Κλείστε για μια στιγμή τα μάτια και φανταστείτε ότι είστε σε ένα πειρατικό καράβι του 18ου αιώνα και οι πειρατές είναι έτοιμοι να σας επιτεθούν….
Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή ποιον θα θέλατε να φοράει το καπέλο του καπετάνιου; Εάν ήπιο και φιλικό τύπο ή έναν άνδρα που εκπέμπει δύναμη, ρώμη και κυριαρχία; Οι πιθανότητες είναι ότι θα διαλέγατε τον δεύτερο.
Ο λόγος είναι ότι όταν νιώθουμε απειλή από μια άλλη ομάδα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στο DNA μας η προτίμηση για έναν δυνατό ηγέτη που θα αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης. Λιγότερο ή περισσότερο υποσυνείδητα αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεαστεί από την εξωτερική εμφάνιση των ηγετών και των πολιτικών και τείνουμε να προτιμάμε ηγέτες με πιο κυρίαρχα χαρακτηριστικά όταν βρισκόμαστε σε καιρό κρίσης.
Οι ερευνητές Lasse Laustsen και Michael Bang Petersen από το Πανεπιστήμιο Aarhus σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Evolution and Human Behavior προσθέτουν και άλλες πληροφορίες στον τρόπο που επιλέγουμε αρχηγούς αλλά και φίλους. Επίσης διερευνούν σε τι βαθμό ο κυρίαρχος και δυναμικός τύπος που θα επιλέγαμε για «καπετάνιο» σε μια κρίση θα αποτελούσε και την επιλογή μας για φίλο.
Τι αποκαλύπτουν οι δυο ερευνητές; Ότι μπορεί μεν να θέλουμε κάποιον ισχυρό άνθρωπο που εκπέμπει δυναμισμό ως επικεφαλής ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αλλά όταν διαλέγουμε φίλους θέλουμε το ακριβώς αντίθετο, ασχέτως του αν βρισκόμαστε ή όχι σε δύσκολες συνθήκες.
Για ποιο λόγο δεν προτιμούμε τους ανθρώπους που εκπέμπουν δύναμη και κυριαρχία για φίλους; Επειδή όπως εξηγούν οι ερευνητές, με τους φίλους μας διαμορφώνουμε στενές σχέσεις γεγονός που μας καθιστά πιο εύκολα αντικείμενα εκμετάλλευσης σε περίπτωση που είναι άνθρωποι με τάσεις εξουσίας και κυριαρχίας.
Γι’ αυτό και επιλέγουμε πιο πράους και συνεργάσιμους ανθρώπους για φίλους, ώστε να μπορούμε να τους εμπιστευτούμε και να τους ανοίξουμε την καρδιά μας.
0 σχόλια: