9 βήματα κατά της κακής διάθεσης
Αυτό που χρειάζεται να καταλάβεις αλλά και να πιστέψεις είναι ότι υπάρχουν τρόποι εποικοδομητικοί στην προσπάθειά σου να ξεπεράσεις αυτή τη διάθεση που σε κρατά πίσω και "κολλημένη" σε μια απραξία.
1. Άσκηση: Η πρωινή άσκηση έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κακή διάθεση και την κατάθλιψη. Βελτιώνει τις σκέψεις και τις λειτουργίες του σώματος, αλλά και τη διάθεση. Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι για μερικούς ανθρώπους τα οφέλη της τακτικής πρωινής άσκησης υπερτερούν των οφελών της φαρμακευτικής αγωγής. Επίλεξε ανάμεσα σε ασκήσεις όπως οι παρακάτω και ξεκίνα προπόνηση:
Η άσκηση δε χρειάζεται να είναι έντονη και δύσκολη. Θέλουμε να είναι ευχάριστη. Επίλεξε κάτι που σου αρέσει και προσπάθησε να το κάνεις κάθε μέρα ή τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα για 1 ώρα την ημέρα. Κάτι ακόμα σημαντικό: Η άσκηση στην ύπαιθρο συνδυάζει δύο παραμέτρους που βοηθούν στην κατάθλιψη: τη φυσική δραστηριότητα και την επαφή με τη φύση. Ενσωμάτωσε αυτές τις υπαίθριες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σου για να βοηθήσεις στην καταπολέμηση της κατάθλιψης:
Η τακτική άσκηση οποιασδήποτε έντασης προστατεύει από μελλοντική κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη σχεδόν 34.000 ενηλίκων που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από μία δεκαετία και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2018 του American Journal of Psychiatry.
"Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος, οπότε οι προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της μπορούν, επίσης, να περιλαμβάνουν στρατηγικές για τη μείωση του άγχους" λέει ο Davidson. Προσθέτει, ακόμα, ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ελαχιστοποίηση του σωματικού στρες με αρκετό ύπνο, καλή διατροφή και άσκηση ή την εξεύρεση τρόπων για να μειώσουμε το ψυχικό μας άγχος.
3. Ξεκουράσου: Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι στην πραγματικότητα "δραστηριότητες" πρόληψης της κατάθλιψης. Όταν ρυθμίσεις καλά τον ύπνο σου, η διάθεσή σου, οι ορμόνες, η όρεξη και η ενέργεια θα καλυτερεύσουν. Αυτό σημαίνει να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, όποια μέρα κι αν είναι. Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου και να μειώσεις την κατάθλιψη:
4. Εργασία και δημιουργία: Η προσήλωση σε μια ρουτίνα, η οργάνωση και ένα καλύτερο περιβάλλον μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Η προσθήκη δημιουργικής απασχόλησης μέσα στην ημέρα βοηθά στην "απομάκρυνση" από την κατάθλιψη. Η εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, όπως οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και να σου φτιάξει τη διάθεση. Γι’ αυτό:
5. Κοινωνική αλληλεπίδραση: Οι θετικές εικόνες και εμπειρίες μέσα στη μέρα, όπως το να φορέσεις ένα αγαπημένο ρούχο ή το να ζήσεις όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσεις τη διάθεσή σου. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να συνδεθείς με άτομα που σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο αισιόδοξη:
6. Φύση: Η επαφή με τη φύση, είτε ασκείσαι είτε όχι, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Μελέτη έχει δείξει ότι οι φυσικοί ήχοι παρήγαγαν μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε ξεκούραστες εμπειρίες, όπως η ονειροπόληση, στους συμμετέχοντες. Οι ανθρωπογενείς ήχοι παρήγαγαν μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που παρατηρούνται σε ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με άγχος και κατάθλιψη. Χαλάρωσε το μυαλό σου με κάποιες δραστηριότητες στη φύση, όπως αυτές:
7. Πνευματικότητα: Η πνευματική ζωή βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης. Αντλώντας δύναμη από την πίστη σου, μπορείς να βάλεις τα προβλήματα στην άκρη και να ενισχύσεις την ελπίδα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ θρησκευτικών συμπεριφορών και βελτίωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι πνευματικές πρακτικές για τη μείωση της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
8. Δημιουργικότητα: Οι δημιουργικές αναζητήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σε πολλές μελέτες διαπιστώνεται ότι η μουσική είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση της διάθεσης, όπως και διάφορες μορφές τεχνών και χειροτεχνιών. Δοκίμασε, λοιπόν, αυτές τις δημιουργικές δραστηριότητες:
9. Ψυχοθεραπεία: Θεωρητικά, η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη επιλογή για την αποτροπή της κατάθλιψης ή τη βελτίωση μιας αρνητικής διάθεσης. Τα δύο βασικά είδη που ακολουθούνται είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, που βοηθά να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι, και η διαπροσωπική θεραπεία, που περιλαμβάνει μια σειρά συνεδριών ατομικής ή ομαδικής θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, διάλεξε αυτό που κάνει εσένα να νιώθεις καλύτερα και σε φέρνει πιο κοντά στην απελευθέρωση από κάθε είδους ψυχικές νόσους.
Από την Ελευθερία Ζαπαντιώτη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Studio One official trainer, run concept master trainer, personal/group trainer (zapele.gr).
0 σχόλια: