Η βασίλισσα που έχει διαμορφώσει ένα πορτρέτο πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου, παραβρέθηκε στη γιορτή για την 71η επέτειο ανεξαρτησίας της Ιορδανίας.
Την αποκαλούν “βασίλισσα της ερήμου” ή “Νταιάνα των Αράβων”.
Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας που έμελλε να γίνει η νεότερη βασίλισσα του πλανήτη στα 28 της χρόνια έχει διαμορφώσει ένα πορτρέτο πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου.Την περασμένη Πέμπτη, η βασίλισσα Ράνια συμμετείχε μαζί με το σύζυγό της, βασιλιά Αμπτάλα και την κόρη τους Σάλμα, στη γιορτή για την 71η επέτειο ανεξαρτησίας της Ιορδανίας. Από το 1922 ήταν υπό τη βρετανική κατοχή και από τις 25 Μαίου του 1946 έγινε πια ανεξάρτητο κράτος.
Η όμορφη βασίλισσα φορούσε ένα εντυπωσιακό μακρύ, λευκό φόρεμα, κρίκους στα αυτιά κι ασορτί βραχιόλι σε σχήμα λουλουδιού.
Η βασίλισσα Ράνια έχει διαμορφώσει ένα πορτρέτο πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου. Σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τη λανθασμένη άποψη που επικρατεί για το Ισλάμ κι εστιάζει την ενέργειά της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.Το πορτρέτο της βασίλισσας είναι πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου. Προτιμάει μανικιούρ που διευκολύνει στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όταν δεν ελέγχει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο - που συνήθως περιλαμβάνει e-mails που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση βοήθειας από όλους όσοι τη χρειάζονται-, όταν δεν ασχολείται με τα τρία της παιδιά, ή δε διαλέγει σύνολα υψηλής ραπτικής διασήμων οίκων, επιλέγει θαλάσσιο σκι, ποδήλατο και τζόκινγκ στους κήπους των ανακτόρων του Αμάν. Με το σύζυγό της είναι μέλη του Yaghting Club της Ιορδανίας, ενώ ο συνεχιστής της δυναστείας των Χασιμιτών είναι εραστής του βολάν. Πριν αρκετά χρόνια, μάλιστα, συμμετείχε στο ράλι Ακρόπολης.
Η ευτυχία τους επισφραγίσθηκε με την απόκτηση τεσσάρων παιδιών: του πρίγκιπα Χουσείν, της πριγκίπισσας Ιμάν, της πριγκίπισσας Σάλμα και του πρίγκιπα Χασέμ. Αν και η ζωή του πριγκιπικού ζεύγους άλλαξε άρδην μετά τη στέψη του Αμπντάλα, οι δύο γονείς δηλώνουν πως μέλημά τους είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.
Το 1995 η Ράνια δημιουργεί το Ίδρυμα του Ιορδάνη Ποταμού - το JRF- ένα μη κερδοσκοπικό και μη- κυβερνητικό θεσμό που έχει σαν στόχο την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων αρωγής, για την ανακούφιση των εύθραστων πληθυσμιακών ομάδων, όπως τα κακοποιημένα παιδιά και οι γυναίκες που εξακολουθούν να υφίσταται σεξουλικούς ακρωτηριασμούς. Η βασίλισσα της Ιορδανίας προεδρεύει και της Εταιρείας Οργάνων Σώματος της χώρας της. Επιπλέον, είναι και επικεφαλής της Αιματολογικής Εταιρίας που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κόσμου για τη μετάδοση ασθενειών μέσω των μεταγγίσεων και στη λήψη μέτρων για την πρόληψή τους.
Η Νταιάνα του Αμάν διοργανώνει αναρίθμητες φιλανθρωπίες. Ανάμεσα στη λίστα των ιδρυμάτων που υποστηρίζει, περιλαμβάνονται : το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, τη Σύνοδο των γυναικών του αραβικού κόσμου, το Ίδρυμα Κλίντον, το Ταμείο για τα θύματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Όπως έχει πει σε συνέντευξή της, η ίδια ενθαρρύνει τα παιδιά της να συμμετέχουν στο φιλανθρωπικό έργο: “H βασιλική οικογένεια ήταν πάντα δίπλα στο λαό της Ιορδανίας και συνδεδεμένη μαζί μου σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να καλλιεργήσω μέσα τους το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και το λαό τους. Όλοι έχουμε την ευθύνη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν συμπονετικοί πολίτες, ασχολούμενοι με την κοινότητά τους και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους.”
Η “βασίλισσα της ερήμου” είναι χορηγός σε πολυάριθμες εκδηλώσεις που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, όπως και την καλλιτεχνική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα του Βασιλείου της Ιορδανίας.Στην προσωπική της ιστοσελίδα (www.queenrania.jo), την οποία όπως λέγεται επιμελείται η ίδια, η βασίλισσα αναφέρει το μέγεθος του έργου που έχει αναλάβει για τα παιδιά, τις γυναίκες, τη νεολαία, την κοινότητα. “Τρομακτικό ; Ναι. Απίθανο ; Όχι. Στην πραγματικότητα αυτές οι προκλήσεις με κινητοποιούν.”
0 σχόλια: