Από κλινικής απόψεως, παρουσιάζονται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι νυχτερινές κρίσεις πανικού είναι πιο έντονες και περισσότερο βασανιστικές.
Οι ερευνητές ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν νυχτερινές κρίσεις πανικού, με τα δεδομένα – μέχρι στιγμής – να αναφέρουν ότι οι νυκτερινές κρίσεις πανικού είναι συχνές σε άτομα με διαταραχές πανικού.
Έως και το 71% των ατόμων με κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας αναφέρουν ότι αντιμετώπισαν μια νυχτερινή κρίση πανικού τουλάχιστον μία φορά.
Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να κάνουν τα άτομα πιο επιρρεπή στην εμφάνιση νυχτερινών κρίσεων πανικού, περιλαμβάνουν:
- Χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο.
- Οικογενειακό ιστορικό κρίσεων πανικού.
- Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στρες.
- Τραυματικά γεγονότα.
- Υποκείμενα νοσήματα, όπως η κατάθλιψη ή και η διαταραχή κοινωνικού άγχους.
Πώς θα το διαχειριστείτε
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις νυκτερινές κρίσεις πανικού είναι ότι, επειδή συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, δεν έχετε την ευκαιρία να προετοιμαστείτε ή να βοηθήσετε το σώμα σας να χαλαρώσει.
Αν και φαίνεται ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την διαχειριστείτε:
- Δοκιμάστε τις ασκήσεις αναπνοής, καθώς ο έλεγχος της αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
- Συζητήστε με ένα αξιόπιστο πρόσωπο, ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας για όλα όσα σας ανησυχούν.
- Αν και αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν οι κρίσεις πανικού σας γίνονται πιο συχνές ή επηρεάζουν άλλες πτυχές της ζωής σας.
0 σχόλια: