Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί μπορεί να σε πιάσει ασυγκράτητο κλάμα όταν κάνεις προπόνηση

Μπορεί να έχει συμβεί και σε σένα: Καθώς είσαι στη μέση μια επίπονης άσκησης στο γυμναστήριο, ξεσπάς σε κλάματα. Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί συμβαίνει. 

Εκτός από το ότι έχει ήδη γίνει στίχος σε τραγούδι της Taylor Swift, «down bad, crying at the gym», το κλάμα στην διάρκεια της προπόνησης είναι απολύτως φυσιολογικό, θα μπορούσες να πεις και συνηθισμένο.

«Aν περνάς μια περίοδο έντονου στρες, οικογενειακού, εργασιακού ή ακόμη και στη συντροφική σου σχέση, είναι πολύ φυσιολογικό να ξεσπάσεις σε κλάματα στην διάρκεια της προπόνησης και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να σε ανησυχήσει», αναφέρει ο αθλητικός ψυχολόγος Brad Foltz από το The Ohio State University Wexner Medical Center. «Η εξήγηση για αυτό είναι ότι στη διάρκεια της προπόνησης στο γυμναστήριο δεν έχεις πράγματα να σε αποσπούν όπως το κινητό, τα παιδιά ή τα email σου, και αυτό αφήνει χώρο στον εγκέφαλο σου για να επικεντρωθεί στα συναισθήματά σου».

Εσύ κλαις στο γυμναστήριο;
iStock

Γιατί σε πιάνουν κλάματα στην προπόνηση;

Μια σχετική θεωρία αναπτύσσει και ο Matthew Sacco, επίσης αθλητικός ψυχολόγος στην Cleveland Clinic, o οποίος υποστηρίζει ότι η σωματική εκτόνωση που προκαλεί η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μια ταυτόχρονη συναισθηματική εκτόνωση καταπιεσμένων συναισθημάτων.

«Το σώμα μας εκτονώνει τη συσσωρευμένη ένταση που μας έχουν προκαλέσει συναισθήματα τα οποία έχουμε καταπνίξει προκειμένου να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις στη δουλειά ή στην οικογένεια. Τη στιγμή όμως που πιέζουμε τον εαυτό μας και καταβάλλουμε έντονη σωματική προσπάθεια για να βγάλουμε μια άσκηση, δεν έχουμε την ικανότητα να συγκρατήσουμε άλλο αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα και ξεσπάμε σε κλάματα», εξηγεί.

Το να ξεσπάσεις σε κλάματα σε συγκεκριμένες ασκήσεις ή είδη άσκησης μπορεί να σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο ψυχικό τραύμα που μπορεί να έχει αφήσει μια δυσάρεστη εμπειρία. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρειάστηκε να τρέξει για να αποφύγει έναν σοβαρό κίνδυνο ή μια καταστροφή, φυσική ή άλλη, μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα στη διάρκεια του τρεξίματος.

Κλάματα χαράς

Από την άλλη, το κλάμα μπορεί να εκδηλωθεί και από θετικά συναισθήματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με βελτίωση της διάθεσης και μείωσης των επιπέδων του στρες. «Η έκλυση ενδορφινών που προκαλεί η άσκηση μπορεί να φέρει δάκρυα στα μάτια αυτού που ασκείται», αναφέρει ο Matthew Sacco.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να ξεσπάσουν σε κλάματα γιατί νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση από την εκτέλεση μιας άσκησης, ή επειδή κατάφεραν να πετύχουν κάποιον χρόνο ή να σπάσουν το προσωπικό τους ρεκόρ. «Το να αθλείσαι απλά ή να ολοκληρώνεις μια προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα επιτυχίας, περηφάνειας και ολοκλήρωσης. Για πολλούς αυτό το αίσθημα δεν είναι κάτι που βιώνουν στην καθημερινότητας τους, οπότε όταν συμβαίνει τους προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να οδηγήσει σε κλάμα» συνεχίζει ο Sacco.

Εσύ κλαις στο γυμναστήριο
iStock

Τι να κάνεις όταν ξεσπάσεις σε κλάματα στην προπόνηση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να καταπιέσεις τον τρόπο που αισθάνεσαι ακόμη και το ίδιο το κλάμα. Θες να αφήσεις τα δάκρυα σου να κυλήσουν καθώς ασκείσαι; Προτιμάς να απομονωθείς στα αποδυτήρια, στο ντους ή στο αυτοκίνητο σου στο πάρκινγκ, και να κλάψεις με λυγμούς; Κάν’ το!

Σίγουρα αυτό που πρέπει να δεις όταν το κλάμα σου καταλαγιάσει είναι τι το προκάλεσε. Αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, απλά προγραμμάτισε την γυμναστική σου για κάποια άλλη στιγμή, που το μυαλό σου δεν θα το απασχολεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά θα μπορεί να εστιάσει στις ασκήσεις, ώστε να μπορέσεις να τις κάνεις με ασφάλεια και χωρίς να τραυματιστείς.

Αν τα ξεσπάσματα κλάματος συνεχίζουν για καιρό. μπορεί να θέλεις να μιλήσεις για αυτό σε ψυχολόγο ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. «Αν έχετε τόσο έντονη αντίδραση στην άσκηση, μιλήστε με έναν ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε ό,τι μπορεί να σας προκαλεί αυτά τα έντονα συναισθήματα, και ταυτόχρονα να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσετε να γυμναστείτε με ασφάλεια», καταλήγει ο Matthew Sacco.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: