Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Ο μεταβολισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο σωματικό βάρος



Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το μεταβολισμό, δηλαδή το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που γίνονται μέσα στο σώμα, και το ρόλο του στην παχυσαρκία.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν γρήγορο μεταβολισμό με αποτελέσματα το σώμα τους να δαπανά πιο εύκολα τις καταναλισκόμενες θερμίδες ενώ άλλα άτομα έχουν πιο αργό μεταβολισμό με συνέπεια οι καταναλισκόμενες θερμίδες να καταλήγουν πιο εύκολα στο λιπώδη ιστό ακόμα κι αν δεν τρώνε πολύ.

Υπάρχει ωστόσο μεγάλη σύγχυση και διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων γύρω από το κατά πόσο ένας γρήγορος ή αργός μεταβολισμός ευθύνεται για τα λίγα ή παραπανίσια κιλά.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ταχύτητα του μεταβολισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων είναι ουσιαστικά μικρές και αυτό που τελικά παίζει ρόλο είναι η όρεξη που έχει κάποιος και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει. Η όρεξη καθορίζεται από διάφορες ορμόνες και η σημαντικότερη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα είναι η λεπτίνη (όταν η λεπτίνη δεν επιτελεί το ρόλο της αυξάνεται το βάρος). Πλην των ορμονών παίζουν ρόλο και κάποια ένζυμα όπως η αμυλάση που βρίσκεται στο στόμα μας και είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των αμυλούχων υδατανθράκων (μικρή παραγωγή αμυλάσης ευνοεί την αύξηση του βάρους).

Τώρα Αμερικανοί ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), στη Βοστώνη, με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, λένε πως βρήκαν τον γενετικό «διακόπτη» που ρυθμίζει την ταχύτητα του μεταβολισμού και ότι κατόρθωσαν να τον χρησιμοποιήσουν για να προστατεύσουν ποντίκια από την παχυσαρκία.

Ο «διακόπτης» είναι μία πρωτεΐνη, η οποία λέγεται νικοτιναμίδη-Ν-μεθυλοτρανσφεράση (ΝΝΜΤ) και αποθηκεύεται στα λιπώδη κύτταρα και στο συκώτι. Όταν η πρωτεΐνη ΝΝΜΤ παράγεται σε μεγάλη ποσότητα, το σώμα αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Οι ερευνητές αδρανοποίησαν το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή της πρωτεΐνης με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδά της και να ελαττωθεί σημαντικά η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 σε ποντίκια.

«Βρήκαμε έναν τρόπο μεταβολικού χειρισμού που μπορεί να επιταχύνει τις καύσεις και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μπάρμπρα Καν, αντιπρόεδρος του Τμήμα Στρατηγικής Έρευνας στο BIDMC και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι φαίνεται να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς ποτέ να παχαίνουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον βασικό κυτταρικό μεταβολισμό τους, δηλαδή στον εγγενή ρυθμό καύσης ενέργειας (θερμίδων) στα κύτταρά τους. Η ανακάλυψή μας ουσιαστικά δείχνει έναν τρόπο για επιτάχυνση της χρήσης ενέργειας από τα κύτταρα».

Όπως εξηγούν η Καν και οι συνεργάτες της, συγκρίνοντας το γενετικό προφίλ υγιών ποντικιών φυσιολογικού βάρους με εκείνο παχύσαρκων, διαβητικών ποντικιών, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνη ΝΝΜΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένα στα λιπώδη κύτταρα και το συκώτι των δεύτερων. Στη συνέχεια, αδρανοποίησαν το γονίδιο που κωδικοποιεί την ΝΝΜΤ με τη βοήθεια της τεχνολογίας των αντινοηματικών ολιγονουκλεοτιδίων (ASO) που ήδη εφαρμόζεται σε ανθρώπους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Και διαπίστωσαν ότι με αυτό τον τρόπο αυξήθηκε σημαντικά η καύση θερμίδων στα παχύσαρκα ζώα ενώ μειώθηκε εντυπωσιακά η αποθήκευση λίπους στο σώμα τους.

Η μελέτη αυτή δείχνει καθαρά ότι η ταχύτητα του μεταβολισμού παίζει πράγματι σημαντικό ρόλο όχι μόνο στο σωματικό βάρος και σε ορισμένες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται σε ανθρώπους καθώς και για το αν ορισμένα συστατικά τροφών μπορούν να επιδρούν σε γονίδια ενισχύοντας τον μεταβολισμό.








 
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: