Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Το σώμα μας έχει την τάση να ξαναγυρνά στο ίδιο βάρος! Γιατί;

Ακολουθώντας μια προσεγμένη διατροφή και ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης καταφέραμε επιτέλους, να φθάσουμε στο ιδανικό μας βάρος. Πώς γίνεται, όμως, μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ξαναπήραμε κιλά; Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στο συνηθισμένο μας βάρος. Μπορούμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα;
Τι είναι το καθορισμένο σημείο του σωματικού μας βάρους;
Είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε κιλά, υπάρχει ένα προκαθορισμένο σημείο του προσωπικού μας βάρους. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως μετά την ηλικία των 20 ετών, όλοι έχουμε ένα σημείο αναφοράς για τα κιλά που θα μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή, ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις.

Αυτό το σημείο αναφοράς, φυσικά και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για κάποια μπορεί να είναι τα 55 κιλά και για κάποια άλλη τα 90. Μετά από κάθε περίοδο άγχους και στρες, όμως, επιστρέφουμε στο ίδιο, γνωστό σημείο. Και στις στρεσογόνες καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται βεβαίως, και οι περίοδοι που βρισκόμαστε σε δίαιτα!

Όλοι μπορούν να χάσουν βάρος αλλά όχι και να το διατηρήσουν
Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα περιορίζουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά. Σε αυτήν την περίοδο, το σώμα μας έρχεται σε μια στρεσογόνα κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης των θερμίδων, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να υπερασπιστεί το σημείο αναφοράς του σωματικού μας βάρους.

Μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια απόδειξη δράσης- αντίδρασης, κατά την οποία ο οργανισμός μας προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο πείνας αυξάνοντας τα επίπεδα της αδρεναλίνης.

Όσο λιγότερο τρώμε λοιπόν, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνουμε, μειώνοντας τα επίπεδα του μεταβολισμού μας και αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας.

Αυτός είναι και ο λόγος που μόλις το 5% από εμάς καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα της δίαιτάς μας με επιτυχία. Ακόμα όμως, και εάν όλες μας καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε και να το διατηρήσουμε, καθώς αυτόματα οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας προσπαθούν να εξασφαλίσουν πως θα ανακτήσουμε το βάρος μας, προστατεύοντας το σημείο αναφοράς.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και όταν παίρνουμε επιπλέον κιλά. Το σώμα μας θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο, φροντίζοντας και πάλι να επιστρέψει στο σημείο αναφοράς του σωματικού μας βάρους!

Πώς υπολογίζεται το συνηθισμένο μας βάρος;
Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ που να μας πληροφορεί εύκολα και γρήγορα για το σημείο αναφοράς του σωματικού μας βάρους. Θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσα κιλά ζυγίζουμε τη μεγαλύτερη περίοδο της ζωής μας ή να τσεκάρουμε το μέγεθος των ρούχων στην ντουλάπα μας.

Ακόμα και εάν δεν έχουμε ζυγιστεί εδώ και καιρό, εάν μας κάνουν τα ρούχα μας το πιθανότερο είναι πως βρισκόμαστε στο σημείο αναφοράς. Το σημείο ρύθμισης του βάρους του σώματός μας, όμως, καθορίζεται από διάφορους παράγοντες.

Για παράδειγμα, εάν ήμασταν υπέρβαρες στην παιδική μας ηλικία είναι πολύ πιθανόν να είμαστε υπέρβαρες και ως ενήλικες. Τον ίδιο ρόλο παίζει και η φυσική μας κατάσταση, με γνώμονα το εάν γυμναζόμασταν ή όχι, καθώς και οι διατροφικές μας συνήθειες.

Βέβαια, εάν η διατροφή μας περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά και λιπαρά συστατικά είναι πολύ πιθανόν να δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει, παίρνοντας από μισό έως ένα κιλό κάθε χρόνο.

Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά του σώματός μας;
Το κλειδί για τη μείωση του σημείου αναφοράς του σώματός μας είναι η δημιουργία ενός νέου προγράμματος υγιεινής διατροφής, κρατώντας μακριά κάθε προηγούμενη επιβαρυντική ή και βλαβερή συνήθεια.

Η καλύτερη κίνηση για να μειώσουμε το σημείο αναφοράς του σώματός μας είναι να ακολουθήσουμε μια δίαιτα με «διαλείμματα», ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να συνηθίσει το νέο του βάρος.

Για παράδειγμα, ένα χάσουμε δύο με τρία κιλά σε ένα μήνα, τον επόμενο μήνα είναι σκόπιμο να διατηρήσουμε αυτήν την απώλεια βάρους και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του τρίτου πλέον μήνα, να προσπαθήσουμε και πάλι να χάσουμε δύο με τρία κιλά.

Με αυτήν τη μέθοδο μπορούμε να φθάσουμε στο βάρος που επιθυμούμε, διατηρώντας το και πολύ ευκολότερα. Ακριβώς αυτά τα «διαλείμματα» της δίαιτας κάθε δεύτερο μήνα εμποδίζουν τις αρνητικές αντιδράσεις.

Έτσι, ο μεταβολισμός μας δεν θα μειωθεί και οι ορμόνες δεν θα μας προτρέπουν, ώστε να τρώμε περισσότερο, κάνοντας το σώμα μας να διατηρήσει το νέο μειωμένο, σωματικό του βάρος, έως το καινούργιο σημείο αναφοράς.
Άντζελα Μολφέτα




Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: