Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τους διατροφικούς σας στόχους το φθινόπωρο;


Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και έρχεται το φθινόπωρο, οι περισσότεροι από εμάς ξεκινούν να θέτουν τους στόχους της νέας χρονιάς.


Η ιδέα της νέας αρχής και του να κάνεις τα πράγματα με έναν άλλον τρόπο είναι γνωστή σε όλους μας το φθινόπωρο. Το έχουμε συνηθίσει από τα παιδικά μας χρόνια και είναι βίωμα που ασυνείδητα θα μας συντροφεύει πάντα. Από πολλές απόψεις, φαίνεται πιο φυσικό να δοκιμάσεις ή να ξεκινήσεις μία νέα δραστηριότητα ή να κάνεις μία νέα αρχή τον Σεπτέμβριο , παρά με τον ερχομό της νέας χρονιάς.

Μετά από αρκετές μέρες χαλάρωσης, ξεκούρασης και αποσυντονισμού, έχοντας αφήσει για λίγο το πρόγραμμα και τα "πρέπει", έχοντας μειώσει τις δραστηριότητες, την δομημένη άσκηση (σίγουρα και λόγω ζέστης), έχοντας χαλαρώσει λίγο από τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες και από τις προσωπικές μας απαιτήσεις για την εικόνα μας, ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για να θέσουμε τους νέους μας στόχους, για να κάνουμε τον απολογισμό μας για το τι θέλουμε για τον εαυτό μας, τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι, τι θέλουμε να δοκιμάσουμε και τι όχι, έχοντας στον νου μας ότι οι αποφάσεις μας αυτές θα αφορούν όλη την φετινή χρονιά (μέχρι το καλοκαίρι πάλι τουλάχιστον).

Ξεκινώντας σήμερα, αντί για τον Γενάρη λοιπόν, βάλε στόχο να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Κλεοπάτρα Αρέστη, διατροφολόγος, μας δίνει συμβουλές για να οργανώσουμε τους διατροφικούς μας στόχους για τη νέα χρονιά.

Αρχικά, θέσε στόχους. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι να βάζουμε στόχους. Ο στόχος λειτουργεί σαν ένας φακός: συγκεντρώνει την εσωτερική μας δύναμη, (ικανότητες, δεξιότητες, θετικά στοιχεία) και τα κατευθύνει προς την πραγματοποίησή του. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε αυτό που πάμε να κάνουμε ή τουλάχιστον να μας αρέσει. Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, το κάνουμε με ευχαρίστηση, δε βαριόμαστε και πολλές φορές ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβουμε.

Πολλές φορές υιοθετούμε στόχους άλλων ανθρώπων (φίλων, γονιών, συγγενών) και προσπαθούμε να τους φτάσουμε αλλά τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Άλλοτε πάλι μπορεί να ξεκινάμε με κάποιο στόχο αλλά στην πορεία να αλλάζει. Πάρα πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή των στόχων μας. Ο πιο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και οι αξίες που έχουμε υιοθετήσει από τους «σημαντικούς» για μας ενήλικες.

Ο σωστός επαναπροσδιορισμός της διατροφικής μας συμπεριφοράς θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους στόχους, με τον ερχομό του φθινοπώρου και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Πώς όμως μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας στόχους, αν δεν τους έχουμε ήδη βάλει;

Εδώ χρειάζεται να παίξουμε πολύ με τη φαντασία μας.

1. Κατάγραψε τους στόχους σου. Χαλάρωσε, σκέψου και κατέγραψε τι σου άρεσε και τι όχι πέρυσι. Κάνε μία λίστα με πράγματα που ίσως σκέφτηκες το καλοκαίρι ή την χρονιά που πέρασε ότι θα ήθελες να κάνεις. Κάνε έρευνα αγοράς, ενημερώσου και μάζεψε πληροφορίες για αυτό που θέλεις. Αν το να χάσεις βάρος είναι ζητούμενο, ξεκίνα με το να ζυγιστείς και να θέσεις τον στόχο σου. Προσοχή όμως! Θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός! Καλό θα ήταν βέβαια, πέραν από το να κυνηγάς έναν αριθμό στην ζυγαριά, να σκεφτείς πρακτικά πράγματα που θέλεις να δεις να αλλάζουν στο σώμα σου και στον οργανισμό σου φέτος. Για παράδειγμα, θέλω να είμαι περισσότερο ευκίνητη/ος, θέλω να ανεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού χωρίς να λαχανιάζω, θέλω να μην αρρωσταίνω συνέχεια όπως πέρυσι, θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια (πέρυσι αισθανόμουν μονίμως κούραση), θέλω τα πόδια μου να είναι περισσότερο γραμμωμένα, θέλω να φορέσω ένα πολύ ωραίο ρούχο που είδα, θέλω να νιώθω ότι φροντίζω τον εαυτό μου.

2. Ξεκίνα με το να αρχίζεις να κοιμάσαι νωρίτερα. Κάνε το ντουζάκι σου, ξάπλωσε στην ώρα σου, διάβασε το βιβλίο σου ώστε να χαλαρώσεις και φρόντισε να έχεις έναν καλό ύπνο. Ξάπλωσε νωρίς, ώστε να είσαι έτοιμη/ος να αντιμετωπίσεις την ημέρα με άλλη όρεξη. Θα παρατηρήσεις ότι έχοντας έναν καλό και επαρκή ύπνο, έχεις περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, συγκέντρωση και καλύτερη διάθεση. Επίσης όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αισθανόμαστε ατονία. Όταν κάνουμε υπογλυκαιμία, επίσης αισθανόμαστε ατονία. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν αισθάνεσαι ατονία λόγω αϋπνίας ή λόγω υπογλυκαιμίας, έχει συνδυάσει όμως ότι εάν φάς κάτι με αρκετά λιπαρά ή ζάχαρη, θα "ανέβει". Έτσι όλη την ημέρα είσαι περισσότερο επιρρεπής στο να κάνεις λιγούρες και να σαμποτάρεις την προσπάθεια που θέλεις να ξεκινήσεις. Πέραν αυτού έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την αύξηση σωματικού βάρους.

3. Βάλε το πρωινό στην καθημερινή σου ρουτίνα. Τρώγοντας κάτι μόλις ξυπνάς, πριν φύγεις από το σπίτι, δίνεις στον μεταβολισμό σου το μήνυμα να ξεκινήσει με τις περισσότερες δυνατές για τον οργανισμό σου καύσεις και τις λιγότερες δυνατές λιγούρες που θα μπορούσε να έχει μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Σκέψου, προγραμμάτισε και προετοίμασε. Είτε πας στην δουλειά, είτε βόλτα, είτε για ψώνια, καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου κάποιες επιλογές για το τι θα φας μέχρι να γυρίσεις σπίτι. Ο προγραμματισμός θα σε βοηθήσει να αποφύγεις "παγίδες" και επιλογές που θα σαμποτάρουν την προσπάθειά σου και επομένως να αποφύγεις την απογοήτευση. Ακόμη, κάπως έτσι βοηθάς στο να εφαρμόζεις τα μικρά και συχνά γεύματα. Επίσης, θα δίνεις πιο σωστές και υγιεινές επιλογές στον οργανισμό σου και θα εξοικονομείς περισσότερα χρήματα.

5. Βρες χρόνο για να τρως αργά το φαγητό σου, χωρίς να κάνεις ταυτόχρονα άλλα πράγματα. Αφιέρωσε έστω και δεκαπέντε λεπτά μόνο στο γεύμα σου μακριά από κινητά, υπολογιστές και εφημερίδες. Ακόμη, μάσα καλά την τροφή σου. Το ιδανικό θα ήταν 5-7 φορές την κάθε μπουκιά.

6. Προτίμησε το σπιτικό φαγητό. Με την επιστροφή μας στην πόλη, μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε σπιτικό φαγητό πιο συχνά, συγκριτικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου τρώγαμε καθημερινά έξω. Το σπιτικό φαγητό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς έχουμε απόλυτο έλεγχο των υλικών. Εκτός, λοιπόν, από το ελαιόλαδο, που ως γνωστόν συστήνουμε 1-2 κουταλιές σούπας ανά μερίδα, μαγειρεύοντας στο σπίτι μπορούμε να ενισχύουμε το φαγητό μας με μπαχαρικά και μυρωδικά που συσχετίζονται με την καλή υγεία, όπως είναι το μαυροπίπερο, το πιπέρι καγιέν, ο κουρκουμάς, η ρίγανη, ο βασιλικός κ.α.

7. Αγόρασε καινούργια αθλητικά. Σιγουρέψου ότι έχεις σωστά αθλητικά παπούτσια (αν τραυματιστείς το πιο πιθανόν είναι να τα παρατήσεις και πολύ δύσκολα να ξεκινήσεις ξανά μετά την αρνητική εμπειρία). Αγόρασε αθλητικά ρούχα που να σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφη/ος και άνετη/ος. Θα υποστηρίξει την απόφασή σου για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ζήτα και συζήτα με τους φίλους σου ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να κινείστε περισσότερο και φτιάξε μια νέα λίστα με μουσικές επιλογές.

8. Κάνε ένα διάλειμμα. Κάθε μία ώρα να φροντίζεις να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάς τουλάχιστον 5 λεπτά. Πήγαινε να γεμίσεις το μπουκάλι με το νερό, δώσε στον συνάδελφο κάποιες πληροφορίες που μπορεί να χρειάζεται αντί να το στείλεις με e-mail, όταν μιλάς στο τηλέφωνο φρόντισε να περπατάς. Θα βοηθήσεις στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στο να καθαρίσει το μυαλό σου. Επίσης βοηθώντας το σώμα σου έρχεσαι πιο κοντά στον στόχο σου, δίνοντάς του την αναζωογόνηση που ζητάς.

9. Ξεκίνα κάποιο καινούργιο χόμπυ. «Σπάσε» την ρουτίνα σου και δοκίμασε κάτι καινούργιο (και γιατί όχι, γνώρισε και καινούργιους ανθρώπους). Μία ξένη γλώσσα (να πηγαινοέρχεσαι στα μαθήματα με τα πόδια), έναν νέο είδος χορού, δοκίμασε την γιόγκα, πολύ απλά κάνε κάτι για εσένα! Δεν θα σε βοηθήσουν μόνο να κινείσαι παραπάνω, αλλά και να διασκεδάζεις!

Τέλος, θυμηθείτε ότι η διαδικασία του αδυνατίσματος αποτελεί τρόπο ζωής. Η μόνιμη αλλαγή συνηθειών στη διατροφή μας και η υιοθέτηση ενός καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει και στη μόνιμη διατήρηση των ‘’ιδανικών κιλών’’. Σύμφωνα με μελέτες, οι ψυχο – συμπεριφοριστικοί παράγοντες, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη διαχείριση του βάρους συγκριτικά με τα συστατικά της δίαιτας. Ελέγχοντας, δηλαδή ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά και τη διατροφική μας συμπεριφορά, μπορούμε να ελέγξουμε πολύ καλά το βάρος μας.




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: