Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Τα απροσδόκητα οφέλη που έχουν τα ψηλοτάκουνα στην υγεία

Και όμως, τα τακούνια όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά βοηθούν τους μυς και του τένοντες να ενδυναμώσουν. 

Σε αντιδιαστολή με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα τακούνια προκαλούν προβλήματα στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, έρχεται νέα, μεγάλη επιστημονική μελέτη, της οποία το συμπέρασμα καταλήγει στο ότι τα τακούνια πιο συχνά μας βοηθούν να περπατάμε καλύτερα.

Μάλιστα, βελτιώνουν τη βάδιση γενικότερα, δηλαδή όχι μόνο όταν κάποιος φοράει, αλλά και όταν περπατάει με ίσια παπούτσια.

Τα αποτελέσματα εγείρουν την απροσδόκητη πιθανότητα ότι τα ψηλά τακούνια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν «ως προπονητικό εργαλείο» για άτομα με προβλήματα κινητικότητας ή για υγιείς γυναίκες και άνδρες, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και αθλητών, οι οποίοι απλώς επιθυμούν να μπορούν να κινούνται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία, δήλωσε ο Owen N. Beck, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Σε μία από τις πρώτες μελέτες τους είδους της, Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαρές γυναίκες που φορούσαν συνήθως ψηλά τακούνια, περπατούσαν με πιο σύντομο και πιο σταθερό βηματισμό, από ό,τι οι γυναίκες που συνήθως φορούσαν φλατ.

Όμως η εν λόγω μελέτη και κάποιες που ακολούθησαν, άφησαν αναπάντητα κάποια ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβαινε στο εσωτερικό των ποδιών (συνδέσμους, μύες κ.λπ.) όσων φορούσαν τακούνια. Επίσης, δεν συμπεριέλαβαν άνδρες.

Η νέα επιστημονική έρευνα για τα ψηλοτάκουνα

Για τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο Journal of Applied Physiology, ο Beck και οι συνεργάτες του αναζήτησαν υγιείς νέους άνδρες και γυναίκες, που δεν είχαν φορέσει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ψηλά τακούνια.

Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές ήλπιζαν να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην ανατομία και τη φυσιολογία των ποδιών, που σχετίζονται με την έναρξη της χρήσης των ψηλών τακουνιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν τελικά πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν αθλητικά παπούτσια με ψηλά τακούνια, τοποθετώντας σφήνες από αφρό στις σόλες τους.

Κάθε ζευγάρι ήταν προσαρμοσμένο έτσι ώστε το πόδι του συμμετέχοντα να κάμπτεται προς τα κάτω σε γωνία 14 μοιρών.

Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι τα παπούτσια είχαν περίπου 7 εκατοστά τακούνι με σφήνα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερήχους και άλλες τεχνικές για να ελέγξουν το μήκος των μυών της γάμπας (γαστροκνημίας) των εθελοντών και τη δυσκαμψία των αχίλλειων τενόντων τους.

Προσδιόρισαν επίσης πόση ενέργεια χρησιμοποίησαν για να περπατήσουν για πέντε λεπτά σε διάδρομο, τόσο με τα επίπεδα παπούτσια, όσο και με τα ψηλοτάκουνα.

Τέλος, έδωσαν σε όλους έναν ανιχνευτή δραστηριότητας και τους ζήτησαν να βγουν στους δρόμους και να φορούν τα νέα τους τακούνια κάθε μέρα για 14 εβδομάδες.

Πιο κοντές γάμπες, πιο δύσκαμπτοι αχίλλειοι τένοντες

Κάποιοι από τους εθελοντές «ντράπηκαν κάπως» να κυκλοφορήσουν με τα αυτοσχέδια αθλητικά παπούτσια με το τακούνια, είπε ο Beck.

Άλλοι παραπονέθηκαν ότι τα δάχτυλα των ποδιών τους είχαν τσαλακωθεί ή είχαν άλλες ενοχλήσεις, ενοχλήσεις που είναι οικείες σε οποιονδήποτε έχει συνηθίσει τα φλατ παπούτσια και φοράει περιστασιακά τακούνια.

Αλλά περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, φορούσαν τα παπούτσια τις περισσότερες φορές.

Μετά από 14 εβδομάδες, όλοι επέστρεψαν στο εργαστήριο και επανέλαβαν τις προηγούμενες εξετάσεις.

Εκείνοι οι εθελοντές που είχαν ως επί το πλείστον εγκαταλείψει νωρίς τη χρήση τακουνιών δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα πόδια τους ή στο περπάτημα.

Όμως όσοι φορούσαν τα τακούνια αρκετά σταθερά, είχαν την τάση να έχουν κοντύτερους μύες της γάμπας και πιο δύσκαμπτους αχίλλειους τένοντες από ό,τι πριν.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι είχαν επίσης γίνει πιο αποτελεσματικοί περιπατητές, καθώς χρησιμοποιούσαν λιγότερη ενέργεια για να φτάσουν με την ίδια ταχύτητα σε κάποιο στόχο, όχι μόνο με τα τακούνια, αλλά και με τα φλατ παπούτσια.

Οι ερευνητές ανέμεναν ότι οι άνθρωποι θα γίνονταν πιο αποτελεσματικοί στο περπάτημα με τα τακούνια με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό που δεν περίμεναν, ήταν ότι αυτές οι προσαρμογές θα «μεταφράζονταν» σε ευκολότερη κίνηση.

Οι χρήστες που φορούσαν τακούνια φάνηκε να γίνονται «μεταβολικά πιο οικονομικοί άνθρωποι», κατέληξε ο Beck.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: