Τα άτομα των οποίων οι γονείς χαίρουν μακροζωίας, τείνουν να έχουν χαμηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων κατά την μέση ηλικία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Ενώ είναι ήδη γνωστό ότι, η οικογενειακή μακροζωία σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο αποφραγμένων αρτηριών και καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, η παρούσα είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την γονική μακροζωία με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, κολπική μαρμαρυγή και αγγειακές παθήσεις των άνω και κάτω άκρων.
Ερευνητές της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ μελέτησαν περισσότερους από 186.000 μεσήλικες από την Αγγλία, την Ουαλία και την Σκοτία, που είχαν τουλάχιστον έναν αποβιώσαντα γονέα. Ξεκίνησαν να καταγράφουν την υγεία τους μεταξύ 55 και 73 ετών και για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Όσοι γηραιότεροι ήταν οι γονείς κάθε συμμετέχοντα όταν απεβίωσαν, τόσο περισσότερο είχαν ζήσει και οι ίδιοι. Και αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκε η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η άθληση και ο δείκτης μάζας σώματος, κάθε ατόμου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι απόγονοι των όσων είχαν ζήσει πολλά χρόνια είχαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, αναιμίας, υπερχοληστερολαιμίας, κολπικής μαρμαρυγής και περιφερικής αγγειακής νόσου.
«Η μελέτη είναι σημαντική διότι δείχνει ότι η ηλικία που απεβίωσαν οι γονείς κάποιου μπορεί να είναι αποκαλυπτική για την υγεία του ιδίου. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι τα άτομα των οποίων οι γονείς απεβίωσαν σε νεαρή ηλικία δε μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους» σπεύδει να σχολιάσει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Λουκ Πιλλινγκ.
Και προσθέτει ότι, πολλοί παράγοντες περιλαμβανομένης της γενετικής, του κοινού περιβάλλοντος διαβίωσης και τρόπου ζωής, παίζουν ρόλο στη γονεϊκή μακροζωία και την επιβίωση και υγεία των απογόνων τους.
0 σχόλια: