Υπάρχουν μερικά κόλπα τα οποία προτείνουν οι ειδικοί και θα σε βοηθήσουν αν τα εφαρμόσεις να κοιμάσαι πιο εύκολα και καλύτερα!
Προσπαθήστε να μείνετε ξύπνιοι
«Σκέφτεστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθείτε και δεν μπορείτε; Μία συνταγή είναι να παραμείνετε ξύπνιοι. Εδώ έρχεται το παράδοξο: αν δώσετε στον εαυτό σας την εντολή να μείνει ξύπνιος θα έχετε περισσότερες πιθανότητας να σας πάρει ο ύπνος. Αν αισθανθείτε άνετα με την ιδέα ότι δεν θα κοιμηθείτε και δεν αγχωθείτε, τότε θα κοιμηθείτε», λέει η Colin Espie, καθηγήτρια Ιατρικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σηκωθείτε από το κρεβάτι
«Αν έχουν περάσει 20 λεπτά που είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σηκωθείτε. Χωρίς να ανοίξετε το κινητό σας ή να κοιτάξετε κάποια άλλη οθόνη, μπορείτε να πάτε σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και να γράψετε τους λόγους που σας κρατάνε ξύπνιους σε ένα φύλλο χαρτί. Τελειώστε τις σκέψεις σας με τη φράση: "αυτό μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο". Στη συνέχεια πηγαίνετε πίσω στο κρεβάτι σας, ελέγξτε τις αναπνοές σας, χαλαρώστε και εστιάστε στα λόγια που γράψατε, δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να κοιμηθεί», λέει η Jenni June, σύμβουλος ύπνου.
Γράψτε ότι σας φοβίζει
Αφιερώστε 20 λεπτά της ημέρας για να αποφορτιστείτε και να γράψετε σε ένα χαρτί όλα όσα σας απασχολούν. Αυτός είναι ένας θεραπευτικός τρόπος ώστε να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο που σας κάνει να ανησυχείτε. Οι ανησυχίες μας συνήθως είναι υποθετικές (π.χ., τι θα γίνει εάν κάνω κάτι λάθος στη δουλειά μου, αν χάσω τη δουλειά μου;) και όχι πραγματικές (π.χ., έκανα λάθος και έχασα τη δουλειά μου)», λέει η Kathryn Pinkham, ειδικός για την αϋπνία.
Πηγαίνετε στο κρεβάτι και πάρτε βαθιές αναπνοές
«Η βαθιά αναπνοή ενεργεί ως μία τεχνική απόσπασης της προσοχής. Επικεντρωθείτε στις αναπνοές σας, μετρήστε τις και αν το μυαλό σας ταξιδεύει αλλού, αυτός είναι ένας απλός τρόπος ώστε ο εγκέφαλός σας να συγκεντρωθεί και να κοιμηθείτε», λέει η νοσοκομειακή θεραπεύτρια, Christabel Majendie.
Μην προσπαθείτε τόσο σκληρά
«Καλύτερα να μην "παλεύετε" για να κοιμηθείτε ή για να ξεπεράσετε την αϋπνία σας ή για να διώξετε τις κακές σκέψεις. Μία επιτυχημένη προσέγγιση ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο αρνητικός κύκλος σκέψεων είναι να μάθουμε να τις αποδεχόμαστε και να τις αντιμετωπίσουμε», λέει η διευθύντρια του HappySleepers, Jenny Stephenson.
0 σχόλια: