Μια πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Arif Najib, από το Πανεπιστήμιο τουTübingen της Γερμανίας, υποστηρίζει πως, όταν μια ρομαντική σχέση τελειώνει, η συναισθηματική τρικυμία που αισθάνεται η γυναίκα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλό της.
Ο Najib υποστηρίζει ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο μετά από έναν χωρισμό σε σχέση με τους άντρες. Ο καθηγητής υπογραμμίζει το γεγονός ότι, στο διάστημα της κατάθλιψης, ο εγκέφαλος μπορεί να υπολειτουργεί σε σχέση με την ομαλή λειτουργία του που καθιστά το άτομο ικανό να διαχειρίζεται την θλίψη, τον χωρισμό και το αίσθημα του πένθους για την απώλεια.
Η Ερευνητική Ομάδα του Najib επέλεξε 11 γυναίκες εθελόντριες οι οποίες είχαν πρόσφατα χωρίσει από μια ρομαντική σχέση και ήταν στο αποκορύφωμα της θλίψης. Οι περισσότερες είχαν πρόβλημα να βγάλουν από το μυαλό τους τον χωρισμό γεγονός που αποδεικνύεται ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή κατάθλιψη.
Στην έρευνα οι γυναίκες που δεν το ξεπέρασαν μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά είχαν δυσκολία να διαχειριστούν την απώλεια, παρουσίασαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους. Στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το συναίσθημα της λύπης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα, ενώ μικρότερη δραστηριότητα παρατηρήθηκε σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ευαισθησία, την κινητοποίηση(ενεργοποίηση του ατόμου) και την προσοχή. Κάτι παρόμοιο έχει παρατηρηθεί και στις αγχώδεις διαταραχές όπως και στο μετατραυματικό στρες.
0 σχόλια: