Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η Google αποκαλύπτει τα τρία βήματα για την ευτυχία



Ο μηχανικός της Google, Chade-Meng Tan υποστηρίζει ότι κατέχει το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή. Η συνταγή του περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα και έχει εφαρμοστεί στους κόλπους της Google, βελτιώνοντας την ψυχολογία πολλών υπαλλήλων της εταιρείας.


Πριν από μερικά χρόνια, ο Chade-Meng Tan, ένας από του πρώτους μηχανικούς που ξεκίνησε να δουλεύει στις εγκαταστάσεις της Google στο Mountain View, παρατήρησε ότι αρκετοί συνάδελφοί του υπέφεραν από στρες και δεν ήταν ευτυχισμένοι κατά την διάρκεια τη εργασίας τους, γι' αυτό αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Έπεισε τους ανώτερούς του να τον αφήσουν να εκπονήσει μια σειρά σεμιναρίων που θα δίδασκε στα διευθυντικά στελέχη τεχνικές που θα τους επέτρεπαν να βελτιώσουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη και να συμβάλουν στο «ευ ζην» των γύρω τους, ενώ άφησε παρακαταθήκη αυτές τις γνώσεις στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας.

Σε ένα σημείωμα προς τον διευθυντή του ο Tan τιτλοφορεί τα σεμινάρια «Ψάξε Μέσα Σου». Τον ομώνυμο τίτλο έδωσε και στο σχετικό του βιβλίο, στο εξώφυλλο του οποίου μάλιστα φιγουράρει η δήλωση του προέδρου της Google, Eric Schmidt:

«Αυτό το βιβλίο και τα σεμινάρια στα οποία βασίζεται αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της φιλοσοφίας της Google, ότι ένα άτομΟ με μια εξαιρετική ιδέα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

O Chade-Meng Tan της Google μας βοηθά να βρούμε την ευτυχία


Ποια είναι όμως τα περίφημα τρία βήματα του «expert της ευτυχίας», Chade-Meng Tan;

Βήμα 1ο: Ηρέμησε το μυαλό σου

Σε πρόσφατη παρουσίαση των τεχνικών του στο φεστιβάλ SXSW στο Τέξας, ο Meng υπέβαλε το κοινό σε μια συλλογική άσκηση αναπνοής ώστε να καθαρίσουν το μυαλό τους. Συμβούλευσε επίσης τους παρόντες να βρίσκουν τρόπους για να κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ελέγχουν την αναπνοή τους. «Αν σας είναι πολύ δύσκολο αυτό, απλώς μη σκέφτεστε τίποτα για λίγο», αστειεύτηκε .

Το βιβλίο του αναλύει λεπτομερώς το θέμα του διαλογισμού και πώς μπορεί κάποιος να τον εξασκεί, παραθέτοντας και μία έρευνα του Jon Kabat-Zinn από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στην οποία αναφέρεται ότι ο διαλογισμός μειώνει το άγχος.

Ο Meng δεν είναι ο μόνος που προτείνει τον διαλογισμό για την πνευματική μας υγεία. Ο μοναχός Matthieu Ricard, που έχει χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ ως «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του πλανήτη» έχει γράψει ένα σχετικό με τον διαλογισμό βιβλίο.

Σύμφωνα με το BBC, πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση που περιλάμβανε τα ευρήματα 209 ερευνών κατάληγε στο συμπέρασμα ότι η εξάσκηση στον διαλογισμό μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το στρες.

Βήμα 2ο: Κατάγραψε στιγμές ευτυχίας

Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια μικρών καθημερινών απολαύσεων όπως η απόλαυση ενός καφέ, το παιχνίδι με τον σκύλο σου ή ένα αστείο που θα μοιραστείς με τους φίλους σου, πες στον εαυτό σου «Ζω μια στιγμή ευτυχίας!».

Ενώ συνηθίζουμε να καταχωρούμε στην μνήμη μας αρνητικά πράγματα που μας συμβαίνουν, τα ευχάριστα πράγματα περνάνε από το μυαλό μας και «εξατμίζονται» γρήγορα. Κατά συνέπεια η διαδικασία της συνειδητοποίησης των καταστάσεων που μας προκαλούν ευτυχία, λέει ο Meng, αυξάνει τις πιθανότητές μας να καταλήξουμε ότι η ημέρα που ζήσαμε ήταν χαρούμενη.

Η υπόθεση ότι οι θετικές εμπειρίες μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές είναι αρκετά διαδεδομένη. Πρόσφατες έρευνες έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, πάσχοντας ωστόσο στον τομέα της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Μία εκ των ερευνών που δημοσιεύθηκε το 2006 αναφέρει ότι η καταγραφή θετικών εμπειριών σε ημερολόγιο είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση των θετικών συναισθημάτων των συμμετεχόντων, έως και δύο εβδομάδες μετά την θετική τους εμπειρία.

H συνειδητοποίηση των στιγμών ευτυχίας που ζούμε είναι σημαντικός παράγοντας για μια χαρούμενη ζωή σύμφωνα με τον Chade-Meng Tan

Βήμα 3ο: Ευχήσου στους άλλους να είναι ευτυχισμένοι

Σύμφωνα με τον Meng, οι αλτρουιστικές σκέψεις μας ωφελούν, καθώς αντλούμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τον να δίνουμε σε σχέση με το να παίρνουμε. Ο Meng ισχυρίζεται ότι η συμπόνια προς τον συνάνθρωπο αποτελεί πηγή ευτυχίας στην ζωή μας, παραθέτοντας ωστόσο μόλις μια έρευνα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του αυτούς.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Michael Argyle «μόνο ο χορός δημιούργησε ισχυρότερα επίπεδα ευτυχίας από την εθελοντική εργασία και την φιλανθρωπία».

Αν και η μέθοδος του Meng δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από επιστημονικής άποψης, μόνο το γεγονός ότι μια εταιρεία όπως η Google έδειξε ενδιαφέρον για τις ιδέες του υπαλλήλου της αποτελεί έναν καλό λόγο για να αφιερώσουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε τις παραπάνω συμβουλές και να αποφασίσουμε αν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας.

Όπως αναφέρει άλλωστε και ο ψυχολόγος / αρθρογράφος του BBC, Tom Stafford, «Ανάλογα ,με την προσωπικότητά μας αποδεχόμαστε περισσότερο εμπειρίες άλλων ατόμων ή αυτό που λέει η επιστήμη». Αν θεωρείτε ότι το πρώτο παίζει έστω κάποιο ρόλο στην διαμόρφωση άποψης σχετικά με την κατάκτηση της ευτυχίας ίσως η συνταγή ευτυχίας του κου Tan να σας αφορά.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: