

“Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα τους δίναμε ένα δώρο, αλλά θα τους κάναμε και ήρωες στα μάτια των οικογενειών τους", εξηγεί.

Πίτσα ούμπερ άλες

Ακόμα κι έτσι, συμπερασματικά, ο καθηγητής σημειώνει ότι αυτό που δείχνει η ιδιαίτερη -και λίγο αστεία- αυτή έρευνα είναι πως οι άνθρωποι δεν δουλεύουν με μόνο κίνητρο το χρήμα. Αυτό που θέλουν είναι, ουσιαστικά, αναγνώριση και εκτίμηση των προσπαθειών τους. Και πίτσα.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Adam Grant, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε μία άλλη σχετική έρευνα, έναν χρόνο πριν, είχε δηλώσει παρομοίως, στη Wall Street Journal, ότι η ευγνωμοσύνη και η ένδειξη εκτίμησης είναι καλύτερο κίνητρο από τα λεφτά. “Η αίσθηση ότι οι άλλοι μας εκτιμούν είναι αυτό που μένει”, σχολίασε.

Επιπλέον, μία ανασκόπηση του 2011, με αντικείμενο 50 παλαιότερες μελέτες γύρω από το θέμα των κινήτρων στην εργασία, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν, γενικά, να εργάζονται πιο σκληρά όταν νιώθουν ότι η δουλειά τους εκτιμάται, όχι όταν τους προσφέρονται κίνητρα με βάση την απόδοσή τους.

Δεν είναι ασήμαντα τα χρήματα...

Φυσικά, για όσους προτρέχουν, ο Ariely ξεκαθαρίζει ότι τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως τα χρήματα και η δίκαιη μισθοδοσία δεν είναι σημαντικοί παράγοντες. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι πριν ξεκινήσει ένας εργαζόμενος δουλειά, η υπόσχεση της αμοιβής είναι το σημαντικότερο κίνητρο.

Απλά η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι αφού ξεκινήσει η δουλειά, κατά τη διάρκειά της, το καλύτερο κίνητρο είναι κοινωνικοί παράγοντες όπως η ευγνωμοσύνη, η αίσθηση της δικαιοσύνης, η αναγνώριση και η επιβράβευση, εκείνοι που μπορούν να διαδραματίσουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και στο κίνητρο για εργασία.

Αφεντικά, δώστε, λοιπόν, στον λαό καλούς μισθούς από την αρχή και έπειτα, επικεντρωθείτε στην πίτσα. Κι ένα "μπράβο" πού και πού δεν κάνει κακό... Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι πίτσα και επιβράβευση.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: