Ακούμε συχνά ότι το βραδινό γεύμα συμβάλει στο να αποκτούμε περιττά κιλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούνε κάποιο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους αποφεύγουν να τρώνε το βράδυ. Ακόμη και όσοι δεν επιθυμούν να πάρουν βάρος δεν τρώνε το βράδυ.
Η παραπάνω θεωρία στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά το βραδινό γεύμα, πηγαίνοντας για ύπνο, ο οργανισμός δεν έχει την ευκαιρία να καταναλώνει τις νέες θερμίδες που έχει προσλάβει δια μέσου του φαγητού.
Για αυτό το λόγο, ο οργανισμός αποθηκεύει αυτές τις θερμίδες ως νέο λίπος στο σώμα.
Υπάρχει αλήθεια στην ιδέα ότι αν σταματήσουμε να τρώμε το βράδυ θα μειωθεί το βάρος μας;
Πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι κόβοντας το βραδινό γεύμα χάνουν βάρος. Αυτό μπορεί πραγματικά να ισχύει αφού πολλοί άνθρωποι έχουν σαν κύριο (συχνά και μοναδικό) γεύμα το βραδινό. Επίσης συχνά το βραδινό φαγητό είναι πρόχειρο (παραγγελίες από έξω ή γρήγορο φαγητό) και συνοδεύεται από την παρακολούθηση τηλεόρασης, δραστηριότητα η οποία προάγει την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και κακή επιλογή τροφίμων.
Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο κλινικό αποτέλεσμα που έχουν τα βραδινά γεύματα.
Ο πεπτικός σωλήνας διασπά και απορροφά τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές. Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διάσπαση και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών εξαρτώνται από συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Ο πεπτικός σωλήνας είναι αποτελεσματικός τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.
Αν οι θερμίδες που καταναλώνονται στο βραδινό γεύμα είναι ίδιες με αυτές των υπόλοιπων γευμάτων, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά στο βάρος.
Αυτή η θεωρία αποδεικνύεται από μελέτες που δείχνουν ότι αν κάποιος καταναλώσει εάν μεγάλο γεύμα λίγο πριν πάει για ύπνο, αυξάνονται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα για μια χρονική περίοδο.
Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν συσχετιστεί με το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.\r\n\r\nΔεν είναι το βραδινό που παχαίνει, αλλά το τι τρώμε σαν βραδινό.
Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι το σωματικό βάρος εξαρτάται από το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνονται και το σύνολο αυτών που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια, ανεξάρτητα από την ώρα των γευμάτων.
Ωστόσο, η κακή συνήθεια να τρώμε πού αργά το βράδυ και να κοιμόμαστε αμέσως ευθύνεται για την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή η επιστροφή του στομαχικού περιεχομένου στον οισοφάγο.
Επίσης προκαλούνται καούρες και δυσπεψίες, που ευθύνονται για διαταραχές του ύπνου.
Συνιστάται να έχουν μεσολαβήσει 2-3 ώρες από τα φαγητό για να κοιμηθείτε χωρίς πρόβλημα, και αυτό γιατί η στάση του σώματος όταν είμαστε ξαπλωμένοι δεν διευκολύνει την πέψη.
Απλές συμβουλές για το βραδινό γεύμα
• Φροντίστε να μην αφήνετε πολλές ώρες το στομάχι σας άδειο.
Αν πεινάτε πολύ θα καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έχουμε φάει κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. 1 φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών, 1 φρυγανιά με λίγο τυρί, ή 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, είναι καλές επιλογές για να μας δώσουνε ενέργεια, να κρατήσουμε ενεργό τον μεταβολισμό και να μας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.
• Καθίστε στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση.
• Τρώτε αργά – απολαύστε την ώρα του φαγητού, αλλά σταματήστε να τρώτε όταν πεινάτε ακόμη. Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να αναγνωρίσει το φαγητό.
Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15-20λεπτά από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.
• Αποφύγετε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.
Τελικά, το βραδινό φαγητό παχαίνει;
Η κατανομή της διαιτητικής πρόσληψης μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.
Εξάλλου ένα ελαφρύ βραδινό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στην ποιότητα του ύπνου μας.
Γιούλη Φραγκιαδουλάκη\r\nΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
0 σχόλια: