- Αλεύρι σκληρό 500 γραμμάρια κίτρινο
- Νερό 300 ml χλιαρό
- Ξερή μαγιά 7 γραμμάρια
- Ελαιολαδο 3 κουταλιές της σούπας
- Αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
Υλικά
- Κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο ξερό
- Σκορδο 1 σκελίδα
- Πιπεριά 1 κόκκινη
- Μανιταρια 150 γραμμάρια περίπου
- Πατατες 500 γραμμάρια βρασμένες
- Μαιντανος 1/2 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος
- Αλατι Κατά βούληση
- Αιπέρι Κατά βούληση
- Πάπρικα 1 πρέζα
- Μουσταρδα 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη
- Ρίγανη 1 τσιμπιά
- Ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας περίπου
Για την γέμιση
- Σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- Ελαιολαδο 4-5 κουταλιές της σούπας
- Νερό 1/2 ποτηράκι του κρασιού
- Ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
Για το άλειμμα
Παλιότερα οι πίτες ήταν από τα πιο εύκολα φαγητά για τις νοικοκυρές. Πλέον υπάρχει η φήμη ότι οι πίτες είναι μπελαλίδικες και δύσκολες συνταγές αλλά σας το εγγυώμαι ότι είναι απλές φήμες. Θα φτιάξουμε εύκολη νηστίσιμη πίτα με πολύ απλή ζύμη και χορταστική γέμιση λαχανικών.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη σαρακοστιανή νηστίσιμη πίτα με λαχανικά:
Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση σοτάροντας το ξερό κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και τα μανιτάρια. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, την αποξηραμένη μουστάρδα και την ρίγανη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το χλιαρό νερό και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βάζουμε σταδιακά το σκληρό κίτρινο αλεύρι και δουλεύουμε την ζύμη παράλληλα.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και στη συνέχεια την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο, πιο μεγάλο το κάτω φύλλο, για ένα ταψί 28 εκατοστών, το οποίο το έχουμε λαδώσει.
Έπειτα ρίχνουμε την γέμιση κρύα και ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο. Το βάζουμε από πάνω. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, νερό και ξύδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε για 45 λεπτά να φουσκώσει η πίτα σε ζεστό μέρος και έπειτα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τάνια Θάνου





0 σχόλια: