Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορεί να την έχει κάνει πιο εύκολη και να μας έχει βοηθήσει σε αρκετά πράγματα. Όλα, εκτός από ένα… τον ύπνο!
Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι κοιμούνται πλέον λιγότερο απ’ ότι οι πρόγονοί τους γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν κάνει κακό στον ύπνο τους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν δύο ομάδες κυνηγών στην άγρια φύση της Αργεντινής. Οι δυο ομάδες ήταν ίδιες σε όλα εκτός από ένα σημαντικό στοιχείο. Η μια ομάδα ζούσε σε ένα χωριό με ηλεκτρισμό και η άλλη χωρίς. Οι επιστήμονες μέτρησαν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου τους με ένα ειδικό βραχιόλι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Rhythms, έδειξαν πως οι κάτοικοι του χωριού που είχε ηλεκτρισμό κοιμόντουσαν μία ώρα λιγότερο σε σχέση με τους άλλους.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο ο ηλεκτρισμός που επηρέαζε τον ύπνο. Και τα δύο χωριά κοιμόντουσαν περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, σε σχέση με το καλοκαίρι. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνει πως υπάρχει ένας βιολογικός παράγοντας που μας κάνει να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο με το κρύο.
Γιατί όμως η ομάδα των κυνηγών με ηλεκτρικό κοιμόταν λιγότερο; Όπως εξηγεί στην Daily Mail ο επικεφαλής της έρευνας, Horacio de la Iglesia αυτό συνέβαινε επειδή οι άνθρωποι με ηλεκτρικό είχαν την επιλογή να ανάψουν τα φώτα και να πέσουν για ύπνο πιο αργά.
«Όλα τα ευρήματα αποτελούν μια υποτιμημένη μορφή αυτού που ισχύει στις υψηλά βιομηχανοποιημένες κοινωνίες του σήμερα, όπου η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έχει αναστατώσει τρομερά τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων» λέει ο De la Iglesia ο οποίος πρόσθεσε πως η διαφορά στη διάρκεια του ύπνου το καλοκαίρι και το χειμώνα δείχνει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη βιολογία μας. «Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε απομονωμένοι από εποχικές επιδράσεις, παρότι γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει σε πολλά ζώα. Νομίζω ότι είναι ακόμα ενσωματωμένο στη βιολογία μας, όσο κι αν κάνουμε όσα μπορούμε για να μειώσουμε τη διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα».
In this article
0 σχόλια: