Κάποια μαγειρικά σκεύη εκπέμπουν τοξικές ουσίες, που πρέπει να αποφύγετε
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, εμβαθύνει στο θέμα «μαγειρικά σκεύη» και μας διαφωτίζει για το τι να χρησιμοποιούμε και τι όχι στη μαγειρική μας.
Ποιο είναι το νόημα να μπαίνετε στον κόπο να προμηθεύεστει και να προετοιμάζετε υγιεινά τρόφιμα, όταν τα μαγειρικά σας σκεύη εκπέμπουν τοξικές ουσίες; Μήπως θα πρέπεινα εξετάσετε το παλιό σας τηγάνι, το οποίο μπορεί να βλάψει εσάς και την οικογένειά σας; Μήπως η κατσαρόλα σας είναι τοξική; Αυτά είναι τα 3 πιο ασφαλή σκεύη για μαγείρεμα. Ρίξτε μια ματιά.
Τα υλικά που πρέπει να προτιμήσετε
Κάθε υλικό που χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Μερικά είναι καλύτερα για θερμική αγωγιμότητα, ορισμένα μέταλλα αντιδρούν με όξινα τρόφιμα, άλλα είναι πιο ανθεκτικά και άλλα πιο εύκολα στη φροντίδα. Ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να έχετε ως προτεραιότητα, όταν αγοράζετε ένα μαγειρικό σκεύος, είναι η υγεία σας. Τι να επιλέξετε λοιπόν;
1. Ανοξείδωτος χάλυβας
Ο ανοξείδωτος χάλυβας χαρίζει ανθεκτικά μαγειρικά σκεύη και το μέταλλο δεν επεμβαίνει στην τελική γεύση του πιάτου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους μαγείρεμα, αλλά θερμαίνεται γρήγορα. Επειδή ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, έτσι ώστε η θερμότητα δεν κατανέμεται ισομερώς σε όλη την κατσαρόλα, ψάξτε για τηγάνια και σκεύη με ενδιάμεσες επιστρώσεις χαλκού. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι αντικολλητικός. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι λιγότερο ακριβός από τα κεραμικά και είναι εύκολο να καθαριστεί και να διατηρηθεί από το χυτοσίδηρο.
Τα εμαγιέ σκεύη θεωρούνται από τα πιο ασφαλή
2. Κεραμικά
Εμαγιέ χυτοσίδηρος και πήλινα σκεύη θεωρούνται από τα ασφαλέστερα είδη. Η επιφάνεια ψησίματος εμαγιέ θεωρείται μη αντιδραστική και τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα δεν θα καταλήξουν στο φαγητό σας. Το σμάλτο είναι καλό στη διατήρηση και την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλη την επιφάνεια του σκεύους, ενώ είναι επίσης κατάλληλο για σόμπα και φούρνο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα γυαλιστικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους, υλικά τα οποία μπορεί να περιέχουν κάδμιο, μια ουσία που έχει συνδεθεί με διάφορες βλάβες στην υγεία. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλεγετε λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα και να πετάτε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο.
3. Χυτοσίδηρος
Διατηρεί τη θερμότητα και είναι μια δημοφιλής επιλογή. Ιδανικό για συνταγές που πρέπει να μεταφερθούν από την μαγειρική εστία στο φούρνο, για σοτάρισμα και γρήγορο ψήσιμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σίδηρος μπορεί να καταλήξει στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα, ενώ αντιδρά με όξινα τρόφιμα (τομάτες, λεμόνια κ.λπ) και μπορεί ν’ αλλοιωθεί η γεύση των τροφίμων και να αποχρωματίσει το τηγάνι.
0 σχόλια: