Μήπως όσα tips κι αν ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας (να κλείνετε νωρίς όλες τις ψηφιακές συσκευές, να απολαμβάνετε ένα ζεστό χαμομήλι, να κάνετε διαλογισμό κ.λπ.) δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε το βράδυ ή ξυπνάτε συχνά στη διάρκεια της νύχτας;
Και μάλιστα έχετε παρατηρήσει πως με την πάροδο του χρόνου αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται;
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι καθώς μεγαλώνουμε μειώνονται τόσο η ποιότητα όσο και η διάρκεια του ύπνου μας.
Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται για να δείξει το γιατί.
Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Neuron, ενώ περνούν τα χρόνια ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντιληφθεί ότι είμαστε κουρασμένοι.
Συγκεκριμένα, οι αισθητηριακοί υποδοχείς του που προσλαμβάνουν τις χημικές ουσίες που μεταφέρουν το μήνυμα της κόπωσης σταδιακά λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να «αρνείται» να αποκοιμηθεί βαθιά ακόμα κι όταν εμείς νιώθουμε ότι τα πόδια μας δεν μας κρατούν από την εξάντληση.
Πρακτικά, ο εγκέφαλός μας γίνεται σαν «μια αδύναμη κεραία ραδιοφώνου που δεν μπορεί να πιάσει σήμα», σύμφωνα με τον Matthew Walker, καθηγητή νευροεπιστημών και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Το αποτέλεσμα; Να κοιμόμαστε άσχημα και να ξυπνάμε όλο και περισσότερα πρωινά κουρασμένοι.
Προς το παρόν οι ειδικοί δεν έχουν τη λύση, τουλάχιστον όμως η κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι μια καλή αρχή.
0 σχόλια: