Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι στη μάχη κατά της συγκεκριμένης νόσου ένα γεμάτο 8ωρο ανάπαυσης δίνει συχνά τη λύση. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί.
Είστε απογοητευμένη και έχετε χάσει κάθε ενδιαφέρον για τον εαυτό σας. Η φαρμακευτική αγωγή που σας σύστησε ο γιατρός για την κατάθλιψη δεν βελτιώνει ούτε τη διάθεση ούτε τον ταραγμένο ύπνο σας. Υποφέρετε εδώ και τρεις μήνες. Μην πτοείστε. Η λύση μπορεί να βρίσκεται εκεί που δεν φαντάζεστε.
Οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει: μέχρι τώρα το δεδομένο ήταν ότι η κατάθλιψη προκαλεί αϋπνία. Σήμερα όμως ξέρουν ότι μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή η χρόνια έλλειψη ύπνου να δημιουργεί τη διαταραχή. Αυτή την περίοδο τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πραγματοποιούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που βιώνουν και τις δύο καταστάσεις με σκοπό να βρουν την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.
Τι αποκαλύπτουν μέχρι στιγμής; Πως όταν άτομα με προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη ακολουθούν εξατομικευμένη αγωγή προσπαθώντας να επιλύσουν κυρίως το πρώτο περιορίζουν και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Ενδεικτικά στο Εργαστήριο Ύπνου του καναδικού Πανεπιστημίου Ρίερσον, η πλειονότητα (87%) όσων ταλαιπωρούνταν από κατάθλιψη και αϋπνία έκανε ψυχοθεραπεία -συνολικά οκτώ συνεδρίες, δύο φορές την εβδομάδα- και ξεπέρασε σε σημαντικό βαθμό και τα δύο ζητήματα. Βέβαια, συνδυαστικά με τις συνεδρίες, λάμβανε και αντικαταθλιπτικό ή ψευδοφάρμακο για δύο μήνες. Με ποιον τρόπο τα νέα αυτά ευρήματα καθορίζουν το είδος της θεραπείας σε κάθε περίπτωση;
Keep calm and go to sleep
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και υποφέρετε από κατάθλιψη; Ήρθε η ώρα να τα αντιμετωπίσετε με ψυχοθεραπεία, πρόγραμμα ύπνου και πιθανόν φαρμακευτική αγωγή. Σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί έμφαση μόνο στο ένα πρόβλημα. Η δρ Κόλιν Κάρνεϊ, επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου Ρίερσον, συγγραφέας του βιβλίου Quiet Your Mind and Get to Sleep: Solutions to Insomnia for Those with Depression, Anxiety Or Chronic Pain (Ηρεμήστε και πηγαίνετε για ύπνο: Λύσεις στην αϋπνία για εκείνους με κατάθλιψη, ανησυχία ή χρόνιο πόνο, εκδ. New Harbinger), εφαρμόζει μια πολλαπλή προσέγγιση για όσους υποφέρουν και από τα δύο.
Οι ασθενείς ξεκινούν με συνεδρίες γνωσιακής ψυχοθεραπείας και υιοθετούν ένα καινούριο πρόγραμμα ύπνου. Τηλεόραση, βιβλία και εφημερίδες δεν έχουν θέση στην κρεβατοκάμαρα, ενώ ενθαρρύνονται οι δραστηριότητες χαλάρωσης (γιόγκα, διαλογισμός κ.λπ.) για την αποτελεσματική διαχείριση του στρες. Όποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί πρέπει να σηκώνεται από το κρεβάτι και να ασχολείται με κάτι άλλο μέχρι να νυστάξει. Ο ύπνος είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε, σύμφωνα με την ειδικό. Θα έρθει μόνος του όταν ηρεμήσουμε. Η πολλαπλή προσέγγισή της έχει αποδώσει τους πρώτους καρπούς: «Η βελτίωση του ύπνου σε άτομα με κατάθλιψη επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την τωρινή μας μέθοδο η οποία στοχεύει μεμονωμένα στην ψυχική διαταραχή» δήλωσε η ίδια.
Ημερομηνία δημοσίευσης : 17 Φεβ 2014
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: