Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Κι όμως, η μπύρα έχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό

Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μπύρας θετικά τον οργανισμό μας, όταν βέβαια καταναλώνεται με μέτρο και όχι καθημερινά. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προσφέρει κάποιου τύπου προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα κακά νέα είναι ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπου καρκίνου, όμως αυτό πάντα εξαρτάται από την κατανάλωση.

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα ή δύο ποτά τρεις φορές την εβδομάδα είναι ασφαλή, με «ελάχιστο κίνδυνο για την ολική θνησιμότητα».

Ωστόσο, τρεις ή τέσσερις μπύρες κάθε το βράδυ, οδηγούν στο «μονοπάτι της εξάρτησης», σύμφωνα με τη δρ Sally Marlow, καθηγήτρια στη δημόσια κατανόηση της έρευνας για την ψυχική υγεία στο King’s College του Λονδίνου.

Σε αυτό το επίπεδο συχνής κατανάλωσης και μακροχρόνιας χρήσης, η μπύρα, και συγκεκριμένα το αλκοόλ που περιέχει, μπορεί να οδηγήσει σε:

  • λιπώδες ήπαρ
  • αλκοολική ηπατική νόσο,
  • σκλήρυνση του ήπατος,
  • εγκεφαλική βλάβη,
  • προβλήματα πέψης,
  • καρκίνους,
  • προβλήματα κυκλοφορίας,
  • παχυσαρκία,
  • σεξουαλική δυσλειτουργία
  • και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας.

Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η ακεταλδεΰδη, μια τοξίνη και δυνητικά καρκινογόνος ουσία που δημιουργείται όταν το αλκοόλ διασπάται στο συκώτι.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου πέρυσι, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης για περισσότερες από 60 ασθένειες.

Τις απογοητευτικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ εξηγεί από την πλευρά του ο καθηγητής David Nutt, από την Ιατρική Σχολή του Imperial College.

«Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδες για όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στόματος. Δηλητηριάζει τον οισοφάγο και το στομάχι. Στη συνέχεια πηγαίνει στο συκώτι όπου αυξάνει τον κίνδυνο κίρρωσης. Ακολούθως, αρχίζει να βλάπτει τα νεύρα και τα μυϊκά κύτταρα στην καρδιά. Και στη συνέχεια, φτάνει στον εγκέφαλό σας, όπου ενεργοποιεί τα νευροχημικά που βρίσκονται πίσω από τη λαχτάρα και την απώλεια ελέγχου και το hangover».

Ωστόσο, ο καθηγητής Nutt έχει και θετικά νέα, αλλά μόνο για τους λάτρεις της μπύρας.

Lager ή ale


Οι μπύρες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Τις Lager και τις ale.

Παράγοντες όπως η μαγιά που χρησιμοποιείται, η θερμοκρασία και ο χρόνος παρασκευής τους, οδηγούν σε διαφορές στη συγκέντρωση του αλκοόλ, τη γεύση και την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Ο λυκίσκος, ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας, περιέχει φυτοοιστρογόνα, δηλαδή φυτικά μόρια που μιμούνται ορισμένες από τις δράσεις των γυναικείων ορμονών στον οργανισμό.

Ενώ συχνά πιστεύεται ότι η ale είναι καλύτερη από τη lager για την υγεία, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη χημική σύσταση των επιμέρους μπυρών, και αυτό δεν βοηθάει ώστε να ξεκαθαριστεί οριστικά ποια είναι καλύτερη.

Τα οφέλη της μπύρας στην υγεία


Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι το αλκοόλ δεν έχει οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων μπύρας με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, με αρκετές ημέρες μη κατανάλωσης στο ενδιάμεσο, είναι γενικά ασφαλής.

Ο καθηγητής Nutt εξηγεί: «Όσοι αγαπούν τη μπύρα, φαίνεται να έχουν λιγότερες βλάβες για την ίδια πρόσληψη αλκοόλ από αυτούς που πίνουν κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι η μπύρα περιέχει βιταμίνες και άλλα σχετικά υγιεινά συστατικά, ενώ η βότκα δεν έχει καθόλου υγιεινά συστατικά, και το κρασί έχει λιγότερες από αυτές τις υγιεινές ενώσεις. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε κραιπάλη με την μπύρα λόγω του όγκου του υγρού».

Η μπύρα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, αν και ο Mellor εξηγεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί που πίνουν μπύρες τείνουν να έχουν περισσότερο βάρος, «οπότε αυξάνεται η οστική πυκνότητα για να γίνουν τα κόκκαλα πιο δυνατά και το σώμα να αντέχει το βάρος του».

Τα ζυθοποιημένα και ζυμωμένα προϊόντα περιέχουν ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι καλές για την υγεία του εντέρου, προσθέτει ο Mellor.

«Αλλά πρέπει να προσέχετε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γιατί μπορεί να αναιρέσετε όλα τα οφέλη».

Είναι ενδιαφέρον ότι για τον λόγο αυτό μια μάρκα γερμανικής λευκής μπύρας σίτου, εμπορεύεται την ποικιλία της χωρίς αλκοόλ ως αθλητικό ποτό, καθώς περιέχει ηλεκτρολύτες, μέτρια ζάχαρη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2015 ανέφερε ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση μπύρας (12,5-25 γραμμάρια/ημέρα) θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων λόγω των ευεργετικών ενώσεων που περιέχει.

Μια μελέτη που εξετάζει τα αποτελέσματα από διάφορα πειράματα σε ζώα και ανθρώπους, αναγνωρίζει ότι τα υποτιθέμενα οφέλη του αλκοόλ για την υγεία «είναι αμφιλεγόμενα», αλλά αναφέρει ότι η λογική κατανάλωση έχει «θετική επίδραση στη ρύθμιση της ανθρώπινης ανοσολογικής λειτουργίας».

Η τιμή και η ποιότητα της μπύρας δεν έχουν καμία σχέση με το αν είναι καλύτερη ή χειρότερη για την υγεία εξηγεί επίσης ο Marlow.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι να έχει λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Οι άνθρωποι μπορεί να λένε στον εαυτό τους ότι είναι εντάξει να πίνουν μια μπύρα την ημέρα. Αλλά θα πρέπει να προσέχουν να μην έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ», καταλήγει ο ίδιος.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: