Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι: τι πρέπει να τους μάθετε


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για μια ευχάριστη αλλά κυρίως ασφαλή πλοήγηση!


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας σπουδαίος τρόπος να κρατάτε επαφή με φίλους και συγγενείς. Ωστόσο πριν από το άνοιγμα ενός λογαριασμού, οι γονείς πρέπει απαραιτήτως να ενημερώνουν τα παιδιά τους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μιλήστε στα παιδιά για τους τέσσερις βασικούς κανόνες του Διαδικτύου, ώστε αφενός να είναι ασφαλή και αφετέρου να απολαμβάνουν την ευχάριστη πλευρά των μέσων δικτύωσης.

Προφίλ

• Οι πληροφορίες που εισάγονται στο προφίλ ενός εφήβου πρέπει να είναι ιδιωτικές. Πρόσβαση σε αυτές πρέπει να έχουν μόνο τα μέλη της οικογένειας και οι γνωστοί τους. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την επιλογή «Friends of Friends».

• Η κλοπή της ταυτότητας είναι μια ανερχόμενη επιχείρηση. Πληροφορίες όπως η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας ή ο αριθμός τηλεφώνου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά προφίλ. Μην συμπληρώνετε τα προαιρετικά πεδία.

• Ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, το ΑΦΜ ή οποιοσδήποτε άλλος αριθμός που χρησιμοποιείται από κρατικούς φορείς δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε πλατφόρμα μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Κωδικός πρόσβασης

• Μάθετε στα παιδιά πώς να δημιουργούν έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει ειδικούς χαρακτήρες όπως τα σύμβολα # ή %.

• Ενθαρρύνετε τους εφήβους να χρησιμοποιούν διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Ζητήστε τους κωδικούς τους και ελέγχετε περιοδικά.

• Όταν δημιουργείτε έναν κωδικό πρόσβασης, μην χρησιμοποιείτε ποτέ ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας ή συνδυασμούς αριθμών.

Φωτογραφίες και βίντεο

• Προειδοποιήστε τους εφήβους ότι δεν πρέπει να αναρτούν τα πάντα στο Διαδίκτυο.

• Εξηγήστε τους ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιούν προκλητικές φωτογραφίες ή ακατάλληλα βίντεο που μπορεί να υπονομεύσουν τη φήμη τους.

• Ζητήστε τους να μην ανακοινώνουν δημοσίως τα νέα σας, για παράδειγμα ότι φεύγετε για οικογενειακές διακοπές. Κάποιοι εγκληματίες (πχ. διαρρήκτες) μπορεί να εκμεταλλευτούν εις βάρος σας αυτές τις πληροφορίες.

Προβλήματα και δημοσιοποίηση

• Διατηρείτε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εφήβους. Ενθαρρύνετέ τους να συζητούν τα προβλήματά τους με κάποιον δικό τους άνθρωπο ή έναν επαγγελματία, αντί να τα δημοσιεύουν στο Facebook με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης ή εκφοβισμού.

• Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχύει ο κανόνας που ισχύει και για τα μικρά παιδιά: δεν μιλάμε ποτέ σε αγνώστους.

• Τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα για τους επιτήδειους του διαδικτύου.Πρέπει ως γονείς να καθοδηγήσετε σωστά τα παιδιά σας ώστε να μην εμπιστεύονται ποτέ κάποιον άγνωστο που ξεκινά συζήτηση με κάποια πρόφαση, όσο πειστική κι αν είναι.

Ως γονέας, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις νέες εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δυσκολεύεστε, ζητήστε τη βοήθεια του σχολικού συμβούλου, ή επικοινωνήστε με συλλόγους γονέων ή οργανώσεις που ασχολούνται με την ασφάλεια του Διαδικτύου.

Προσοχή. Ακόμη κι αν χειρίζεται με μαεστρία τους υπολογιστές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο έφηβός σας δεν έχει αρκετά ώριμη κρίση όσον αφορά την ασφάλεια. Να λοιπόν ο δικός σας ρόλος.




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: