Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Η σάουνα βοηθάει το μυαλό των ανδρών

Σύμφωνα με πρόσφατη φιλανδική μελέτη, η οποία για 20 χρόνια εξέταζε τον τρόπο κατά τον οποίο η σάουνα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, καταλήγει στο συμπέρασμα, πως η σάουνα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Alzheimer.
Ειδικότερα, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing και επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Jari Antero Laukkanen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φιλανδίας.

Η ερευνητική ομάδα κάλεσε πάνω 2000 ανθρώπους ηλικίας 42 έως 60 ετών οι οποίοι έκαναν σάουνα.

Έπειτα από την συγκέντρωση και ανάλυση των απαιτούμενων δεδομένων, όπως η ηλικία, οι συνήθειες διατροφής, κατανάλωσης αλκοόλ, το κάπνισμα, η καρδιακή ταχύτητα, ο δείκτης μάζας σώματος κ.α, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνδρες οι οποίοι έκαναν σάουνα 4 έως 7 φορές την εβδομάδα είχαν 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και 66% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με τους άνδρες που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα.

Οπως σημειώνεται στο New York Times, ο επικεφαλής της μελέτης Laukkannen εξηγεί πως η έρευνα δεν αποδίδει την αιτιώδη συνάφεια, δηλαδή γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά η πίεση του αίματος, και η μείωση των φλεγμονών σε συνδυασμό με την γενική χαλάρωση που προσφέρει η σάουνα θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για το τέλος είναι ότι η σάουνα ως δραστηριότητα είναι μέρος της φιλανδικής κουλτούρας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παλαιότερο δημοσίευμα του BBC κάνοντας σχετική έρευνα για τις σάουνες της Φιλανδίας, συγκέντρωσε τα εξής δεδομένα:

Το 99% των Φιλανδών κάνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σάουνα, ενώ στην χώρα υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια σάουνες, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός της είναι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι




Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: