Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τα ορόσημα της εφηβείας: η ερωτική απογοήτευση

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά για τους εφήβους ο άδοξος τερματισμός μιας σχέσης μπορεί να φαντάζει σαν το τέλος του κόσμου. Οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να «είστε εκεί» για το παιδί σας όταν σας χρειάζεται.
Όπως με τόσες άλλες πτυχές της ολοένα και πιο ανεξάρτητης ζωής τους, οι έφηβοι δεν αρκούνται πια σε «ένα φιλάκι από τη μαμά» για να γιατρέψουν τον πόνο τους. 

Ωστόσο, ίσως αυτή είναι η στιγμή που οι έφηβοι οπισθοχωρούν στο καταφύγιο του σπιτιού τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τον ή την πρώην τους και αναζητώντας μια οικειότητα που θα τους προσφέρει το πολυπόθητο αίσθημα της μονιμότητας. 

Είτε διατηρείτε μια καλή, φιλική σχέση με τον γιο ή την κόρη σας είτε οι συζητήσεις σας σπανίως περιστρέφονται γύρω από τα ερωτικά θέματα, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας μερικά πράγματα για την περίπτωση μιας ερωτικής απογοήτευσης.

Συμπαρασταθείτε στον συντετριμμένο έφηβό σας

Δεν είναι ευχάριστο κάποιος να σε χωρίζει, όμως ένας χωρισμός είναι αρκετά δύσκολος ακόμη και για το άτομο που βάζει τέλος στη σχέση, ιδίως εάν η αιτία του χωρισμού είναι η αβεβαιότητα για τα συναισθήματα του άλλου (όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση, έτσι δεν είναι;). Μην παραβλέπετε αυτό το γεγονός, όποιο κι αν είναι το αδιέξοδο του παιδιού σας αυτή τη στιγμή.

Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για το δικό σας δράμα. Πρέπει να συμπάσχετε, να ακούτε, να προφέρετε μερικά καθησυχαστικά, υποστηρικτικά λόγια όπου χρειάζεται, αλλά δεν είναι ανάγκη να εμφανίζεστε τόσο συντετριμμένες όσο το παιδί σας.

Εάν τυχαίνει να έχετε γνωρίσει τον ή την πρώην του παιδιού σας κατά τους μήνες ή τα χρόνια της σχέσης τους, μην υπερβάλλετε τονίζοντας τα δικά σας συναισθήματα. Μπορείτε να είστε διακριτική και ειλικρινής όταν συμμερίζεστε την αναστάτωση του παιδιού σας, αλλά αποφύγετε εκφράσεις του τύπου «Ποτέ δεν μου άρεσε έτσι κι αλλιώς» ή «Μα ήταν τόσο υπέροχη». Όλες κατά καιρούς έχουμε πει σε κάποια φίλη «Δεν με νοιάζει αν θέλει να φύγει» και έπειτα θέλουμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί επειδή εκείνη τα ξαναβρήκε με τον πρώην της! Ούτως ή άλλως, το να υπενθυμίζετε στο παιδί σας πόσο καλός ήταν ο πρώην, μάλλον δεν βοηθά την κατάσταση!

Μην υποτιμάτε τη συντριβή του παιδιού σας. Ανατρέξτε στα δικά σας εφηβικά χρόνια - όταν ακόμη και η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο με το αντικείμενο του πόθου σας έκανε την καρδιά σας να χτυπά σαν τρελή – και θα κατανοήσετε την εναλλαγή των συναισθημάτων του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας θέλει να μιλήσετε, να είστε καλή ακροάτρια. Μην βιαστείτε να βάλετε πολλές λύσεις στο τραπέζι και μην προσπαθείτε βεβιασμένα να φτιάξετε τα πράγματα. Αντ’ αυτού μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες. Δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά ανακαλώντας τους δικούς σας εφηβικούς χωρισμούς, θα μεταφέρετε το μήνυμα ότι αντιλαμβάνεστε αυτό που συμβαίνει.

Εάν είστε διαζευγμένη, προσπαθήστε να καθησυχάσετε το παιδί εξηγώντας του ότι δεν έχουν όλες οι σχέσεις κακό τέλος. Μπορείτε να του δώσετε να το καταλάβει άμεσα στο πλαίσιο μιας συζήτησης, ή έμμεσα φροντίζοντας ώστε το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί και ότι (καλώς εχόντων των πραγμάτων) εσείς και ο πατέρας του παιδιού διατηρείτε μια φιλική σχέση.

Είναι μάλλον ευχάριστο να έχετε το παιδί σας στο σπίτι λίγο παραπάνω. Επιτρέψτε του να αποσύρεται στο δωμάτιό του όταν το επιθυμεί, ωστόσο βεβαιωθείτε ότι τρώει καλά και ότι έχει αρχίσει να μπαίνει στο στάδιο της ανάρρωσης, να συναντά φίλους και να γυμνάζεται.

Όπως τα μεγαλύτερα αδέλφια δεν επιτρέπεται να κοροϊδεύουν τα μικρότερα, μην αφήνετε τα μικρότερα αδέλφια να κοροϊδεύουν τους μεγαλύτερους με αφορμή τον χωρισμό. Εσείς βέβαια ξέρετε το παιδί σας καλύτερα, και σίγουρα δεν είναι καλό να κάνουν όλοι τους ανήξερους ή να αποφεύγουν να θίξουν το θέμα. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπειρία του χωρισμού μπορεί να γίνει το ανέκδοτο που θα ελαφρύνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Κοιτάξτε μπροστά. Ενθαρρύνετε τα καλά πράγματα στη ζωή του παιδιού σας - κάντε κάτι μαζί, κάτι που απολαμβάνετε και οι δύο: ψώνια, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ή δείπνο στο αγαπημένο εστιατόριο του παιδιού.

Και τέλος... επαγρυπνείτε. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό κράτησε η σχέση του παιδιού σας. Για κάποιους ανθρώπους, ο χωρισμός μπορεί να είναι πολύ οδυνηρός. Έχετε πάντα κατά νου την πιθανότητα της εφηβικής κατάθλιψης. Εάν ανησυχείτε, απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό ή σε ειδικούς για συμβουλές και βοήθεια.

Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν μπορεί να μιλήσει για το πρόβλημά του, μια ευγενική υπενθύμιση ότι νοιάζεστε (μπορείτε απλώς να κάνετε ένα σχόλιο που συμβαδίζει με τις απόψεις της επιστήθιας φίλης της κόρης σας) αφήνει την πόρτα ανοιχτή για έκκληση σε βοήθεια εφόσον υπάρξει ανάγκη.







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: