Μια λογιστική εταιρεία από το Τορόντο με την ονομασία FreshBooks, καλεί τους υπαλλήλους της να βγαίνουν "τυφλά ραντεβού" μεταξύ τους, στα οποία μπορούν να πάνε για φαγητό, καφέ και ποτό. Γιατί;
Η επιλογή των εργαζομένων που θα βγουν ραντεβού είναι τυχαία και οι άνθρωποι που επιλέγονται, εργάζονται σε διαφορετικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι σπάνια έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν. Τα τυφλά ραντεβού έχουν στόχο να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να έρθουν πιο κοντά, ώστε να υπάρχει μία πιο συνεργατική αίσθηση στον χώρο της Freshbooks.
Εκτός όμως από αυτό, στόχος είναι να γνωρίζονται οι εργαζόμενοι μεταξύ τους και ως άνθρωποι, και να μην βλέπει ο ένας τον άλλον μόνο ως ρόλο ή θέση.
Ο διευθυντής επιχειρήσεων στήριξης της εταιρείας και οργανωτής των ραντεβού στα τυφλά, Grace Antonio, όπως σημειώνεται στο Fast Company, λέει πως όταν ξεκίνησε η εταιρεία, απασχολούσε περίπου 20 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 άνθρωποι που εργάζονται στην επιχείρηση.
"Όσο μεγάλωνε η FreshBooks πρόσεξα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν γνώριζαν καν τα ονόματα των συναδέλφων τους", προσθέτει ο Antonio, για να εξηγήσει πώς προέκυψε η "ανάγκη" για τα τυφλά ραντεβού, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει. Στους πρώτους δύο "γύρους", συμμετείχαν 92 άτομα, δηλαδή σχεδόν το μισό προσωπικό που εργάζεται στην εταιρεία.
Τα αποτελέσματα των τυφλών ραντεβού
“Η γνωριμία με ανθρώπους από όλα τα διαφορετικά τμήματα, με διαφορετικούς ρόλους και ιστορίες, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξουν [οι εργαζόμενοι] ενσυναίσθηση και να καταλάβουν καλύτερα την εικόνα της επιχείρησης”, λέει ο Antonio.
Κατανόηση όλων των ομάδων που εργάζονται στην εταιρεία
Σύμφωνα με τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα τυφλά ραντεβού της εταιρείας, η ενέργεια αυτή τους βοήθησε, μεταξύ άλλων, να κατανοήσουν καλύτερα τους στόχους των διαφορετικών τμημάτων της FreshBooks. "Όσα περισσότερα μαθαίνω, τόσο πιο εύκολο είναι να καταλάβω τις διάφορες ομάδες, ό,τι έχει επιτευχθεί και πώς μπορούμε να μοιραστούμε τη γνώση”, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο.
Γέννηση νέων ιδεών
Επιπλέον, ο Antonio υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικά τμήματα μπορούν να δημιουργήσουν μια ευκαιρία συνεργασίας που ποτέ δεν έχει συμβεί κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας, ώστε να προκύψουν νέες "μεγάλες ιδέες" ή οι ιδέες μίας ομάδας να περάσουν και να εφαρμοστούν από μία άλλη.
Οικοδόμηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η FreshBooks πραγματοποίησε μία συνοδευτική έρευνα σχετικά με τα πρώτα τυφλά ραντεβού της, για να αξιολογήσει την ενέργεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 65% των εργαζομένων δήλωσαν πως υπήρχε μια ουσιαστική σύνδεση με τον συνεργάτη με τον οποίο βγήκαν για ραντεβού.
Η κίνηση της FreshBooks, μπορεί να ακούγεται "ξένη", ωστόσο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί κίνηση ματ, αν από αυτήν προκύψουν νέες φιλίες στον εργασιακό χώρο. Έρευνα του 2014 είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν φίλο στη δουλειά, νιώθουν πιο συχνά "κοντά" στην εταιρεία όπου εργάζονται, σε σχέση με όσους δεν έχουν φίλους στο γραφείο.
0 σχόλια: