Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

7 σημάδια ότι σε γυροφέρνει κρυολόγημα (και πώς να το σταματήσεις)

Το σώμα σου εκπέμπει μηνύματα SOS πριν κρεβατωθείς.
Τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές εσύ ή 3 φίλοι σου ή 5 συγγενείς πρώτου βαθμού ή όλοι σας υποφέρετε από αυτό το γνωστό εποχιακό κρυωματάκι που κολλάει διαολεμένα με τον άερα ξέρωγω και μέχρι να κάνει τον κύκλο του, έχεις εξαντληθεί από το φύσημα της μύτης και τον ξερόβηχα. 

Ωστόσο είχε προειδοποιήσει το άτιμο με διάφορα συμπτώματα που αν αντιληφθείς έγκαιρα και αντιμετωπίσεις, μέχρι και το κρυολόγημα μπορείς να αποτρέψεις.

Αισθάνεσαι κόπωση
Μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Carnegie Mellon κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες την ημέρα έχουν τριπλάσια πιθανότητα να αρπάξουν γρίπη από εκείνους που κλείνουν οχτάωρο στο κρεβάτι τους. Όταν λοιπόν αρχίζεις να αισθάνεσαι παραπάνω κουρασμένη από το κανονικό, ίσως είσαι στα πρόθυρα κρυολογήματος.

Τι κάνεις;: Κοιμάσαι παραπάνω προφανώς. Σκορπάς το χρυσάφι σου για λίγες βιταμίνες. Η βιταμίνη D προλαμβάνει το κρύωμα πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη C. Δουλίτσα στην καταπολέμηση του κρυολογήματος κάνει και η εχινάκεια.

Βουλωμένη μύτη
Δεν είναι απαραίτητο να φτερνίζεσαι ασταμάτητα για να προκύψει ρινική συμφώρηση. Όταν η μύτη είναι βουλωμένη το στόμα σου είναι πάντα λίγο ανοιχτό- γιατί αναπνέεις από'κει. Επίσης ροχαλίζεις ενώ δεν το συνηθίζεις. Το κρύωμα τις πιο πολλές φορές ξεκινάει από τη μύτη.

Τι κάνεις;: Αυξάνεις το νερό. Οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης χρειάζονται ενυδάτωση.

Βιώνεις στρες
Το χρόνιο στρες έτσι κι αλλιώς είναι επιβαρυντικό για το ανοσοποιητικό. Αν αισθάνεσαι να σε καταβάλλει, μπορεί να μην φταίει μόνο η ψυχολογία σου. Μία από τις πιο σημαντικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine είμαστε πιο επιρρεπείς σε κρύωμα σε μία περίοδο με πολύ άγχος.

Τι κάνεις;: Χαλαρώνεις όσο μπορείς. Πάρε μία άδεια από τη δουλειά!

Σε "τρώει" ο λαιμός σου
Δεν είναι ακριβώς βήχας, είναι ένα γαργαλητό, ένα γδάρσιμο, μία ενόχληση. Προσεχώς ποναλάκι και βήχας.

Τι κάνεις;: Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο. Σωτήριες! Μπορείς να τις κάνεις και προληπτικά, κάθε βράδυ. Το αλατόνερο είναι το καλύτερο αντισηπτικό για το λαιμό.

"Τρέχει" η μύτη
Δεν είναι βουλωμένη, αλλά υγρή. Φτερνίζεσαι χωρίς να έχεις κάποια διαγνωσμένη εποχική αλλεργία.

Τι κάνεις;: Κάνε μπάνιο με καυτό νερό ή εισπνοές πάνω από κατσαρόλα που βράζει λεβάντα.

Αισθάνεσαι βαρύ το κεφάλι σου
Από πονοκέφαλος και τσούξιμο στα μάτια, μέχρι πόνος στα μάγουλα και το κούτελο, όλα είναι εν δυνάμει συμπτώματα κρυολογήματος.

Τι κάνεις;: Τρως κοτόσουπα. Κάνει θαύματα γιατί σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα λειτουργεί κατά των φλεγμονών. Παρόμοια δράση έχει το σκόρδο, το τζίντζερ και οι πιπεριές τσίλι.

Συμφόρηση στο στήθος
Ξεκούραση και ύπνος πάντα κάνουν καλό, αλλά και η σωματική άσκηση λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στη γρίπη. Οι γυναίκες που γυμνάζονται αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, είναι γνωστό αυτό.

Τι κάνεις;: Πήγαινε για περπάτημα ή κάνε ασκήσεις που δεν αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς πάνω από τους 100 παλμούς ανά λεπτό.




Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: