Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Η αναπλήρωση ύπνου τα Σαββατοκύριακα μπορεί να σώσει την καρδιά σας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Independent, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν επιπλέον ύπνο τα Σαββατοκύριακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 20%. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 90.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσίασε ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας το 2024. 

Τα Ευρήματα της Μελέτης

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νόσων, με επικεφαλής τον Yanjun Song, ανακάλυψαν ότι η αντιστάθμιση της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με επιπλέον ύπνο τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στην καρδιακή υγεία. Συγκεκριμένα, τα άτομα που κοιμούνταν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα παρουσίασαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατάφερναν να αναπληρώσουν τον ύπνο τους.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 90.903 άτομα που συμμετείχαν στο έργο «UK Biobank», το οποίο συλλέγει ιατρικά και δημογραφικά στοιχεία μισού εκατομμυρίου ατόμων. Από αυτούς, 19.816 άτομα πληρούσαν τα κριτήρια στέρησης ύπνου. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 14 ετών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με τον περισσότερο επιπλέον ύπνο είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Ειδικά Συμπεράσματα

Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι τα άτομα με καθημερινή στέρηση ύπνου, που όμως αναπλήρωναν με αρκετό ύπνο τα Σαββατοκύριακα, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που δεν κοιμούνταν επαρκώς.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Zechen Liu, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση της σημασίας του ύπνου για τη διατήρηση της καρδιακής υγείας. Ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, σχολίασε πως, αν και ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα δεν αντικαθιστά την καθημερινή ξεκούραση, μπορεί ωστόσο να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η Σημασία του Ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τη γενική ευεξία, και αυτή η μελέτη προσθέτει στην κατανόηση του πώς τα πρότυπα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά. Ο καθηγητής Leiper τόνισε την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες που θα εξετάσουν πιο διεξοδικά την επίδραση του ύπνου στην καρδιακή υγεία και πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να προσαρμοστεί για την προαγωγή της υγείας μας.

Η έρευνα αυτή είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας του ύπνου, ενθαρρύνοντας όλους μας να προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.





 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox
ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: