Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Οι μεγαλύτεροι μύθοι για το κρυολόγημα… καταρρίπτονται!

Ήδη έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο και μαζί με την αλλαγή στην γκαρνταρόμπα μας αρχίζουμε να ανησυχούμε για πιθανά κρυολογήματα ή φαινόμενα γρίπης.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως, εφαρμόζουμε τακτικές που μας έμαθαν οι γονείς μας, αλλά που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα! Για να γλυτώσουμε από τα συνάχια αλλά και για να μην ζούμε μέσα στις υπερβολές… ας δούμε μερικές αξιόπιστες συμβουλές υγείας, καταρρίπτοντας τους μύθους που μας έχουν διδάξει!

Μύθος #1: Βγαίνοντας έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα κρυολογήσουμε
Όλες οι μητέρες προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο, οδηγεί με βεβαιότητα στο να αρπάξουμε ένα γερό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, όμως, το κρύωμα προκαλείται από έναν ιό, οπότε εάν νιώθουμε απέχθεια για το πιστολάκι ή δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Φυσικά, το φθινόπωρο δεν παρουσιάζονται και πολικές θερμοκρασίες και για αυτόν τον λόγο δεν συντρέχει ουδεμία ανησυχία να «παγώσουν» τα μαλλιά μας, εάν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά.

Συμβουλή: Καθώς είναι αδύνατον το θερμόμετρο να δείχνει 0ο C, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ντυθούμε κατάλληλα για την εποχή, ώστε το φθινοπωρινό αεράκι να μην μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα.

Μύθος #2: Εάν δεν φοράμε παλτό, θα χρειαστούμε άμεσα, αναρρωτική άδεια
Όπως είπαμε, το κρύωμα μεταφέρεται από έναν ιό. Καθώς λοιπόν, οι θερμοκρασίες δεν είναι και τόσο χαμηλές, δεν διατρέχουμε κίνδυνο να πάθουμε και υποθερμία! Είναι πολύ πιθανότερο αυτήν την εποχή, να κρυολογήσουμε εάν βρισκόμαστε σε έναν χώρο γεμάτο κόσμο, παρά εάν δεν φοράμε το παλτό μας.

Συμβουλή: Μπορούμε να απολαύσουμε το δροσερό, φθινοπωρινό αεράκι επιλέγοντας να βάλουμε στο πρόγραμμα μας ένα είδους άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, όπως τζόκιν, τρέξιμο, ποδήλατο, τένις, κ.λπ., ώστε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, ένα απολυμαντικό χεριών μας προφυλάσσει από μικρόβια και βακτήρια.

Μύθος #3: Φορώντας σκόρδα, αποτρέπουμε τα κρυολογήματα
Μπορεί και να έχουμε συναντήσει κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν πως εάν φορούν μια-δυο σκελίδες σκόρδου, δεν πρόκειται να αρρωστήσουν. Είναι αλήθεια, πως το σκόρδο ωφελεί στην υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, καταπολεμώντας παράλληλα τις φλεγμονές.

Παρόλα αυτά, για να επωφεληθούμε των χαρακτηριστικών του σκόρδου, πρέπει να προσθέσουμε δυο-τρεις σκελίδες στην καθημερινή μας διατροφή και όχι να το κουβαλάμε πάνω μας!

Συμβουλή: Εάν μας αρέσουν οι σούπες, μπορούμε να έχουμε ως πρώτο πιάτο, καθημερινά, μια σούπα της επιλογής μας εμπλουτισμένη με δυο-τρεις σκελίδες σκόρδου. Εναλλακτικά, προτείνουμε συμπληρώματα διατροφής με βάση το σκόρδο.

Μύθος #4: Δεν εξασφαλίζουμε μακροχρόνια προστασία, αν κάνουμε νωρίς το αντιγριπικό εμβόλιο
Κάθε χρόνο, τα εμβόλια κατά της γρίπης ελέγχονται, ώστε να έχουν την ιδανική απόδοση. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αρρωστήσουμε, ως φυσική αντίδραση του οργανισμού μας στον εμβολιασμένο ιό.

Γενικά, τα εμβόλια της γρίπης είναι σχεδιασμένα για να διαρκέσουν ένα πλήρες ημερολογιακό έτος, οπότε εάν έχουμε ήδη εμβολιστεί, είμαστε προστατευμένες για τους κρύους μήνες του χειμώνα, και όχι μόνο.

Συμβουλή: Εάν ανήκουμε σε ευαίσθητες ομάδες μπορούμε να ζητήσουμε από τον οικογενειακό μας γιατρό να μας συνταγογραφήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο, στο πλαίσιο της πρόληψης.

Μύθος #5: Μειώνοντας την τροφή μας, ιδρώνοντας ή ανεβάζοντας πυρετό, νικάμε το κρυολόγημα
Εάν πεινάμε, είναι φρόνιμο και απαραίτητο να φάμε. Εάν το φαγητό μας προκαλεί κάποιου είδους ναυτία, τότε θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη διατροφή μας, επιλέγοντας πιο ελαφρές τροφές και τρόπους μαγειρέματος.

Εάν ιδρώνουμε, το σίγουρο είναι πως αυτό θα μας κάνει να νιώσουμε ακόμα πιο άβολα. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει πως ο ιδρώτας μάς βοηθάει να απαλλαγούμε από το κρύωμα.

Και εάν έχουμε πυρετό, τα αντιπυρετικά και η θαλπωρή μέχρι να συνέλθουμε είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο, διότι τελικά, στόχος μας είναι να απομακρυνθεί ο ιός από το σώμα μας, κάτι που χρειάζεται τον χρόνο του.

Συμβουλή: Όταν αισθανθούμε πως πρόκειται να κρυολογήσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε άμεσα. Επιλέγουμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό, χουχουλιάζουμε στον καναπέ παρακολουθώντας μια αγαπημένη ταινία, πίνουμε ζεστά αφεψήματα, φροντίζουμε για την απόφραξη των αναπνευστικών οδών και παίρνουμε τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα, ώστε να κάνει το κρυολόγημα τον κύκλο του.

Και κάτι ακόμη! Το να καταναλώνουμε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, αφού έχουμε ήδη αρρωστήσει, δεν είναι και το ιδανικό. Η βιταμίνη C, η εχινάκεια και άλλα συμπληρώματα διατροφής προφυλάσσουν τον οργανισμό μας από πιθανά κρυολογήματα, εάν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα και τα λαμβάνουμε τακτικά, ΠΡΙΝ κρυολογήσουμε.
Από την Άντζελα Μολφέτα




Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: