Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη, τη μοναξιά, την αποτυχία, τις αρνητικές σκέψεις

Όταν η ζωή σού δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, αυτές οι – εγκεκριμένες από την ειδικό – αντιδράσεις θα σε βοηθήσουν να νιώσεις γρήγορα καλύτερα!
Αν έχει ραγίσει κάποτε η καρδιά σου, θα ξέρεις ότι ο πόνος είναι σχεδόν απτός. Το ίδιο ισχύει και για άλλες συναισθηματικές δυσκολίες, όπως η αποτυχία, η ανησυχία και η μοναξιά. 

Από την άλλη πλευρά, όταν έχεις κοπεί ή όταν έχεις σπάσει ένα κόκαλο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις – γιατί λοιπόν να αγνοείς τις συναισθηματικές «πληγές»; Η ψυχολόγος Γεωργία Κανελλοπούλου μάς αποκαλύπτει τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για να νιώσεις γρήγορα ο παλιός καλός σου εαυτός!

H απόρριψη
Είτε πρόκειται για ερωτική, είτε για φιλική, είτε για επαγγελματική, μπορεί να σε πληγώσει με πολλούς τρόπους. Η αντίδραση όμως συνήθως είναι η ίδια: θεωρούμε ότι το λάθος είναι δικό μας και τα βάζουμε με τον εαυτό μας. «Μια συνηθισμένη αντίδραση είναι να γενικεύουμε, ξεκινάμε από ένα συγκεκριμένο περιστατικό και φτάνουμε να βλέπουμε κάτω από αυτό το πρίσμα όλη μας τη ζωή, τον εαυτό μας και το μέλλον» λέει η ειδικός.

Γιάτρεψέ το: Αντί να κάνεις την πληγή σου βαθύτερη με έναν επώδυνο εσωτερικό μονόλογο, δοκίμασε να καταπραΰνεις την απόρριψη με την ευγνωμοσύνη. «Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για να αντιληφθείς και να εκτιμήσεις εκείνους που σε εκτιμούν βλέποντας πιθανότατα με άλλη ματιά τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω σου που θεωρείς δεδομένα» συμβουλεύει η ειδικός. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευημερία και να μειώσουν την κατάθλιψη, ενώ η επίδρασή τους μπορεί να παραμείνει ζωντανή για μήνες.

H μοναξιά
Η μοναξιά είναι μια πληγή που μπορεί να μην της έχεις δώσει τη σημασία που πρέπει. Τείνει, επίσης, να διαιωνίζεται – όσο περισσότερο καιρό είσαι μοναχική, τόσο λιγότερη σιγουριά θα νιώθεις για να την αντιμετωπίσεις, ενώ αντιλαμβάνεσαι την απουσία επαφής των φίλων σου ως απόδειξη ότι δεν είσαι αγαπητή.

Γιάτρεψέ το: Αν στενοχωριέσαι που δεν έχεις παρέα και φίλους, δες τα πράγματα με άλλη ματιά. «Μπορείς να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να απολαμβάνεις περισσότερο το δικό σου χρόνο ή να εξερευνήσεις την πνευματικότητά σου». Αντί να ζητήσεις βοήθεια, δοκίμασε να προσφέρεις. Έχει αποδειχτεί σε έρευνες πως ο εθελοντισμός καταπολεμά τη μοναξιά βελτιώνοντας την κοινωνική σύνδεση και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση.

Διάβασε επίσης: Να πώς θα αποκτήσεις προσγειωμένη αισιοδοξία (αυτή είναι η πραγματική τεχνική για θετική σκέψη)

Οι ανησυχίες (πολλές και διάφορες)
Η ζωή κυλάει ωραία και ομαλά, όταν κάποια στιγμή κάτι –ή όλα– ανατρέπεται και σε πλημμυρίζει το άγχος. Η ανησυχία μπορεί να σε χτυπήσει σαν τούβλο και δε θα σε αφήσει εύκολα ήσυχη: θα σου χαλάσει τον ύπνο, τη διάθεση και τελικά θα είσαι γεμάτη νεύρα και άγχος, καθώς θα φαντάζεσαι τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Γιάτρεψέ το: Όταν σκάσει στο κεφάλι σου μια… βόμβα ανησυχίας, προσπάθησε να ησυχάσεις τις σκέψεις σου με ενσυνείδητο διαλογισμό. «Εντόπισε για ποιους λόγους ανησυχείς και προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τις σκέψεις σου – κατάλαβε όμως ότι πρόκειται για σκέψεις και όχι για «αλήθειες». Οι σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικές αλλά φανταστικές» επισημαίνει η ειδικός. Η yoga μπορεί να δράσει επίσης ως συναισθηματικό τονωτικό, αλλά και το να μιλήσεις με μια φίλη που ξέρει να ακούει ή με έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διάθεσή σου.

Η αποτυχία
Να σηκώσει το χέρι όποιος δεν έχει ζήσει ποτέ μία επική αποτυχία (ή πολλές)! Το ξέρεις και το ξέρουμε πως ένα τέτοιο ψυχολογικό πλήγμα μπορεί να αφήσει αρκετές μελανιές στον εγωισμό σου. Εάν δεν κάνεις κάτι για να αντιδράσεις, μια απογοήτευση ή μια αποτυχία μπορεί να σου αφήσει μια αίσθηση πικρίας και να πληγώσει την αυτοπεποίθησή σου, καθώς αναμασάς όλα τα λάθη που έκανες.

Γιάτρεψέ το: Δες τη μεγάλη εικόνα. «Δες τη ζωή σαν μια σειρά από καλές και κακές στιγμές» προτείνει η ειδικός. «Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως αυτές οι στιγμές περνούν και η επιτυχία πάει χέρι χέρι με την αποτυχία – σκέψου όλες τις δυσκολίες που έχεις ξεπεράσει μέχρι τώρα στη ζωή σου». Μετά, αντί να βάλεις νέους στόχους επιδόσεων, βάλε στόχους που σχετίζονται με μάθηση. «Αυτό μπορεί να μετατρέψει την απογοήτευση σε σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν ψηλότερα»
Συνεργάστηκε η Γεωργία Κανελλοπούλου, ψυχολόγος- οικογενειακός σύμβουλος.


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: