Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο
H σωστή διατροφή (φτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε λαχανικά) λειτουργεί προληπτικά απέναντι σε πολλούς τύπους καρκίνου και, κυρίως, του στήθους και του εντέρου.
Μια σειρά από μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια το επιβεβαιώνουν, συγκλίνοντας στο ίδιο συμπέρασμα.
Ωστόσο, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical School», ρίχνει φως σε ένα καινούριο εύρημα: Kαταναλώνοντας, από την εφηβεία μας ακόμα, τρεις μερίδες φρούτων καθημερινά, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους έως και 25%. Και ποια είναι τα πιο «δραστικά» φρούτα προς αυτό το σκοπό; Οι μπανάνες, τα μήλα και τα σταφύλια.
Ακόμα και τα πορτοκάλια, ωστόσο, αν τα καταναλώνουμε από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μας, περιορίζουν την πιθανότητα να νοσήσουμε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 90.000 γυναικών, παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες για 20 ολόκληρα χρόνια, με έμφαση στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.
Η σχέση της διατροφής με τον καρκίνο του στήθους μελετάται τα τελευταία 40 χρόνια, όπως αναφέρεται στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό. Ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα είναι ότι το αλκοόλ και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο. Και όσον αφορά την θετική επιρροή των φρούτων και των λαχανικών, παρότι αυτή πρέπει να μελετηθεί ακόμα περισσότερο, αρχίζει σιγά-σιγά να αποδεικνύεται και να επαληθεύεται.
Επίσης, ως τώρα έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η διατροφή με πολλά κορεσμένα λίπη, αλλά και ζωικά τρόφιμα (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο) αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Άλλες τροφές που πρέπει να περιορίσουμε είναι οι υδατάνθρακες με υψηλά επίπεδα γλυκόζης (λευκό ψωμί, προϊόντα φούρνου, λευκό ρύζι, αναψυκτικά με ζάχαρη, μαρμελάδες), τα τρόφιμα που αυξάνουν τη χοληστερίνη, καθώς και το αλκοόλ. Όλα αυτά είναι ύποπτα για όγκους στο στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το έντερο, το συκώτι και το στήθος.
Σε άλλες έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει, μελετάται η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο στους πνεύμονες, τη μήτρα, τις ωοθήκες.
0 σχόλια: