Την περίοδο της νηστείας, απουσιάζουν από τη διατροφή η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά και τη θέση τους παίρνουν τα λεγόμενα "σαρακοστιανά" όπου πρωτοστατούν τα θαλασσινά, αλλά και τα όσπρια, τα ζυμαρικά και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και άλλες νηστίσιμες τροφές.
Και οι διατροφολόγοι σε γενικές γραμμές, αναφέρουν πως πράγματι οι νηστίσιμες τροφές είναι σε γενικές γραμμές υγιεινές, ενώ μια αποχή από το κρέας, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η νηστεία... αδυνατίζει. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει και μάλιστα συχνά.
Αυτό εν μέρει έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ζωικές πρωτεΐνες, έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν την αίσθηση κορεσμού, καθώς η διαδικασία της πέψης τους διαρκεί περισσότερο, οπότε το αίσθημα της πείνας αργεί να εμφανιστεί.
Αυτό δεν ισχύει με πολλές από τις νηστίσιμες τροφές, και καθώς οι ζωικές πρωτεΐνες, απουσιάζουν από τη διατροφή την περίοδο της νηστείας, πολλοί ασυναίσθητα οδηγούνται στην... υπερφαγία!
Και αυτή είναι η μεγάλη "παγίδα" που κρύβει η νηστεία. Πολλοί αγνοούν πως τα περισσότερα νηστίσιμα έχουν πολλές θερμίδες (από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς και τον χαλβά από ταχίνι, μέχρι τα ζυμαρικά, κάποια όσπρια κ.λπ.), ενώ ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση φρούτων μπορεί να "φορτώσει" κάποιον με παραπανίσιες θερμίδες.
Δείτε πως μπορείτε να αποφύγετε τις παραπάνω θερμίδες την περίοδο της νηστείας και θυμηθείτε πως κανονικά η νηστεία είναι μια περίοδος κατά την οποία γενικά πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση φαγητού, ακόμα και αν είναι...νηστίσιμα.
Ελέγχουμε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούμε στα νηστήσιμα φαγητά.
Η περίσσεια λαδιού στα όσπρια, στα λαδερά, στις σαλάτες και γενικότερα στο νηστήσιμο τραπέζι μάς δίνει πολλές θερμίδες. 1 - 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
Επίσης, διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα περιεχόμενα λιπαρά.
Καταναλώνουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ολικής αλέσεως τρόφιμα μάς κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια, λαχανικά και χόρτα αντί για σκέτα ζυμαρικά ή ρύζι στα κύρια γεύματά μας, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας των πρώτων σε φυτικές ίνες.
Επιλέγουμε νηστήσιμες πρωτεϊνούχες τροφές, ώστε να μην έχουμε αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας και να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη νηστεία (και περιέχουν πρωτεΐνη) είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το ρύζι, τα μανιτάρια, το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι - σε ελεγχόμενες βέβαια ποσότητες, γιατί έχουν πολλές θερμίδες).
Συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή/και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, μακαρονάδα με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι) αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που μας χορταίνουν και καλύπτουν ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Προτιμάμε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων ή φρούτων στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με τους χυμούς (συσκευασμένους ή φρεσκοστυμμένους).
Επιλέγουμε σνακ όπως παστέλι ή ολικής αλέσεως αρτοσκευάσματα που μπορούμε να τα συνδυάσουμε με λίγο ταχίνι. Προσέχουμε όμως πάντα την ποσότητα.
0 σχόλια: