Η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα είναι δύο χαρακτηριστικές παθήσεις που μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα σύλληψης.
Υπάρχουν γυναίκες με ενδομητρίωση βέβαια, που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην σύλληψη, την εμφύτευση και την συνέχιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης, χωρίς προβλήματα. Επίσης και γυναίκες με ινομυώματα (ακόμα κι αν εμφανίστηκαν στη διάρκεια κυήσεως) μπορούν να έχουν μία φυσιολογική κύηση, αφού μετά τον τοκετό επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος ακόμα κι αν μεγάλωσαν στους 9 μήνες.
Ωστόσο η συνήθης τακτική που ακολουθείται σε γυναίκες με ενδομητρίωση και μεγάλα ινομυώματα στην μήτρα, καταφεύγουν στην επεμβατική λαπαροσκόπηση και στην συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει φυσιολογική σύλληψη για ένα διάστημα) στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ενδομητρίωση και εξωσωματική
Πολλές φορές η ενδομητρίωση διαγνώσκεται στον έλεγχο γονιμότητας της γυναίκας, μετά από έναν χρόνο ελεύθερων επαφών στην προσπάθειά της να μείνει έγκυος. Εφόσον οι εστίες ή/και οι κύστεις ενδομητρίωσης ενοχλούν την γονιμότητα, αφαιρούνται για να προκύψει μία εγκυμοσύνη. Αν αυτό δεν γίνει η εξωσωματική είναι μία ολοκληρωμένη λύση που αφενός προσφέρει στο ζευγάρι την πολυπόθητη τεκνοποίηση, αφετέρου καθυστερεί πολύ την επανεμφάνιση της ενδομητρίωσης!
Ινομυώματα και εξωσωματική
Πριν από μία προσπάθεια εξωσωματικής, τα περισσότερα ινομυώματα αφαιρούνται για να καθαρίσει η μήτρα. Το μέγεθος, η θέση τους και το ιστορικό υπογονιμότητας, η ηλικία της γυναίκας, καθορίζουν την επέμβαση και κατ’ επέκταση την επιτυχία για μια εξωσωματική γονιμοποίηση.
0 σχόλια: