Σύμφωνα με μεγάλη ισπανική μελέτη, οι ασθενείς που συστηματικά παίρνουν τα αντιϋπερτασικά πριν κοιμηθούν έχουν καλύτερα ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηρότητας λόγω καρδιακών και αγγειακών προβλημάτων.
Οι πάσχοντες από υπέρταση που λαμβάνουν την αντιϋπερτασική αγωγή τους πριν πέσουν να κοιμηθούν το βράδυ έχουν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης τους και σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηρότητας λόγω καρδιακών ή αγγειακών προβλημάτων συγκριτικά με εκείνους που παίρνουν τα αντιϋπερτασικά το πρωί.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη Hygia Chronotherapy Trial, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που εστιάζει την επίδραση του χρόνου στην αποτελεσματικότητα της αντιϋπερτασικής αγωγής αναφορικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από το 2008 έως το 2018 και συμπεριέλαβε 10.614 άνδρες και 8.470 γυναίκες, καυκάσιας ισπανικής καταγωγής, άνω των 18 ετών, που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση. Όταν εντάχθηκαν στο δείγμα έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ημερήσιας δραστηριότητας και ύπνου.
Κατά τη διάρκεια των 6,3 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 1.752 ασθενείς πέθαναν από καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα ή υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή υποβλήθηκαν σε στεφανιαία επαναγγείωση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ramón C. Hermida, από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, μελέτησαν συνολικά το δείγμα 19.084 ασθενών που έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά χάπια το πρωί ή το βράδυ, ενώ η αρτηριακή τους πίεση ελέγχονταν ανά 48 ώρες για τουλάχιστον 12 μήνες.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, οι ασθενείς που έπαιρναν την φαρμακευτική αγωγή λίγο πριν κοιμηθούν το βράδυ είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή να χρειαστούν στεφανιαία επαναγγείωση, συγκριτικά με όσους έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά το πρωί μόλις ξυπνούσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν το τελικό αποτέλεσμα, όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης τύπου 2, η νεφρική νόσος, το κάπνισμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Όταν εξέτασαν μεμονωμένα τους ασθενείς παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα ήταν μειωμένος κατά 66%, ο κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου κατά 44%, στεφανιαίας επαναγγείωσης κατά 40%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 42% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 49%.
Αναλύοντας τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπαιρναν τα φάρμακα πριν κοιμηθούν είχαν σημαντικά χαμηλότερη κατά μέσο όρο αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας και η πίεσή τους έπεφτε περισσότερο τη νύχτα, συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά μόλις ξυπνούσαν.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Hermida «οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της υπέρτασης δεν αναφέρουν ή δεν συστήνουν μια ορισμένα ώρα λήψης των φαρμάκων. Η λήψη το πρωί είναι η συνηθέστερη σύσταση των γιατρών βάσει ενός λανθασμένου στόχου για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην αρχή της ημέρας. Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι η μέση συστολική αρτηριακή πίεση όταν το άτομο κοιμάται είναι η σημαντικότερη ανεξάρτητη ένδειξη για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ανεξαρτήτως των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο ή κατ’ οίκον».
Και συμπληρώνει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που συστηματικά παίρνουν τα αντιϋπερτασικά πριν κοιμηθούν έχουν καλύτερα ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση και το σημαντικότερο, μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηρότητας λόγω καρδιακών και αγγειακών προβλημάτων».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
0 σχόλια: