
Το περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της IFA, η Samsung παρουσίασε στο καθιερωμένοUnpacked event το Galaxy Note III, το Galaxy Gear αλλά και τα Note 10.1 2014 Edition. Τα δυο πρώτα τα έχουμε ήδη παρουσιάσει, με το Gear μάλιστα πρόσφατα να αποκτάει και τα… sequels που αποκαλύφθηκαν στο MWC 2014. Το Galaxy Note 10.1 2014 Edition άργησε να έρθει στα χέρια μας σαν δείγμα, ωστόσο πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε ένα από τα κορυφαία tablet της Samsung και γενικότερα ένα από τα καλύτερα Android tablet της αγοράς, στη WiFi έκδοσή του.
Ο λόγος που κάνουμε τη συγκεκριμένη διευκρίνιση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το WiFiβασίζεται σε διαφορετικό SoC σε σχέση με τη 4G έκδοση του ίδιου tablet, με αποτέλεσμα η επιλογή ενός εκ των δυο να μην στηρίζεται αποκλειστικά στην ανάγκη ή μη για ύπαρξη πρόσβασης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά να έχει να κάνει και με τις επιδόσεις. Ας δούμε όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά της WiFi έκδοσης και θα αναφερθούμε παρακάτω στις διαφορές.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 243,1 x 171,4 x 7,9 mm mm
Βάρος: 540 γραμμάρια
Οθόνη: 10,1’’, 2560x1600 (Super Clear LCD) / 299ppi
Κάμερα: 8 MPixel, 1080p/60fps video / 2Mpixel, 1080p/30fps video
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένος 16/32/64GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD
Δικτύωση: Wi-Fi 802.11 ac (dual band), Bluetooth 4.0 με A2DP, IrDA, micro USB (OTG,MHL)
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.3 (Jelly Bean)
Επεξεργαστής: Samsung Exynos Octa 5420 (4 πυρήνες ARM Cortex A15 @1,9GHz + 4 πυρήνες ARM Cortex A7 @1,3Ghz)
Γραφικά: Mali T628
Μπαταρία: Li-Pro (8220mAh)
Τιμή: €529
Όπως μπορείτε να δείτε, η WiFi έκδοση του Note 10.1 2014 Edition βασίζεται στον «οκταπύρηνο»Exynos Octa 5420 της Samsung, ο οποίος αποτελείται πρακτικά από 2 διαφορετικούς τετραπύρηνους επεξεργαστές, καθένας από τους οποίους ενεργοποιείται ανάλογα με τη χρήση. Στην πράξη, δεν έχουμε ποτέ 8 πυρήνες στη διάθεσή μας. Η 4G/LTE έκδοση βασίζεται ωστόσο στο γνωστό Snapdragon 800 που λειτουργεί στα 2.3GHz και ενσωματώνει το Adreno 330 GPU. Οι μεταξύ τους διαφορές σε γενική χρήση δεν είναι τόσο μεγάλες όσον αφορά στην καθημερινή χρήση. Ωστόσο η διαφορά στις επιδόσεις των GPU βγάζει ξεκάθαρο νικητή το Adreno 330 σε σχέση με το Mali T628 με διαφορά της τάξης του 25-30%, κάτι που είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον από τη στιγμή που το Note 10.1 χρησιμοποιεί οθόνη, η οποία λειτουργεί σε υπέρ-υψηλή ανάλυση 2560x1600. Βέβαια, δοκιμάζοντας διάφορα απαιτητικά Android games, δεν παρατηρήσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά στο frame rate, χωρίς αυτό πάντως να είναι πάντα εντελώς ομαλό. Για παράδειγμα, στα Dead Trigger 2 και Grand Theft Auto IIIμπορούμε να παίζουμε άνετα, ωστόσο το frame rate φαίνεται να είναι πιο κοντά στα 30fps παρά στα 60fps, έχοντας ενεργοποιημένη την υψηλή ποιότητα γραφικών. Όπως και να έχει, βάζοντας τα διάφορα 3D benchmarks όπως το 3D Mark και το GFXBench, οι επιδόσεις που προσφέρει το Mali T628 είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές του Adreno 330, οπότε καλό είναι να το έχετε στο μυαλό σας. Άλλωστε, παρατηρήσαμε αρκετές φορές lag (μικρής όμως έντασης και διάρκειας) κατά την περιήγηση στο interface, με το βασικότερο λόγο να είναι η ισχύς της GPU, η οποία δεν είναι η απαραίτητη για να μετακινήσει τα εκατομμύρια pixels στην οθόνη του tablet.
Από εκεί και πέρα, το Note 10.1 2014 Edition είναι σαν ένα μεγάλο Note III. Η Samsung έχει επιλέξει την ίδια σχεδίαση. Η πρόσοψη καταλαμβάνεται κατά ένα μεγάλο μέρος από την εξαιρετική LCD οθόνη. Πάντα κρατώντας το tablet σε portrait mode, κάτω από την οθόνη συναντάμε κεντρικά τοποθετημένο ένα φυσικό πλήκτρο, το οποίο συνοδεύεται από δυο capacive πληκτρα αφής. Πάνω από την οθόνη βλέπουμε το λογότυπο της εταιρείας, το κεντρικό ακουστικό, τους βασικούς αισθητήρες και τη μπροστινή κάμερα των 2Mpixel. Το περίγραμμα της λευκής έκδοσης που είχαμε στα χέρια μας είναι και αυτό πλαστικό, όπως άλλωστε όλη η συσκευή, με τη Samsung να χρησιμοποιεί μια νίκελ βαφή με το περίγραμμα να είναι χαραγμένο. Από πλευράς τοποθέτησης πλήκτρων, αυτά βρίσκονται στο πάνω μέρος και συγκεκριμένα είναι τα power button και αυτά για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου. Η έξοδος ακουστικών βρίσκεται στο πάνω άκρο της αριστερής πλευράς, η θύρα micro SD στη δεξιά πλευρά πίσω από ένα καπάκι, ενώ από ένα ηχείο είναι τοποθετημένο και στις δυο πλευρές. Στη δεξιά πλευρά συναντάμε και τη θέση τοποθέτησης του S Pen, του ψηφιακού στυλό της εταιρείας. Στο πάνω μέρος υπάρχει αισθητήρας ελέγχου της θύρας υπερύθρων, η χρήση της οποίας είναι αντίστοιχη με αυτή των Galaxy S4/Note III, δηλαδή για τηλεχειρισμό άλλων συσκευών. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε κεντρικά τοποθετημένη τη θύρα micro USB, η οποία είναι συμβατή τόσο με το πρότυπο MHL για σύνδεση με τηλεοράσεις μέσω ειδικού HDMI καλωδίου, όσο και με το πρότυπο USB OTG για σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης.
Η οθόνη του Note 10.1 είναι το δυνατό χαρτί του, με τη Samsung να μας έχει δώσει πραγματικά ένα εξαιρετικό panel που λειτουργεί στην υψηλότερη ανάλυση που έχουμε δει ποτέ σε tablet. Το ppi φτάνει στη τιμή των 299 προσφέροντας τη καθαρότερη εικόνα που θα περίμενε κάποιος. Τα χρώματα είναι εντυπωσιακά, η φωτεινότητα ιδιαίτερα υψηλή και οι γωνίες θέασης κορυφαίες. Γενικότερα, η οθόνη είναι χάρμα οφθαλμών και μόνο γι αυτή αξίζει κανείς να σκεφτεί την αγορά του tablet. Βέβαια, η χρήση τεχνολογία LCD και όχι AMOLED έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε το βαθύ μαύρο και την άπειρη αντίθεση που συναντάμε στο Note III, ωστόσο ακόμα και τα μαύρα είναι πολύ καλά.
0 σχόλια: