Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Πώς να επιλέξω το κρασί που να ταιριάζει περισσότερο με το γεύμα μου;

Το κρασί από τα αρχαία χρόνια συνοδεύει τα γεύματά μας. Εντούτοις δεν είναι όλοι οι τύποι κρασιών το ίδιο ταιριαστοί με όλα τα γεύματα που καταναλώνουμε. Ας δούμε πως μπορούμε να επιλέξουμε τον πιο ταιριαστό τύπο ανάλογα με το φαγητό μας. 

Η επιλογή του κρασιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον βαθμό απόλαυσης του γεύματος μας. Ανάλογα με το είδος του φαγητού, ορισμένες κατηγορίες κρασιών μπορούν να ταιριάζουν καλύτερα.

Η σωστή επιλογή κρασιού και ο συνδυασμός του με ένα γεύμα μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις των τροφίμων και του κρασιού ταυτόχρονα. Ορισμένες βασικές αρχές συνδυασμού κρασιού και φαγητού είναι:

Αντίθεση: Οι αντίθεση των γεύσεων μεταξύ φαγητού και κρασιού μπορεί να αναδείξει σημαντικά το πιάτο το οποίο τρώτε. Ένα γλυκό κρασί μπορεί να ισορροπήσει μια πικάντικη γεύση, ενώ ένα ξηρό και οξύ κρασί μπορεί να κόψει τη λιπαρή γεύση.

Συμπλήρωση: Κάποια κρασιά συμπληρώνουν το φαγητό. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο κρασί με έντονο σώμα και δυνατή γεύση μπορεί να ταιριάζει πολύ καλά με ένα βαρύ κρέας όπως ένα χοιρινό ή ένα βοδινό.

Παρόμοιοι χαρακτήρες: Ανάλογα τα γεύματα και τα κρασιά μπορούν να έχουν παρόμοια αίσθηση γεύσης. Για παράδειγμα, ένα λεπτό και αρωματικό λευκό κρασί μπορεί να συνδυαστεί με ελαφριά πουλερικά ή θαλασσινά.

 Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Λευκά κρασιά:

Κρασιά με  υψηλή οξύτητα:

Ταιριάζουν με φρέσκα θαλασσινά, σαλάτες και πιάτα με λεμόνι. Σε αυτήν την περίπτωση οι γεύσεις είναι παρόμοιες και μπορούν να συμπληρώσουν η μία την άλλη δημιουργώντας μια συνοχή και αλληλουχία στο γεύμα μας.

pos_na_epilekso_to_krasi_pou_na_tairiazei_perissotero_me_to_geyma_mou

Ένα κρασί που έχει υψηλή οξύτητα και μπορεί να ταιριάξει καλά με φρέσκα θαλασσινά και σαλάτες είναι το Sauvignon Blanc.

Πλούσια σε γεύση λευκά κρασιά:

Κατάλληλα για πιο πλούσιες σάλτσες, πουλερικά ή πιάτα με κρέας. Αυτά τα κρασιά συνήθως έχουν πλούσιο σώμα και γεύση, που μπορεί να αντισταθμίσει την πλούσια και πιο πυκνή υφή των σαλτσών ή των πλουσίων πιάτων.

Επίσης τα κρασιά αυτά συχνά έχουν έντονη γεύση, που μπορεί να ανταγωνιστεί ή να συμπληρώσει τις πλούσιες γεύσεις των σαλτσών ή των πιάτων με κρέας.

Τέτοιου είδους κρασιά είναι του τύπου Chardonnay ή ένα Viognier.

Ερυθρά κρασιά:

Απαλά και φρουτώδη ερυθρά:

Ιδανικά με λεπτά κρέατα όπως το κοτόπουλο ή τα ψάρια. Όπως και τα πλούσια σε γεύση λευκά κρασιά έχουν και αυτά πλούσια και δυνατή γεύση και μπορούν να συμπληρώσουν γευστικά το γεύμα μας και να αραιώσουν την υφή των δυνατών σαλτσών που αφήνουν μια λιπαρότητα στο στόμα μας.

Ιδανικότερα κρασιά για αυτήν την περίσταση είναι τα Pinot noir ή  Gamay με αρκετά έντονες γεύσεις ενώ αν προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ μπορείτε να πάρετε ένα  Merlot ή ένα  Grenache.

Δυνατά και πλούσια ερυθρά:

Ταιριάζουν με κόκκινα κρέατα, μακαρονάδες με κρέας, και πιάτα με πλούσιες σάλτσες. Για τους παραπάνω λόγους αν το κρέας είναι αρκετά λιπαρό όπως ένα χοιρινό ή ένα βοδινό κρέας μπορείτε να προτιμήσετε ένα έντονο κόκκινό κρασί. Κύριοι εκπρόσωποι αυτών των ποικιλιών είναι τα:

pos_na_epilekso_to_krasi_pou_na_tairiazei_perissotero_me_to_geyma_mou

  • Cabernet Sauvignon: Ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα κρασιά, με έντονη δομή, πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων και συχνά μεγάλη διάρκεια στο στόμα.
  • Syrah (Shiraz): Ένα κρασί με έντονο σώμα, βαθιές και πλούσιες γεύσεις μαύρων φρούτων, μαύρης πιπεριάς και μπαχαρικών.
  • Malbec: Με χαρακτηριστικό πλούσιο σώμα, μαύρα φρούτα και γεύσεις από σοκολάτα και βανίλια.

Ροζέ κρασιά:

Καλή επιλογή για πιάτα με λευκά κρέατα, σαλάτες και ελαφριά θαλασσινά. Τα ροζέ κρασιά έχουν μια ποικιλία γευστικών προφίλ που τα καθιστούν εύκολα στο να συνδυαστούν με διάφορα είδη φαγητού.

Επίσης τα ροζέ κρασιά έχουν συνήθως φρουτώδεις νότες που μπορούν να συμπληρώσουν τις απαλές γεύσεις των λευκών κρεάτων όπως το κοτόπουλο, τους λεπτούς συνδυασμούς σε σαλάτες ή ακόμα και τα ελαφριά θαλασσινά όπως τα λαχανικά ή τις συνταγές με ψάρια.

Αφρώδη κρασιά:

Ξηρά Αφρώδη:

Ιδανικά για απεριτίφ ή για να συνοδεύσουν πιάτα με θαλασσινά, θαλασσινούς μεζέδες και φρούτα.

  • Brut Cava: Τα Cava είναι ισπανικά αφρώδη κρασιά που συχνά έχουν ξηρή γεύση. Ένα Brut Cava προσφέρει μια ξηρή και δροσερή γεύση με ελαφρύ άρωμα φρούτων και λουλουδιών.
  • Brut Champagne: Μια Brut Champagne είναι ένα ακόμα παράδειγμα ξηρού αφρώδους, που προέρχεται από την περιοχή Champagne της Γαλλίας.

Ημίγλυκα ή Γγλυκά Αφρώδη:

Καλοί σύντροφοι για γλυκά, επιδόρπια ή ελαφριές σαλάτες.

  • Asti Spumante: Αυτός ο Ιταλικός αφρώδης οίνος από την περιοχή της Asti στην Πιεμόντε, είναι γνωστό για τη γλυκιά του γεύση. Έχει έντονα αρώματα φρούτων, συνήθως εσπεριδοειδή και αχλάδι, και γλυκιά γεύση.
  • Demi-Sec Champagne: Τα Demi-Sec Champagnes είναι γνωστά για την ημίγλυκη προς γλυκιά τους γεύση. Έχουν πιο έντονα γλυκά αρώματα και γεύσεις από φρούτα και άνθη, ενώ παράλληλα διατηρούν τη φρεσκάδα τους από τις φυσικές οξύτητες.

Αυτές είναι μερικές γενικές κατευθύνσεις. Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος να επιλέξετε ένα κρασί για το φαγητό σας είναι να πειραματιστείτε και να ανακαλύπτετε ποιο συνδυασμός σας αρέσει περισσότερο. Οι προτιμήσεις σας στο κρασί είναι συχνά υποκειμενικές, και ο συνδυασμός που θα σας αρέσει περισσότερο είναι εκείνος που θα απολαμβάνετε περισσότερο!




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: