Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1



Μετά από τέσσερις διακοπές και συνθήκες Ουγκάντας ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον ΠΑΟΚ που έχασε τα άχαστα, σε ένα ματς - παρωδία και σε μια ακόμη βραδιά - ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Σε ένα από τα καλύτερα ντέρμπι από άποψη θεάματος, φάσεων και σασπένς που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός ήταν ουσιαστικότερος στα κρίσιμα σημεία και κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 0-1 παίρνοντας τη νίκη 2-1 επί του ΠΑΟΚ.

Καλύτερος συνολικά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ο «Δικέφαλος του Βορρά», όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τις πολλές κλασικές ευκαιρίες που βρήκε για να πάρει το ματς.

Την ίδια ώρα βεβαίως, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά για τις τριτοκοσμικές συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα, με τις τέσσερις διακοπές του λόγω ρίψης καπνογόνων από την εξέδρα, με τον Αρετόπουλο θλιβερό πρωταγωνιστή της βραδιάς.

Με την αναμενόμενη ενδεκάδα παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Πάουλο Μπέντο, σε διάταξη 4-2-3-1 και τρεις αλλαγές σε σχέση με τη νίκη επί της Αστάνα μεσοβδόμαδα. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Καπίνο, αριστερό μπακ ήταν ο Μπρούνο Βιάνα, δεξί ο Φιγκέιρας, με δίδυμο στόπερ τους Μποτία – Ντα Κόστα. Μιλιβόγεβιτς και Μαρτίνς ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, ο Φορτούνης μπροστά τους ως επιτελικός, αριστερό εξτρέμ ο Σεμπά, δεξί ο Ελιουνούσι και σέντερ φορ ο Ιντέγε.

Από την πλευρά του, ο Βλάνταν Ίβιτς επέλεξε να κάνει δύο αλλαγές στο αρχικό σχήμα του ΠΑΟΚ, επίσης σε σχήμα 4-2-3-1, αφήνοντας στον πάγκο Κρέσπο και Μπίσεσβαρ. Έτσι, στο τέρμα βρέθηκε ο Γλύκος, αριστερά στην άμυνα ο Λέοβατς, δεξιά ο Μάτος και στα στόπερ οι Βαρέλα και Μαλεζάς. Ο Κάνιας με τον Τσίμιροτ ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, ο Σάκχοφ βρέθηκε μπροστά τους, με τον Ροντρίγκες αριστερά, τον Κάμπος δεξιά και τον Αθανασιάδη στην «κορυφή» της επίθεσης.

Ερυθρόλευκη» πίεση, «ασπρόμαυρο» γκολ!

Με εμφανή τη διάθεσή του να πιέσει έντονα από πολύ «ψηλά» την άμυνα του ΠΑΟΚ, μπήκε ο Ολυμπιακός στο ματς. Την ίδια ώρα, η ομάδα του Ίβιτς στα πρώτα λεπτά αρκέστηκε στο να προσπαθεί να ανταποκριθεί αμυντικά στις συνεχείς πλαγιοκοπήσεις των «ερυθρόλευκων», ψάχνοντας παράλληλα τις γρήγορες αντεπιθέσεις, προσπαθώντας ακριβώς να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι όλη η γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού απείχε αρκετά μέτρα από την περιοχή του Καπίνο.

Μετά από δύο συνεχόμενες γρήγορες επιθέσεις του Ολυμπιακού που δεν ολοκληρώθηκαν σωστά, ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρήκε νωρίς νωρίς... αυτό που έψαχνε: το γρήγορο γκολ! Σε μια φάση που ξεκίνησε μετά από κούρσα του Ροντρίγκες από αριστερά, ο ΠΑΟΚ κέρδισε κόρνερ στην απέναντι πλευρά. Στο 6ο λεπτό, ο Κάμπος έκανε την εκτέλεση, ο Μαλεζάς νίκησε στον αέρα Σεμπά και Ιντέγε, ο Καπίνο απέκρουσε ενστικτωδώς όμως ο Βαρέλα ήταν στο σωστό σημείο για να πάρει το «ριμπάουντ» και να γράψει από κοντά το 0-1!

«Χτύπησε» στις πτέρυγες ο ΠΑΟΚ

Το γρήγορο γκολ του ΠΑΟΚ σόκαρε τους «ερυθρόλευκους» που έχασαν σχεδόν ακαριαία την όποια επιθετικότητα είχαν στο πρώτο πεντάλεπτο. Όσο οι παίκτες του Μπέντο προσπαθούσαν να επανακτήσουν την αυτοκυριαρχία τους στον αγωνιστικό χώρο, αυτοί του Ίβιτς πήραν την κατοχή της μπάλας και κέρδισαν αρκετά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Στο 13' μάλιστα οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά και στο 0-2, όταν μετά από σέντρα του Ροντρίγκες από αριστερά, ο Βιάνα -που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά στο ματς σε θέση αριστερού μπακ- έκανε «τσαφ» στην προσπάθειά του να διώξει όμως ο Τζάλμα Κάμπος που ακολουθούσε αιφνιδιάστηκε και δεν σούταρε σωστά από κοντά.

Αντίθετα, η πρώτη και μοναδική στο πρώτο εικοσάλεπτο ευκαιρία του Ολυμπιακού, ήρθε στη φάση του 15ου λεπτού, όταν ο Ελιουνούσι ελίχθηκε έξω από την περιοχή και έπιασε ένα δυνατό σουτ με το αριστερό, το οποίο όμως απέκρουσε με υπερένταση ο Γλύκος. Σταδιακά, όσο κυλούσαν τα λεπτά, ο Ολυμπιακός επανακτούσε την κατοχή της μπάλας, όμως ο ΠΑΟΚ παρέμενε πάντα επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους και ποιοτικούς εξτρέμ του. Άλλωστε, ο Ίβιτς είχε αποφασίσει να «χτυπήσει» περισσότερο τον Βιάνα στην αριστερή πτέρυγα άμυνας των «ερυθρόλευκων». Σε μια από αυτές τις φάσεις, μετά από μια κάθετη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, ο Κάμπος έφυγε και πάλι μόνος από δεξιά, στο 18', όμως καθυστέρησε χαρακτηριστικά και έδωσε την ευκαιρία στον Ντα Κόστα να τον κόψει με σωτήριο τάκλιν.

Κόντρα στην... κόντρα και 1-1

Ενώ ο ΠΑΟΚ απειλούσε στις αντεπιθέσεις, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που κατάφερε να εκμεταλλευθεί μια ταχύτατη κόντρα στην οποία αναπτύχθηκε σωστά και να φτάσει στην ισοφάριση, μόλις στη δεύτερη φάση του στο ματς. Ήταν η φάση του 25ου λεπτού, όταν ο Φορτούνης έφυγε κάθετα, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε κάθετα για τον Ιντέγε που έκανε κίνηση από δεξιά -ξεκινώντας ωστόσο από οριακή θέση οφσάιντ- με τον Νιγηριανό να κάνει το παράλληλο γύρισμα για τον Σεμπά και τον Βαρέλα να ισοφαρίζει το δικό του γκολ, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με μια άτσαλη προβολή.

Μετά την ισοφάριση του Ολυμπιακού και στα επόμενα λεπτά που ακολούθησαν δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο αξιώσεων στο Καραϊσκάκη. Ως το φινάλε του πρώτου μέρους κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή, τα σκληρά σε κάποιες περιπτώσεις φάουλ αλλά και τα πολλά λάθη από τις άμυνες και των δύο ομάδων, οι οποίες ωστόσο δεν «στοίχησαν» οριακά σε κάποιες περιπτώσεις. Οργανωμένες επιθέσεις που να οδηγήσουν σε κάποια καλή φάση δεν υπήρξαν, με εξαίρεση ένα σουτ του Μιλιβόγεβιτς άουτ και ένα απευθείας φάουλ του Ροντρίγκες, επίσης λίγο άουτ. Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με κατοχή μπάλας 64-36 για τον Ολυμπιακό και τελικές προσπάθειες 4-3.

Δεκάλεπτη διακοπή και μπαράζ ευκαιριών

Λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου, ο Αρετόπουλος αναγκάστηκε να διακόψει για ακόμη μια φορά το ματς για περίπου δέκα λεπτά, προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στο γήπεδο μετά τα καπνογόνα... ερυθρόλευκης απόχρωσης που έπεσαν από το πέταλο το οργανωμένων.

Παρά τη διακοπή πάντως, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν ψάχνοντας το δεύτερο γκολ, με τον ΠΑΟΚ να χάνει και πάλι πρώτος κλασικές ευκαιρίες για το 1-2! Η πρώτη στο 59' όταν ο Ροντρίγκες έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Αθανασιάδης έπιασε την προβολή στο δεύτερο δοκάρι στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα άουτ. Έπειτα, ένα λεπτό μετά ο Κάμπος έφυγε μόνος απέναντι στον Καπίνο αφού έσπασε το τεχνητό οφσάιντ, όμως αντί να τον περάσει με τη φόρα που είχε δοκίμασε ένα μακρινό πλασέ που πέρασε άουτ.

Στάση... Γλύκος, άστοχος ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός πάντως απάντησε άμεσα σε αυτές τις φάσεις. Στο 61' ο Γλύκος σώζει το σουτ του Σεμπά, ενώ δύο λεπτά μετά διώχνει ξανά το πλασέ του Βραζιλιάνου και στη συνέχεια ο Φορτούνης σουτάρει άουτ.

Πριν ο Γλύκος αναλάβει και πάλι δράση, ο ΠΑΟΚ έχασε δύο ακόμη σπουδαίες ευκαιρίες, αφού πλέον το ντέρμπι είχε πάρει φωτιά, με τον ρυθμό να είναι εξαιρετικά υψηλός και τις δύο ομάδες να ψάχνουν ξεκάθαρα τη νίκη.

Στο 75' ο Κλάους σούταρε ελάχιστα άουτ από το ύψος της περιοχής, ενώ στο 78' μετά από μια εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Ροντρίγκες η μπάλα φτάνει στον Κάμπος ο οποίος δεν μπορεί να σκοράρει από κοντά. Ένα λεπτό μετά, ο Γλύκος σώζει δις την εστία του ενστικτωδώς στα κοντινά σουτ τον Ελιουνούσι και Ιντέγε ενώ στο 81' ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ μετατρέπεται σε... Μπανκς και κάνει μια μυθική επέμβαση σε κεφαλιά του Ντα Κόστα μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Μετά τις δύο αυτές για τους γηπεδούχους, οι «Δικέφαλος του Βορρά» βρήκε ακόμη μια σπουδαία ευκαιρία, με τις φάσεις πλέον να διαδέχονται η μία την άλλη σε ένα από τα καλύτερα ντέρμπι που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί έσωσε την ομάδα του με απίθανο τάκλιν στο 87' σε φάση που ο Γκάρι Ροντρίγκες βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή του Καπίνο.

Η ώρα του Μιλιβόγεβιτς

Με το ματς να έχει γίνει πλέον... ροντέο, ο Ολυμπιακός έβγαινε στην επίθεση κατά κύματα, ο δε ΠΑΟΚ έβγαζε συνεχώς ταχύτατες αντεπιθέσεις. Αυτό που απέμενε ήταν να φανεί που θα... κάτσει η μπίλα. Στο κόκκινο ή το μαύρο.

Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς ήταν αυτός που προειδοποίησε αρχικά στο 90' με την κεφαλιά άουτ μετά από κόρνερ του Φορτούνη και ενώ ήταν αμαρκάριστος, όμως η επόμενη του Σέρβου αρχηγού του Ολυμπιακού θα έβρισκε στόχο. Ήταν η φάση του 96ου λεπτού, όταν μετά από φάση διαρκείας ο Φιγκέιρας βγάζει μια ωραία φαλτσαριστή σέντρα από τα αριστερά και ο Μιλιβόγεβιτς που βρίσκεται στο σωστό σημείο στέλνει τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Γλύκου με μια έξοχη γυριστή κεφαλιά.

Νέα διακοπή, στα αποδυτήρια ο ΠΑΟΚ

Αμέσως μετά το 2-1, νέα καπνογόνα από την εξέδρα έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική μειώνοντας και πάλι στο μίνιμουμ την ορατότητα αναγκάζοντας τον Αρετόπουλο να διακόψει και πάλι το παιχνίδι. Αυτή τη φορά όμως, παίκτες και τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια και επέστρεψαν μετά τις παραινέσεις του διαιτητικού τιμ και αφού η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει ήδη εδώ και αρκετά λεπτά.

Τελικώς, δυόμιση ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, στις 23:00, ο ΠΑΟΚ βγήκε από τα αποδυτήρια και το ματς συνεχίστηκε για τα τελευταία λεπτά του στα οποία δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή και πλέον είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου.

Το ταμείο του αγώνα

Συνολικά ο ΠΑΟΚ από το ξεκίνημα του ματς ήταν καλύτερος στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού, κάνοντας ένα σχεδόν άψογο τακτικά ματς. Γενικά πιο ορθολογικό παιχνίδι από την ομάδα του Ίβιτς που μπήκε με πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο γήπεδο και το εκτέλεσε... σχεδόν τέλεια. Σχεδόν, γιατί στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου μπροστά στην εστία του Καπίνο, τα έκανε μαντάρα, με τους επιθετικούς του να χάνουν σωρεία κλασικών ευκαιριών. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός ήταν κυνικός, κατάφερε με... ηρωισμούς να μην δεχθεί δεύτερο γκολ, βρήκε την ισοφάριση μάλλον από το πουθενά και στο φινάλε βεβαίως είχε τα ψυχικά αποθέματα για να ψάξει με περισσότερη λογική στο παιχνίδι του το γκολ της νίκης. Στο κρίσιμο φινάλε του αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ουσία στο παιχνίδι τους και έφτασαν στο 2-1 που πλέον τους φέρνει σε θέση απόλυτου φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Σε αγωνιστικό επίπεδο, Μιλιβόγεβιτς – Φορτούνης για τον Ολυμπιακό, Ροντρίγκες για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα αφού στο ματς δυστυχώς πρωταγωνίστησε ο Αρετόπουλος με τις τέσσερις διακοπές του αγώνα και την... αδυναμία του να αποφασίσει αν έπρεπε να το διακόψει οριστικά ή όχι. Ο ίδιος μάλιστα ήταν αυτός που έλεγε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ μετά την τρίτη διακοπή ότι την επομένη θα διακόψει το ματς, ωστόσο κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη... Υπενθυμίζεται δε ότι ο κανονισμός τονίζει ότι δεν υπάρχει διακοπή αγώνα λόγω έλλειψης ορατότητας από καπνογόνα στην εξέδρα, αλλά μόνο για ρίψη τους στον αγωνιστικό χώρο. Αντιθέτως, ο διαιτητής είναι υπεύθυνος να αποφασίσει αν οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα είναι κατάλληλες. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι στην κρίση του να το διακόψει, όπως ακριβώς συνέβη στο περσινό ντέρμπι της Λεωφόρου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Ο χειρότερος του αγώνα

Τζάλμα Καμπος. Ο εξτρέμ του Δικεφάλου του Βορρά κατάφερε να χάσει με... τσαπατσουλιές, όλες τις κλασικές ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν από τα δεξιά, ιδίως στο διάστημα που είχε για προσωπικό αντίπαλο τον τραγικό σε αυτό το ματς Βιάνα.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Συνολικά, όσον αφορά στη διαιτησία, αφενός πρέπει να ειπωθεί ότι το γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού ξεκινάει από οφσάιντ του Ιντέγε, μπροστά ακριβώς στον βοηθό Αλεξέα ο οποίος ήταν εμφανώς... ντεφορμέ αφού στο δεύτερο ημίχρονο κόβει με οφσάιντ που δεν υπάρχει αντεπίθεση του Ροντρίγκες για τον ΠΑΟΚ. Ο Αρετόπουλος στο 43' δείχνει κίτρινη στον Μιλιβόγεβιτς σε μαρκάρισμα που σηκώνει και κόκκινη αφού ο Αθανασιάδης φεύγει μόνος απέναντι στον Καπίνο, θεωρώντας προφανώς πως ο επιθετικός του ΠΑΟΚ δεν βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ. Κίτρινη δείχνει και στον Μποτία στο 89' σε ένα μαρκάρισμα πάνω στον Ροντρίγκες με τις τάπες που επίσης βάσει κανονισμού σήκωνε κόκκινη.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Καπίνο, Φιγκέιρας, Βιάνα (46' Ελαμπντελαουί), Μποτία, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Μάρτινς, Φορτούνης (90'+8 Καμπιάσο), Σεμπά, Ελιουνούσι, Ιντέγε (85' Καρντόσο).
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Λέοβατς (80' Κρέσπο), Βαρέλα, Μαλεζάς, Μάτος, Κάνιας (46' Χαρίσης), Τσίμιροτ, Σάκχοφ (74' Μπίσεσβαρ), Ροντρίγκες, Κάμπος, Αθανασιάδης.
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Βοηθοί: Χρήστος Ακρίβος (Αθηνών), Ηλίας Αλεξέας (Μεσσηνίας)
Τέταρτος: Ευάγγελος Κιοτζένης (Ξάνθης)





ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: