Το τέλος εποχής που ουσιαστικά ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας οδηγεί τη χώρα σε μια πιο φιλελεύθερη οικονομία, ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις.
Το πρώτο βήμα φαίνεται ότι έχει γίνει: το λάιφσταϊλ έχει ήδη... επενδύσει στην Αβάνα με αποκορύφωμα την επίδειξη της Chanel και αναμένονται οι πραγματικοί επενδυτές. Η αλλαγή αυτή επιβάλλει την ανάδειξη του κατάλληλου... καπετάνιου, ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, μακριά από τα γνώριμα «νερά».
Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η Κούβα θα αποτελέσει τη Βόρεια Κορέα της Καραϊβικής και στο τιμόνι θα βρεθεί ο γιος του Ραούλ Κάστρο, Αλεχάντρο, η ηγεσία δεν τον συμπεριέλαβε καν στη νέα κεντρική επιτροπή.
Ως ισχυρός άνδρας αναδεικνύεται ένας άνθρωπος που έχει αναλάβει και στο παρελθόν δύσκολες αποστολές και μπορεί να λειτουργήσει ως γεφυροποιός ανάμεσα στα στρατόπεδα των μεταρρυθμιστών και των παλαιοκομματικών: ο σημερινός πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Μάριο Ντίαζ Κανέλ Μπερμούντεζ.
Ο 56χρονος Ντίαζ Κανέλ είναι ο μοναδικός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γεννήθηκε μετά την κουβανέζικη επανάσταση του 1959 και καταφέρνει να είναι αγαπητός σε όλες τις φράξιες, παρά το γεγονός ότι ανήκει ξεκάθαρα στην πλευρά των μεταρρυθμιστών.
Υποστηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την απελευθέρωση της οικονομίας, έχει ασκήσει έντονη κριτική στις αγκυλώσεις του κουβανικού κρατικού μηχανισμού και αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο ως ένα μέσο που «βοηθά τον κόσμο να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του».
Είναι δραστήριος στο Facebook, όπου ανεβάζει φωτογραφίες με συγγενείς και φίλους και επιδεικνύει μια χαλαρότητα άγνωστη για τους περισσότερους Κουβανούς πολιτικούς.
Επιπλέον, έχει μιλήσει για την ανάγκη ενός πιο επικριτικού Τύπου, που θα παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες ενημέρωσης στους πολίτες.
«Οι ειδήσεις από όλες τις πλευρές -καλές, κακές, κατασκευασμένες ή αυθεντικές- φθάνουν στον κόσμο. Και τι είναι το χειρότερο τότε; Η σιωπή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Για τους πιο συντηρητικούς αξιωματούχους, οι κουβέντες του ακούγονται σχεδόν προκλητικές, ενώ το γεγονός ότι του αρέσουν οι... Rolling Stones, είναι η χαριστική βολή.
Ο Ντίαζ Κανέλ, που στα νιάτα του ήταν φανατικός οπαδός των Beatles και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο, θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος στην περίπτωση που αναλάβει όντως τα ηνία της Κούβας το 2018, οπότε έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει ο Ραούλ Κάστρο.
Ωστόσο είναι συνηθισμένος να λειαίνει τις αντιθέσεις και να πετυχαίνει τον στόχο του. Παρότι δεν θεωρείται χαρισματικός, λέγεται ότι είναι εύστροφος και ιδιαίτερα φιλικός όταν δεν βρίσκεται ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου.
Εχει τη φήμη του κοινωνικά φιλελεύθερου πολιτικού, που είναι περισσότερο ένας ικανός μάνατζερ παρά ιδεολόγος.
Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την τοπική νεολαία στην επαρχία Βίλα Κλάρα, και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο. Σε ηλικία μόλις 33 ετών ανέλαβε το πόστο του πρώτου γραμματέα της επαρχίας, μια θέση μεγάλης ευθύνης που θυμίζει μικρό «τσάρο» της οικονομίας.
Εκείνη την εποχή ο Φιντέλ είχε επιτρέψει τη δημιουργία ενός μικρού ιδιωτικού τομέα και άνοιξε τη νησιωτική χώρα στον τουρισμό.
Ο Ντίαζ Κανέλ κατάφερε να προσαρμόσει τη Βίλα Κλάρα στα νέα δεδομένα και μάλιστα έδειξε τον κοινωνικό του φιλελευθερισμό.
Επέτρεψε να παραμείνει ανοιχτό το πρώτο νυχτερινό κέντρο της χώρας για ομοφυλόφιλους, και έκτοτε έχει υποστηρίξει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες για την ισότιμη αντιμετώπιση της LGBT κοινότητας.
Αλμα στο πολιτμπιρό
Σύντομα βρέθηκε στο Χολγκουίν, για να διαχειριστεί την άρνηση της τοπικής ηγεσίας να αποδεχτεί το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του κόμματος.
Τα κατάφερε περίφημα, οπότε το 2003 έγινε μέλος του πολιτμπιρό.
Το 2009 ανέλαβε άλλη μια δύσκολη αποστολή, ως υπουργός Παιδείας και άφησε το στίγμα του κάνοντας δυσκολότερες τις εισαγωγικές εξετάσεις και αναβαθμίζοντας τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των καθηγητών.
Η καριέρα του συνεχίστηκε με τον διορισμό του ως πρώτου αντιπροέδρου από τον Ραούλ Κάστρο το 2013.
Το γεγονός ότι ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών φαίνεται αρκετό για να τον εμπιστευτούν αρκετοί, κυρίως οι πολίτες, οι οποίοι έχουν θετική άποψη για εκείνον.
Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η γοητεία του δεν αρκεί για να πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς και για αυτό, κατά τη μεταβατική περίοδο τουλάχιστον, θα αναλάβει μόνο το πόστο του προέδρου, αλλά όχι και αυτό του αρχηγού του κόμματος. Ισως δηλαδή χρειαστεί να μοιραστεί για κάποιο διάστημα την εξουσία, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και κυρίως ο ρόλος του στρατού.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr
Αξίας 8,2 δισ. δολαρίων
326 έργα το πρώτο «πακέτο» ιδιωτικοποιήσεων
H αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας άνοιξε την όρεξη σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι σε πρώτη φάση εστιάζουν την προσοχή τους στον επενδυτικό κατάλογο της κυβέρνησης Κάστρο.
Αυτός περιλαμβάνει 326 πιθανά επενδυτικά έργα με όγκο που αγγίζει τα 8,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες προοπτικές για αμερικανικές (και όχι μόνο) επενδύσεις είναι αυτοί του τουρισμού, της γεωργίας και των ιατρικών υπηρεσιών.
Ηδη στον τομέα του τουρισμού η Starwood έγινε η πρώτη αμερικανική ξενοδοχειακή εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία με την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959, καθώς ανακοίνωσε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Η εταιρεία θα διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Inglaterra και Quinta Avenida, ενώ υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για το ξενοδοχείο Santa Isabel.
Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες η Κούβα υποδέχθηκε το πρώτο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο -το Adonia της εταιρείας Fathom, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Carnival- έπειτα από μισόν αιώνα, το οποίο προσέδεσε στο λιμάνι της Αβάνας όπου ένα ενθουσιώδες πλήθος το ανέμενε κρατώντας σημαίες των δύο χωρών.
Η πρώτη επένδυση, ωστόσο, των Αμερικανών αφορούσε μία μικρή, της τάξης των 5-10 εκατ. δολαρίων. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως σε δύο συνεργάτες, τους Horace Clemmons και Saul Berenthal, να ανοίξουν μία μονάδα κατασκευής τρακτέρ και εργαλείων, η οποία θα κατασκευάζει περίπου 1.000 μικρά τρακτέρ και διάφορα άλλα εργαλεία, για τους αγρότες.
Η πρωτιά του οίκου Chanel
Τέλος την προηγούμενη εβδομάδα, ο γαλλικός οίκος μόδας Chanel διοργάνωσε στην Αβάνα την πρώτη του επίδειξη μόδας.
Κουβανοί καλλιτέχνες και επίσημοι, διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως ο Βιν Ντίζελ και η Τίλντα Σουίντον, η Τζεραλντίν Τσάπλιν, η Ζιζέλ, η Βανέσα Παραντί κ.ά. παρακολούθησαν την επίδειξη, ενώ οι Κουβανοί είχαν γεμίσει τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών.
Πάντως η «απομόνωση» των Κουβανών σχολιάστηκε αρνητικά από μερίδα του διεθνούς Τύπου. Χαρακτηριστικά η Daily Mail ανέφερε ότι «καθώς η αστυνομία κατέκλυσε την περιοχή τις ώρες πριν από το σόου, πρακτικά σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα κίτρινα οδοφράγματα και τις αδιάσπαστες γραμμές των ενστόλων και των αστυνομικών με πολιτική περιβολή ένα τετράγωνο μακριά».
17% αυξήθηκαν, σε σχέση με το 2014, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Κούβα, οι οποίοι έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
0 σχόλια: