Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Τι είναι ο "οργασμός του δέρματος" και πώς προκαλείται;



Τι είναι "ο οργασμός του δέρματος" και τι σχέση έχει με τη μουσική;
Η μουσική είναι γνωστή για τη δύναμή της να μας “εξουσιάζει”, δημιουργώντας μας συναισθήματα, που άλλοτε είναι πιο έντονα και άλλοτε πιο ήρεμα.

 Μια όμαδα νευρολόγων και ψυχολόγων προχώρησε σε μια μελέτη προκειμένου να αναδείξει την ισχυρή αντίδραση του σώματός μας στα ακούσματα της μουσικής ή αλλιώς, να εξηγήσει το περίεργο φαινόμενο του "οργασμού του δέρματος", το οποίο προκαλείται από το άκουσμα μουσικών κομματιών.

Τα συμπτώματα του "οργασμού"

Τα συμπτώματα και οι αντιδράσεις του σώματός μας στα μουσικά ακούσματα συγκεντρώνονται στο ευχάριστο τρέμουλο, στο κοκκίνισμα, τον ιδρώτα και το ρίγος στη σπονδυλική στήλη.

Οι ερευνητές Luke Harrison και Psyche Loui, περιγράφουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο frontiers in Psychology, πως "ο όρος οργασμός τους δέρματος, είναι η μοναδική και ακριβής περιγραφή του φάσματος συναισθημάτων που προκαλούνται από μουσικά φαινόμενα. Ο όρος υπονοεί μια ευχάριστη αίσθηση που παραδόξως είναι τόσο καθολική και μεταβλητή”.

Η μελέτη

Οι νευροεπιστήμονες με τη βοήθεια ενός σαρωτή fMRI χαρτογράφησαν τις περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων την ώρα που άκουγαν ένα αγαπημένο κομμάτι. Μελετώντας τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, αλλά και τα δεδομένα μιας παρόμοιας, προηγούμενης μελέτης του 1991, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν ποια μουσικά χαρακτηριστικά μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αισθήσεις στο σώμα μας.

Τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ξαφνικές αλλαγές σε αρμονία αλλά και δυναμική που εντοπίζονται στα μουσικά κομμάτια, όπως για παράδειγμα στο τραγούδι της Adele, Like You, φαίνεται να δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Όπως εξηγεί η Psyche Loui:

“Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αρχίζουμε να μαθαίνουμε κάποιους κανόνες που χαρακτηρίζουν τους τρόπους που συνθέτονται τα τραγούδια. Αν ένα τραγούδι ακολουθεί τις συμβάσεις πιστά, είναι ήπιο και αδυνατεί να τραβήξει την προσοχή μας, καταντά βαρετό, αν σπάει τις νόρμες καταλήγει να είναι θόρυβος, ενώ αν η σύνθεση βρίσκεται στο μεταίχμιο του οικείου και του ξένου, παίζοντας με τις προσδοκίες μας, χρησιμοποιώντας απρόβλεπτες αρμονικές αλλαγές, χτυπώντας ένα γλυκό σημείο που πειράζει ευχάριστα τον εγκέφαλο, αυτό μπορεί να παράγει ένα ρίγος”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απελευθέρωση στον εγκέφαλο της ντοπαμίνης -μιας ορμόνης που ασχολείται με το συναίσθημα και την ανταμοιβή- μπορεί να εξηγήσει γιατί το σώμα μας αντιδρά με αυτό τον τρόπο στη μουσική.

Μερικά από τα τραγούδια που προκάλεσαν τον "οργασμό"

*στα πλαίσια της μελέτης







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: