Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Βουλιμία: αίτια – παράγοντες - επιλοκές

Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα και περισσότερο στη σημερινή εποχή, επισημαίνεται η μεγαλύτερη εξάπλωση (και ειδικά στις δυτικές κοινωνίες), των διατροφικών διαταραχών. Ποιά όμως τα αίτια; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι κοινωνικοί και περιβαντολλογικοί παράγοντες. Υπάρχουν όμως και γενετικοί;
Απ’ ότι διαβάζουμε στη διεθνή βιβλιογραφία, ναι υπάρχουν.

 Σύμφωνα με μελέτες σε δίδυμα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες. 

Αλλά μάλλον πρόκειται για μια σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε γονίδια και περιβάλλον. 

Δεν έχουμε δηλ. τις διατροφικές διαταραχές στα γονίδιά μας, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι πράγοντες που κάνουν κάποιο άτομο να είναι υψηλού κινδύνου, όπως ένα οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας ή εθισμού.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τη διατροφική διαταραχή της ψυχογενούς βουλιμίας.

Η λέξη βουλιμία προέρχεται από τις λέξεις βοῦς (βόδι) και λιμός (πείνα). Στα αρχαία ελληνικά υποδήλωνε μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία κάποιος ήταν ικανός να καταναλώσει ακόμα και ένα ολόκληρο βόδι, λόγω μεγάλης πείνας.

Δεν έχουν φυσικά όλες οι βουλιμίες ψυχογενή αιτιολογία. Στη νευρογενή βουλιμία το άτομο καταναλώνει ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια προσπαθεί να απαλλαγεί από τις θερμίδες που πήρε κάνοντας υπερβολική δίαιτα ή άσκηση ή προκαλώντας τεχνητό εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά. 

Όταν δεν τρώει ακατάπαυστα, κάνει δίαιτα μέχρι που νιώθει έντονη πείνα και ξαναμπαίνει σε βουλιμικό επεισόδιο, δηλαδή σε ένα φαύλο κύκλο.

Στον Δυτικό κόσμο το να είναι κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος αντιμετωπίζεται αρνητικά και οδηγεί σε προκατάληψη που μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική καριέρα του ατόμου αυτού, την προσωπική του ζωή, την αυτοεκτίμησή του και να οδηγηθεί σε δίαιτες και σε οτιδήποτε άλλο για να ελέγξει το σωματικό του βάρος.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες εχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχογενή βουλιμία.

 Αν και η βουλιμία εμφανίζεται συνήθως σε φυσιολογικού βάρους νέες και νέους, μερικές φορές υποκρύπτει ιστορικό παχυσαρκίας.

Τα αίτια της ψυχογενούς βουλιμίας μπορεί να είναι βιολογικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, που αλληλεπιδρούν με άλλους παράγοντες και οδηγούν στην έναρξη της διατροφικής διαταραχής της ψυχογενούς βουλιμίας.

Τα διαγνωστικά κριτήρια της ΨΒ περιλαμβάνουν συμπεριφορικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας που επισημαίνεται απο τα εξής δυο χαρακτηριστικά:

 πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο π.χ. 2 ωρών, ποσότητα τροφής που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απο αυτή που θα μπορούσε να καταναλώσει και αίσθημα του ατόμου ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι τρώει και ποσο τρώει.

Επαναλαμβανόμενη ακατάλληλη συμπεριφορά για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους όπως εμετοί, καθαρτικά διουρητικά.

Παρά τα προβλήματα ιατρικής φύσεως που μπορεί να προκύψουν απο την βουλιμία, οι γιατροί δίνουν περισσότερη σημασία στην ψυχιατρική εξέλιξη των ασθενών. 

Επειδή δε οι ιατρικές επιπλοκές είναι αρκετά σοβαρές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή.

Συνήθως οι κίνδυνοι απο τη βουλιμία είναι μικρότεροι απο αυτών με την ψυχογενή ανορεξία και αυτό γιατί ο βουλιμικός διατηρεί το σωματικό του βάρος πλησίον του φυσιολογικού .


Οι επιπλοκές της βουλιμίας όμως δεν πρέπει να αμεληθούν: μπορεί να είναι στο νευρικό σύστημα, στο γαστρεντερολογικό σύστημα και στις ηλεκτρολυτικές διαταραχές καθώς και στην ομοιόσταση υγρών, λόγω των εμετών και των καθαρτικών που λαμβάνονται.

Η δίαιτα είναι αποτέλεσμα των βουλιμικών επεισοδίων αλλά παράλληλα τα ενεργοποιεί και τα διαιωνίζει: η πείνα, η ψυχολογική στέρηση και οι λανθασμένες διεργασίες στη σκέψη του ασθενούς οδηγούν το άτομο σε ένα αίσθημα ανεπάρκειας αυτοελέγχου που ακολουθείται από αρνητικά συναισθήματα και τελικά από εγκατάλειψη της προσπάθειας ελέγχου στην κατανάλωση φαγητού.

 Ενας άλλος φαύλος κύκλος αφορά τη σχέση της βουλιμίας με τις διάφορες ενέργειες για τον έλεγχο του βάρους.

Η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση ενισχύει την απόφαση για δίαιτα και άρα διατηρεί τη βουλιμία. 

Όμως το ίδιον χαρακτηριστικό της ψυχογενούς βουλιμίας είνα η αδυναμία αποδοχής της φυσικής εικόνας του σώματος και η υιοθέτηση υπερβολικών προτύπων.






ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: