Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Πότε οι γιατροί αποφεύγουν τα φάρμακα;



Φυλλικό οξύ και προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων, ενώ ο βελονισμός νικά τον πόνο. Αυτές είναι οι θεραπείες που αντικαθιστούν αποτελεσματικά τη συμβατική αγωγή.


Μήπως, από συνήθεια, το παρακάνουμε με την κατανάλωση φαρμάκων, τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας φυσικές επιλογές εξίσου ή και περισσότερο δραστικές; Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι σε ορισμένα χρόνια προβλήματα, όπως οι υποτροπιάζουσες κολπίτιδες και ο πόνος στη μέση, τη λύση μπορεί να δώσει ακόμα και ένα φυσικό συμπλήρωμα ή ο βελονισμός, πρακτική που εφαρμόζεται πλέον στα ιατρεία πόνου των δημόσιων νοσοκομείων.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνουμε συνέχεια τον οργανισμό μας με χημικές ουσίες, που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες κάποιες φορές. Ρωτήσαμε γιατρούς που ακολουθούν και τις δύο οδούς, να μας πουν τι προτείνουν κατά περίπτωση.

1. Χρόνιος πόνος: Παυσίπονα ή βελονισμός;
Το ξέρετε ότι τα συνηθισμένα παυσίπονα που παίρνετε για τη μέση ή την πλάτη μπορεί να μην είναι τελικά τόσο δραστικά όσο νομίζετε; Την περασμένη χρονιά μια μελέτη που έγινε σε δείγμα 1.650 ατόμων στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι τα κοινά αντιφλεγμονώδη, όπως η παρακεταμόλη, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του έντονου και επίμονου πόνου στη μέση.

Τα παυσίπονα: Σε χρόνιες καταστάσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τη λήψη αντιφλεγμονωδών, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ.

Ο βελονισμός: Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι μελέτες που δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι συχνά πιο αποτελεσματικός για ορισμένες μορφές πόνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ εξέτασαν συνολικά τα στοιχεία 22 παλαιότερων μελετών σχετικά με τα οφέλη του βελονισμού στο χρόνιο πόνο που εμφανίζεται χαμηλά στην πλάτη. Κατέληξαν στο ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να βελτιώσει σε εντυπωσιακό βαθμό την κατάσταση, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι άλλες πρακτικές, όπως η φυσικοθεραπεία. Από τότε έχουν γίνει δεκάδες μελέτες για το ρόλο του.

Όπως εξηγεί η γενική γιατρός-βελονίστρια Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού και του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας, ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση και εφαρμόζεται τόσο στον οξύ (π.χ. σε τραυματισμό) όσο και στο χρόνιο πόνο (στη ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).

Πώς λειτουργεί; «Ένα περιφερικό ερέθισμα μεταφέρει την πληροφορία (σ.σ. τη βιοχημική διαδικασία) στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω των νευροδιαβιβαστών. Με αυτό τον τρόπο προκαλεί την έκκριση συγκεκριμένων ουσιών που καταστέλλουν τον πόνο, με πιο γνωστές τις ενδορφίνες» τονίζει η γιατρός. Βέβαια, όπως επισημαίνει η ίδια, το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αυτής διαδικασίας εξαρτάται και από το είδος του πόνου. Ενδεικτικά, στον οξύ 1 συνεδρία μπορεί να αποδειχτεί αρκετή, ενώ στο χρόνιο ίσως χρειαστούν 5-10. Ακόμα η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική π.χ. στη χρόνια αρθρίτιδα απ’ ό,τι στον καρκινικό πόνο, στον οποίο μπορεί να χρειαστεί συνδυαστικά και η χορήγηση παυσίπονων.

2. Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπληρώματα ή φάρμακα;
Άστατος κύκλος, αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, έντονη ακμή και πολλά παραπανίσια κιλά είναι μερικά από τα συμπτώματα που δημιουργούν υποψίες για ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών τουλάχιστον σε ποσοστό 10% των γυναικών. Παλαιότερα οι γυναικολόγοι τους χορηγούσαν αντισυλληπτικά. Όμως με αυτό τον τρόπο, εκτός από το να επιβαρύνεται ο οργανισμός τους με ορμόνες, συχνά παρατηρούνταν υποτροπές του προβλήματος όταν εκείνες διέκοπταν τη λήψη τους.

Τα φάρμακα: Σειρά είχαν τα αντιδιαβητικά σκευάσματα, αφού διάφορες έρευνες είχαν ήδη δείξει ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. Ακόμα είχε φανεί ότι ουσίες όπως η μετφορμίνη διεγείρουν την ωορρηξία σε περιπτώσεις γυναικών που δυσκολεύονται να συλλάβουν εξαιτίας διαταραχών του κύκλου. Οι τελευταίες έρευνες όμως συνεχίζονται σε άλλο πεδίο.

Τα συμπληρώματα: Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση Gynecological Endocrinology (2010, 2013) έδειξαν ότι ο συνδυασμός ινοσιτόλης και φυλλικού οξέος ρίχνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και των ορμονών LH και PRL, ρυθμίζει τον κύκλο ή τον επαναφέρει σε γυναίκες με αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένης εγκυμοσύνης. Ειδικότερα 50 υπέρβαρες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που έλαβαν ένα συμπλήρωμα με τις δύο συγκεκριμένες ουσίες για τρεις μήνες είχαν όλα τα παραπάνω οφέλη.

Άλλες μελέτες τονίζουν την αξία της λήψης συμπληρώματος που περιέχει κανέλα σε ό,τι έχει να κάνει με τη ρύθμιση του κύκλου. Η Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-γυναικολόγος, επισημαίνει: «Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ανάλογα με τη συμπτωματολογία αλλά και τις εκάστοτε ανάγκες (π.χ. επιθυμία εγκυμοσύνης, ρύθμιση του κύκλου κ.λπ.) επιλέγουμε την κατάλληλη αγωγή. Σε γενικές γραμμές τα συμπληρώματα είναι τα πιο σύγχρονα όπλα μας, τα οποία τις περισσότερες φορές εξασφαλίζουν καλά, μακροχρόνια αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς σοβαρές παρενέργειες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές. Μπορούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε με αυτά και στην πορεία κρίνουμε αν πρέπει να συνεχίσουμε με φαρμακευτική αγωγή».

3. Γυναικολογικές λοιμώξεις: Αγωγή ή προβιοτικά;
Μύκητες, τριχομονάδες, βακτήρια e.coli και άλλοι μικροοργανισμοί ευθυνονται για την εμφάνιση κολπίτιδας σε μεγάλο ποσοστό γυναικών. Η λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι η λήψη αντιβίωσης από το στόμα και η χορήγηση ειδικών ενδοκολπικών αλοιφών (για τους μύκητες).

Τα φάρμακα: «Η μυκητιασική κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με αντίστοιχη αγωγή» εξηγεί η κ. Καλογήρου και συνεχίζει: «Οι βακτηριακές λοιμώξεις χρήζουν θεραπείας με αντιβιοτικά. Πέρα από τις συνηθισμένες παρενέργειες (αλλεργικές αντιδράσεις κ.λπ.), στις γυναίκες που λαμβάνουν αντιβίωση παρατηρούνται πολύ συχνά μυκητιασικές κολπίτιδες. Οπότε καλό είναι παράλληλα να χορηγούνται πάντα κολπικά υπόθετα με προβιοτικά».

Τα προβιοτικά: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έντυπο Journal of Lower Genital Tract Disease, η λήψη προβιοτικών προλαμβάνει τις υποτροπές κολπίτιδας. Μια άλλη (European Journal of Obstretrics) είχε δείξει ότι τα προβιοτικά έχουν θεραπευτική δράση στην περίπτωση της βακτηριακής κολπίτιδας, επομένως σύμφωνα με τους ερευνητές της, η λήψη προβιοτικών από το στόμα «θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική θεραπεία, χωρίς παρενέργειες». Όμως η κ. Καλογήρου έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι τα προβιοτικά δεν αρκούν για τη θεραπεία της κολπίτιδας, αλλά μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα μόνο σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη αγωγή.









ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: