Το ποδήλατο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανς, αλλά, στην Ελλάδα, που δεν έχουμε ποδηλατόδρομους και χολαίνουμε σε θέμα οδικής ασφάλειας, η ποδηλασία είναι ένα ρίσκο από μόνη της. Πόσω μάλλον αν ο ποδηλάτης έχει το κεφάλι του απροστάτευτο και δεν φοράει το απαραίτητο κράνος.
Σε μελέτες που έγιναν έχουν συμμετάσχει πάνω από 64.000 ποδηλάτες και, όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϋ στην Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (IJE), η χρήση του κράνους συσχετίσθηκε με μείωση κατά 51% των πιθανοτήτων να χτυπήσει ένας ποδηλάτης στο κεφάλι σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και με μείωση κατά 33% των πιθανοτήτων να χτυπήσει στο πρόσωπο.
Επιπλέον, μείωνε κατά 69% τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι και κατά 65% τις πιθανότητες θανατηφόρου τραυματισμού στο κεφάλι.
Τα ευρήματα των Αυστραλών ερευνητών υποστηρίζουν την καθιέρωση πολιτικών, με τις οποίες θα ενθαρρύνεται ή ακόμα θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση κράνους από τους ποδηλάτες για λόγους ασφαλείας, είπαν οι ερευνητές Τζέικ Όλιβερ και Προύντενς Κρέιτον, στο παγκόσμιο συνέδριο για την πρόληψη των τραυματισμών Safety 2016 που διεξήχθη στην Φιλανδία.
"Η μελέτη μας έδειξε ότι, όπως συμβαίνει με τη χρήση κράνους από τους μοτοσικλετιστές, έτσι και η χρήση από τους ποδηλάτες προστατεύει από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ δεν αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη, όπως νομίζουν πολλοί" εξήγησαν χαρακτηριστικά.
0 σχόλια: