Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πυελικό Άλγος - Πώς θα καταλάβετε ότι πρόκειται για Σαλπιγγίτιδα

Εάν νιώθετε συχνά έντονο πυελικό άλγος… και εάν συνηθίζετε να έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις... τότε είναι πιθανό να υποφέρετε από σαλπιγγίτιδα.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ελλοχεύουν σοβαρές επιπλοκές εάν δεν ληφθεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπεία.

Επομένως, θα πρέπει ως γυναίκες να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, προκειμένου η σεξουαλική σας ζωή να είναι υγιής.

Ας δούμε τι είναι η σαλπιγγίτιδα…

Η σαλπιγγίτιδα ή αλλιώς πυελική φλεγμονώδης νόσος, είναι η φλεγμονή που επηρεάζει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και άλλα όργανα στην κοιλιακή χώρα της γυναίκας και η ονομασία της, προέρχεται από την Ελληνική λέξη «σάλπιγγα».

Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες, και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1/3 των «επιθέσεων» αφορά έφηβες γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο επιρρεπής ηλικιακή ομάδα είναι οι έφηβες, μεταξύ 15 και 24 ετών, οι οποίες χρησιμοποιούν το σπιράλ ως μέθοδο αντισύλληψης.

Ως γνωστό, το σπιράλ είναι μία μικρή συσκευή αντισύλληψης και λειτουργεί στο εσωτερικό της μήτρας.

Ουσιαστικά, η λοίμωξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της επιστροφής των μικροβίων… από τον γυναικείο κόλπο ή τον τράχηλο, στις σάλπιγγες της μήτρας.

Οι πιο συχνές αιτίες της σαλπιγγίτιδας

Η πιο συχνή αιτία της σαλπιγγίτιδας, τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις, είναι μικρόβια που ονομάζονται χλαμύδια και η μετάδοσή τους γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

Το παθογόνο αυτό μικρόβιο, διασχίζει τον τράχηλο της μήτρας και φτάνει μέχρι τις σάλπιγγες, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε «λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού».

Επιπλέον, ένα ιστορικό γυναικολογικής χειρουργικής, όπως η υστερογραφία ή η υστεροσκόπηση, καθώς και η συστηματική χρήση σπιράλ ως μέθοδος αντισύλληψης, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου.

Τέλος, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η αιτία αυτών των λοιμώξεων, δύναται να οφείλεται στη μόλυνση ενός γειτονικού οργάνου.

Περίπου 1 στις 2 περιπτώσεις σαλπιγγίτιδας είναι ασυμπτωματικές

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η μόλυνση παραμένει απαρατήρητη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τη στιγμή που την ανακαλύπτετε κατά τη διάρκεια άλλων ιατρικών εξετάσεων… που πραγματοποιούνται για άλλους λόγους.

Η απουσία των συμπτωμάτων, αποτελεί προφανώς μεγάλο πρόβλημα, καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η σαλπιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε στειρότητα.

Από την άλλη, σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώνεται έντονο πυελικό άλγος, μονομερώς (μια σάλπιγγα) ή και στις δύο πλευρές (και στις δύο σάλπιγγες).

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί μη φυσιολογική και πυώδη εκκένωση κατά την ούρηση, αιμορραγία, και μερικές φορές υψηλότερος ή χαμηλότερος πυρετό.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, απαραίτητη είναι η δειγματοληψία ούρων για τον εντοπισμό πιθανών μικροβίων.

Η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική θεραπεία, προσαρμοσμένη στα μικρόβια που ευθύνονται για τη μόλυνση.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης, θα πρέπει παράλληλα και ο σύντροφός σας να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με σημαντικές επιπλοκές, ενδέχεται να γίνει χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί η φλεγμονή που δημιουργείται από το «φράξιμο» της σάλπιγγας ή των σαλπίγγων.

Και να θυμάστε…

Ο κίνδυνος της εξωμήτριας ή αλλιώς έκτοπης κύησης, θα πολλαπλασιαστεί επί 7 μετά τη σαλπιγγίτιδα.



Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και ειδικά εάν η εγκυμοσύνη είναι στα άμεσα σχέδιά σας, είναι απαραίτητο να κάνετε προληπτικά αιματολογικές εξετάσεις, για να ελεγχθούν τα χλαμυδιακά αντισώματα, καλλιέργεια κολπικού υγρού και τραχηλικού υγρού, για να προσδιοριστεί ο τύπος του πιθανού μικροβίου και τέλος ένα υπερηχογράφημα, το οποίο απεικονίζει, όχι μόνο την παρουσία υγρού που οφείλεται εξ’ αιτίας της μόλυνσης, αλλά και τη πιθανή διόγκωση των σαλπίγγων.

Μην διστάσετε, λοιπόν, να ζητήσετε συμβουλές από τον γυναικολόγο σας!





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: