Ο οδηγός σου ώστε να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα σωστό πλάνο διατροφής χωρίς περιορισμούς, αλλά με πολλές επιλογές
Δε χάνουν όλοι οι άνθρωποι βάρος με τον ίδιο τρόπο, όπως και δεν το βάζουν με τον ίδιο τρόπο.
Καθώς ο καθένας μας έχει τις δικές του αδυναμίες, είναι σημαντικό να μπορούμε να βρούμε τον τρόπο για να τρώμε μέσα στη μέρα έτσι που να περιορίζουμε τα αδύνατα σημεία μας και να ενισχύουμε τα δυνατά.
Η μεσογειακή διατροφή, εκτός από καλύτερη διατροφή για υγεία, είναι και ο τρόπος σου να μάθεις να τρως σωστά. Δεν είναι απαραίτητο να μετράς θερμίδες, αλλά να καταλάβεις πώς λειτουργούν οι συνδυασμοί τροφών.
Αν βάζεις βάρος γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις τις μερίδες σου, οι παρακάτω κανόνες θα γίνουν ο οδηγός σου ώστε να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα σωστό πλάνο διατροφής χωρίς περιορισμούς, αλλά με πολλές επιλογές:
Xωρίς μπάρες ή συμπληρώματα διατροφής: Η μεσογειακή διατροφή, εκτός από καλύτερη διατροφή για υγεία, είναι και ο τρόπος σου να μάθεις να τρως σωστά. Δεν είναι απαραίτητο να μετράς θερμίδες, αλλά να καταλάβεις πώς λειτουργούν οι συνδυασμοί τροφών. Ένας διατροφολόγος θα σε βοηθήσει ώστε να μάθεις πώς λειτουργεί το πλάνο διατροφής και τι σου προσφέρει κάθε γεύμα.
Οι παρακάτω κανόνες θα γίνουν ο οδηγός σου ώστε να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα σωστό πλάνο διατροφής χωρίς περιορισμούς, αλλά με πολλές επιλογές:
Οι παρακάτω κανόνες θα γίνουν ο οδηγός σου ώστε να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα σωστό πλάνο διατροφής χωρίς περιορισμούς, αλλά με πολλές επιλογές:
1. Ο κανόνας του μισού πιάτου
Βάλε στόχο να τρως λαχανικά σε κάθε γεύμα. Ακόμα καλύτερα, προσπάθησε να γεμίσεις το μισό πιάτο σου με λαχανικά ή μείγμα φρούτων και λαχανικών. Κάνουν το πιάτο πιο γεμάτο και πιο θρεπτικό, χωρίς πολλές θερμίδες. Γέμισε το υπόλοιπο με ίσα μέρη δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Έτσι, ακόμα κι αν δεν μπορείς να θερμιδομετρήσεις το πιάτο, ξέρεις ότι παίρνεις τη σωστή αναλογία θρεπτικών ουσιών για βέλτιστη υγεία και απώλεια κιλών.
2. Πιες περισσότερο νερό
Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι ζωτική για όλες τις αναγκαίες λειτουργίες του οργανισμού σου και όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάς. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής και έπιναν 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα έχασαν 30% περισσότερο βάρος – πιθανότατα επειδή το νερό τους έκανε να αισθάνονται πιο χορτάτοι και να μη νιώθουν τόση πείνα.
3. Μην παραλείπεις γεύματα
Όσο περισσότερο γουργουρίζει η κοιλιά σου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να σερβίρεις στον εαυτό σου και να φας τελικά υπερβολικά πολύ φαγητό. Προσπάθησε να τρως κάτι με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λίγα καλά λιπαρά κάθε λίγες ώρες περίπου. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο θα σε βοηθήσει να μην τρως πιο πολύ απ’ όσο χρειάζεσαι, αλλά θα ξεχάσεις και αυτή την κατάρρευση που νιώθεις όταν φτάνει το απόγευμα.
4. Κοίτα τα χέρια σου
Αν όλα αποτύχουν, την επόμενη φορά που φτιάχνεις φαγητό ή κάποιο σνακ, κοίτα τα χέρια σου και θυμήσου αυτά τα τρία βασικά μεγέθη των μερίδων:
Μία μερίδα λιπαρών πρέπει να είναι περίπου στο μέγεθος του αντίχειρά σου.
Μία σωστή μερίδα ρυζιού ή ζυμαρικών είναι περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σου.
Μία μερίδα άπαχου κρέατος πρέπει να είναι περίπου στο μέγεθος της παλάμης σου.
Μαθαίνοντας σιγά σιγά τις προτεινόμενες μερίδες, θα σου είναι πιο εύκολο μην τις ξεπερνάς τόσο συχνά.
Φτιάξε το SHAPEtaperaki σου
Οι γυναίκες που φέρνουν φαγητό στο σπίτι σε ταπεράκι τείνουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έβγαιναν έξω για φαγητό μία ή περισσότερες φορές την εβδομαδα έχασαν 2,5 κιλά λιγότερα από όσες μαγεύρευαν το φαγητό τους και το έφερναν μαζί τους.
Οι αγαπημένοι μας συνδυασμοί;
Μπρόκολο (λαχανικό) και γλυκοπατάτες (υδατάνθρακας) και ψητό κοτόπουλο (πρωτεΐνη) ή ανάμικτη σαλάτα (λαχανικό) με κινόα (υδατάνθρακας) και φασόλια (πρωτεΐνη).
0 σχόλια: