Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Να γιατί χρειάζεται… γράψιμο



Έχεις σκεφτεί πολλές φορές να πιάσεις μολύβι και χαρτί και να ξεκινήσεις τη συγγραφή αλλά διστάζεις; Πιστεύεις πως δεν έχεις ταλέντο στο γράψιμο, οπότε κάτι τέτοιο σου ακούγεται τρελό; Μήπως έφτασε η στιγμή να το ξεκινήσεις και να βρεις την… υγεία σου;


Γίνε συγγραφέας και ψυχολόγος του εαυτού σου! Μπορείς να το κάνεις εύκολα κι απλά χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, δίχως κόπο και δυσκολία. Ακόμη κι αν σου λείπει φαντασία, δημιουργική σκέψη και γραφή, έχεις να κερδίσεις πολλά! Τα οφέλη της συγγραφής είναι πολλά περισσότερα απ΄όσο φαντάζεσαι καθώς δε βοηθά μόνο στο να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο και την έκφρασή μας αλλά έχει και ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες.

Άλλωστε, όπως κι αν είναι το γράψιμό σου, δεν έχει σημασία. Με ή χωρίς ορθογραφικά λάθη, με σωστό συντακτικό ή ακανόνιστη σύνταξη, με ορθή χρήση γραμματικής ή όχι, όπως και να έχει το γράψιμο μας κάνει καλό. Ποίημα, διήγημα, διάλογος ή όποιο άλλο στιλ προτιμάς, η διαδικασία του να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις και τα συναιαθήματά μας στο χαρτί προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχικοσωματική μας υγεία, μειώνοντας το άγχος και διώχνοντας τα καταθλιπτικά μας συναισθήματα.

15 λεπτάκια αρκούν!

Η εκφραστική γραφή κάνει θαύματα γι΄αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται ως μέθοδος παρέμβασης κι από πολλούς ψυχολόγους ενώ η έρευνα δείχνει πως 15 με 20 λεπτά αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Οι μελετητές διαπίστωσαν πως άτομα που βίωσαν κάποιο τραυματικό γεγονός είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια ασθένεια σε σχέση με όσους δεν εξωτερίκευαν τις σκέψεις τους μέσω της συγγραφής.

Αλλά και οι σωματικές πληγές επουλώνονται γρηγορότερα όταν γράφουμε κι αποτυπώνουμε τα συναισθήματά μας στο χαρτί, όπως ισχυρίζονται Νεοζηλανδοί ερευνητές σε μελέτη του έτους 2013. Οι επιστήμονες παρακλολούθησαν την αποκατάσταση πληγών από βιοψίες που διενεργήθηκαν σε 49 υγιείς ενήλικες. Όσοι έγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, επί 20 λεπτά ημερησίως για τρεις ημέρες συνεχόμενες, πριν τη βιοψία. 11 ημέρες αργότερα, η πληγές των περισσότέρων είχαν επουλωθεί, με τους μελετητές να καταλήγουν πως η γρήγορη επούλωση οφείλεται στο… γράψιμο. Όπως σημειώνουν, το γράψιμο τους βοήθησε να κατανοήσουν τα γεγονότα και να μειώσουν την αγωνία τους, με θεαματικά οφέλη.

Εκτός από τους υγιείς, ακόμη κι όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένεις όπως το AIDS ή και ο καρκίνος, μπορούν αν δουν βελτίωση αν ξεκινήσουν το γράψιμο. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η εξωτερίκευση της αγωνίας,των φόβωνμ ανησυχιών και προβλημάτων μας και η κατά μέτωπο αντιμετώπισή του, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση τόσο της ψυχικής όσο και σωματικής μας υγείας.

Πώς βοηθά το γράψιμο; Υπάρχει κάποιος μηχανισμός;

Όπως τονίζει ο γιατρός Τζέιμς Πένμπέικερ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, που υπήρξε και επικεφαλής της έρευνας, το γράψιμο είναι εξαιρετικά ευεργετικό κι αυτό διότι η διαδικασία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσουμε την κατάσταση αλλά και τη ζωή μας. Με αυτόν τον τρόπο το άγχος μειώνεται και η υγεία μας θωρακίζεται.

Μάλιστα, δε χρειάζεται να γίνουμε λογοτέχνες ή να καταγράψουμε τις πιο τραυματικές μας στιγμές φια να αποκομίσουμε όλα τα παραπάνω οφέλη. Ακόμη και το blogging ή απλά η αποτύπωση απλών σκέψεων σε ένα προσωπικό ημερολόγιο έχουν αποτέλεσμα. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη για τα μπλογκς, που δείχνει πως η διατήρηση ενός μπλογκ στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, σε ποσοστά παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από την άσκηση ή τη μουσική.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: