Οι άνθρωποι που τρώνε σπιτικό φαγητό, τρέφονται πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Public Health Nutrition.
Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής την Δρ Τζούλια Γούλφσον, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα, ηλικίας 20 ετών και άνω. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο, τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η ανάλυση έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.164 θερμίδες ημερησίως, 81 γραμμάρια λίπους την ημέρα και 119 γραμμάρια ζάχαρης.
Μάλιστα εκείνοι που έτρωγαν σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το πρόχειρο φαγητό. Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήταν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν παχυσαρκία.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του σπιτικού φαγητού και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», εξήγησε η Δρ Γούλφσον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί - εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.
0 σχόλια: